R4fx, o hodowli mówimy gdy jest to działanie świadome, mające na celu polepszenie walorów gatunku i gdy mamy pomysł, co zrobić z efektem prac. Żaden ''akwarysta" (mówię o początkujących posiadaczach akwariów) nie powinien zaczynać rozmnażać ryb bez odpowiedzenia na pytanie ''i co dalej''? Bezczelnością zaś nazwę rozmnażanie i trzymanie ryb w litrażach sprzecznych z wymaganiami i nie dających szans na odchowanie nawet 20% młodych. Aby było jaśniej podam na przykładzie; Przeciętny chińczyk (mówię o hodowcy) w zbiorniku 1000-3000l rozmnoży 1 parkę bojownika i otrzyma miot 700szt i żadne skarłowacone nie będzie. Pomijam sam fakt, że łącząc samice z samcem z góry z genetyki w przybliżeniu wywnioskuje co otrzyma, a także ten, iż najpierw świadomie dobierze osobniki. Za to w Polsce ,,BO JA CHCE"; Pierwszy lepszy posiadacz akwarium połączy samice z samcem w 10-25l i będzie dumny, że utrzymał przy życiu 6 ryb, z czego 5 będzie mieszkało w 0,5l kuli do końca swych dni. Przeżywalność oblicz z wzoru ,,na krzyż".
Kolejną bezczelnością jest również świadome patrzenie na karłowacenie ,, BO JA CHCE". Osobiście podobają mi się i zbrojniki i mieczyki, skalary oraz sumy rekinie (które poprawnie nazywają się panga), a także złote rybki (mówię o karpiach i karasiach), ale sama świadomość czego one wymagają pokazuje mi, że mieć ich nie mogę bo :
a) mam za mały litraż
b) mają sprzeczne wymagania za równo temperaturowe jak i parametrowe
A co do samej idei akwarystyki; Chciał nie chciał to wzgląd estetyczny, zabieramy ryby z ich naturalnych zbiorników (np wyławiamy otoski z rzek i wkładamy do 45l twierdząc że mają się dobrze), wkładamy do klitek ( bo czym jest 45l; w porównaniu do rzeki?), i z reguły obserwujemy ich powolną agonie nie zdając sobie z tego sprawy (np pangi które w naturze dorastają do 1 m, karłowacieją do 20 cm i padają), warunki minimalne to takie, w których nie sprawiamy rybie zbytniego cierpienia (nie przyczyniamy się do ich karłowacenia), a poza spełnieniem minimum akwarysta powinien zapewnić rybie godne warunki życia (zgodne z jej biotopem, o ile ryba jest z gatunków naturalnych).
Ostatnio zmieniony 2011-06-24, 11:47 przez
aidi, łącznie zmieniany 1 raz.