tępienie ślimaków
Moderator: ModTeam
- tameff
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Mateusz
Re: tępienie ślimaków
metoda drastyczna lecz skuteczna wyłowić zwierzęta które chcemy aby żyły a resztę z bateryjki 9V. Podłączmy kabelki do bateryjki i wsadzamy do wody końcówki. Wystarczy 3-4 godziny ani jednego żywego ślimaka. po tej kuracji lepiej odczekać z 1/2 godziny sprawdzić czy niema ślimaków. Jeśli nadal będą to powtórzyć kurację.
Ślimaki ustąpią na bank ^^
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
hmm...
ciekawe!
zazwyczaj najprostrze i najbrutalniejsze sposoby są najlepsze :-D
ciekawe!
zazwyczaj najprostrze i najbrutalniejsze sposoby są najlepsze :-D
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
tylko co potem zrobić z martwymi osobnikami?
A dla rybek to szok, nie mówiąc już o krewetkach i o trudności z ich wyławianiem...
A dla rybek to szok, nie mówiąc już o krewetkach i o trudności z ich wyławianiem...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
wyzbierać i spuścić w klozecie,c ale morzesz coś innego wymyślić :-) ja te co wyłowie do kwiatka wrzucamMorter pisze:tylko co potem zrobić z martwymi osobnikami?
przeżyją, jak przeżyły sklep zoologiczny i dostarczenie do akwa to im się nic nie stanie :-)Morter pisze:A dla rybek to szok, nie mówiąc już o krewetkach i o trudności z ich wyławianiem...
- tameff
- Forumowicz
powinny zająć się nimi krewetki. Fakt może być to stres dla rybek no ale chyba większym stresem dla nich było by pozostawienie ich.Morter pisze:tylko co potem zrobić z martwymi osobnikami?
- picia1992
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
u mnie były ślimaki to wszystkie pozabijałem a wcześniej ryby nie zwracały na nie uwagi więc chyba nie były w stresie.tameff pisze:Fakt może być to stres dla rybek no ale chyba większym stresem dla nich było by pozostawienie ich.
Remember the name
- tameff
- Forumowicz
picia1992 nie zrozumiałeś mnie chodziło mi że większym stresem dla rybek było by pływać w wodzie traktowanej z bateryjki 9V.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
to jest sposób na stułbie ze względu na jej unerwione ciało , wątpie żeby ślimakom to cos robiło .tameff pisze:metoda drastyczna lecz skuteczna wyłowić zwierzęta które chcemy aby żyły a resztę z bateryjki 9V. Podłączmy kabelki do bateryjki i wsadzamy do wody końcówki. Wystarczy 3-4 godziny ani jednego żywego ślimaka. po tej kuracji lepiej odczekać z 1/2 godziny sprawdzić czy niema ślimaków. Jeśli nadal będą to powtórzyć kurację.
zreszta zrobiłem doświadczenie jeden ślimak w 5 ml strzykawce kontra 4,5 volta z płaskiej , odbiło mu się i łazi dalej

./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Kontakt:
osobiście nie używałem baterii ale tu nie chodzi o napięcie baterii tylko o przewody muszą być miedziane odizolowane wówczas do wody zostaną wytworzone związki miedzi których ślimaki nie lubią po takim zabiegu o ile się nie mylę trzeba do filtra włożyć węgiel aktywowany żeby wyczyścił wodę ale tego nie jestem pewien
miłego dnia 

- tameff
- Forumowicz
Prąd stały działa zabójczo dla zwierząt ja robiłem doświadczenie na grupie ślimaków "ochotników" w słoiczku po 2 godzinach się nie ruszały. zostawiłem je do rana ( już bez baterii) i były dalej w tej samej pozycji więc stwierdziłem zgon. Podkreślam że ja robiłem to z bateryjką 9V. nie wiem jak z innymi !!! i tylko w słoiczku. Wydaje mi się że w akwarium podziała podobnie.
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Kontakt:
tylko żeby na rybki nie podziałało za bardzo... Jeśli nie zabije, to może je osłabić i utorować drogę dla chorób...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Kontakt:
ja o tym sposobie słyszałem od hodowcy ale on o ile mnie pamięć nie myli to mówił o baterii R14 (czyli 1,5V) i czasie chyba 8 godzin na zbiornik 100l ( ja niestety z powodu krewetek musiałem poradzić sobie wyławianiem schodzi z tym bardzo długo ale nikomu nie szkodzi)
miłego dnia 

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Tameff, dlaczego sugerujesz jako sprawdzone i działające metody, których sam nie stosujesz? Test w słoiku to sobie rób, ale nie proponuj innym testowania tego w akwarium. Po pierwsze, nic to nie da. Po drugie, nie jest obojetne dla stworzeń w akwarium - choćby ze względu na zjawisko elektrolizy - w szkole każdy to chyba jeszcze miał? Rozkład wody za pomocą prądu? To nie jest obojetne dla życia...
Piszesz, że martymi ślimakami po twojej metodzie zajmą się krewetki - to ile byś ich musiał mieć na kilkadziesiąt martwych ślimaków? Nie sądzisz, że najpierw mimo wszystko zaczną się one rozkładać i gwałtownie wzrośnie Ci ilosc związków azotowych w akwa? Zastanów się co piszesz, bo potem cierpią przez to inni hodowcy.\, a przede wszystkim nic nie winne zwierzęta...
Zdecydowanie odradzam takie zabawy każdemu, kto chce mieć cokolwiek żywego i zdrowego w akwarium.
Na slimaki polecam:
- preparaty chemiczne dla nie bojacych się chemii - ale nie w wypadku posiadania bezkręgowców czyli np. krewetek.
- pułapki mechaniczne typu Snailcolect SERY
- bocje - na stałe w dużym akwarium, na tydzień w małym - to chyba najskuteczniejsza z metod
To naprawdę pomaga...
Piszesz, że martymi ślimakami po twojej metodzie zajmą się krewetki - to ile byś ich musiał mieć na kilkadziesiąt martwych ślimaków? Nie sądzisz, że najpierw mimo wszystko zaczną się one rozkładać i gwałtownie wzrośnie Ci ilosc związków azotowych w akwa? Zastanów się co piszesz, bo potem cierpią przez to inni hodowcy.\, a przede wszystkim nic nie winne zwierzęta...
Zdecydowanie odradzam takie zabawy każdemu, kto chce mieć cokolwiek żywego i zdrowego w akwarium.
Na slimaki polecam:
- preparaty chemiczne dla nie bojacych się chemii - ale nie w wypadku posiadania bezkręgowców czyli np. krewetek.
- pułapki mechaniczne typu Snailcolect SERY
- bocje - na stałe w dużym akwarium, na tydzień w małym - to chyba najskuteczniejsza z metod
To naprawdę pomaga...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back