Problem z Filtrem ?
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Marek
- Kontakt:
Problem z Filtrem ?
Obecnie posiadam taki filtr http://allegro.pl/nowy-filtr-hj-611b-45 ... 47669.html ale po dokupieniu paru rybek zauważyłem że woda jest mętna i pływają w niej małe drobinki czegoś nie wiem czego czy to rośliny czy może od kokosa nie mam pojęcia i wydaje mi sie że filtr jest stanowczo za słaby do akwa 112l i dlatego jest taka woda czy mam racje ? Zakupiłem nowy filtr przejściowy ale stanowczo silniejszy co o nim myślicie da on rade w moim akwa ? http://allegro.pl/show_item.php?item=1767356242
I czy moje problemy z wodą sie skończą ? Podmiany robię co tydzień ale z związku z mętną wodą musze robić 2 razy w tygodniu...
Czy to może wina przerobienia w moim zbiorniku oto jego obsada
Gupik 5 szt
Molinezje 3 szt
Prątniki 2szt
Neonki 6szt
Kiryski 4 szt
Zbiornik niebieski 1 szt
Mieczyki 2 szt i jedno danio
I czy moje problemy z wodą sie skończą ? Podmiany robię co tydzień ale z związku z mętną wodą musze robić 2 razy w tygodniu...
Czy to może wina przerobienia w moim zbiorniku oto jego obsada
Gupik 5 szt
Molinezje 3 szt
Prątniki 2szt
Neonki 6szt
Kiryski 4 szt
Zbiornik niebieski 1 szt
Mieczyki 2 szt i jedno danio
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
Re: Problem z Filtrem ?
Co do obsady to mieczyki, danio i molinezje do oddania. Dokupiłbym 14 neonków (wtedy robią naprawdę wrażenie) i 2 kiryski dodaj i będzie ok. nie wiem co do prętników ale to ktos ci podpowie. ogólnie filtry obydwa są do bani (tania chińszczyzna )wiem bo sam je miałe. Mogą być jako dodatkowy. Musisz zakupic nowy filtr. Ja polecam zewnetrzny mini kani 120 ( nie drogi a bardzo jestem z niego zadowolny) a jeżeli hccesz wewnetrzny to dobry jest FILTR EHEIM AQUABALL.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Narazie nie mogę sobie pozwolić na nic innego ale mam zamiar zainwestować w filtr zewnętrzny ale czy przez jakiem 2 mies. da sobie rade ten drugi większy i czy woda będzie mniej mętna ?
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Obsada jest zła, ale nie sądzę żeby to było główną przyczyną.
Jak długo funkcjonuje zbiornik i jak przebiegał proces zarybiania? Jakie są wkłady w filtrze? Czy teraz pracują oba jednocześnie? Co masz w akwarium poza rybami? Ile wody podmieniasz? Czym karmisz?
Jak długo funkcjonuje zbiornik i jak przebiegał proces zarybiania? Jakie są wkłady w filtrze? Czy teraz pracują oba jednocześnie? Co masz w akwarium poza rybami? Ile wody podmieniasz? Czym karmisz?
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
zbiornik funkcjonuje ok 3 tygodni najpierw miałem 9 rybek a następnie dokupiłem 15 rybek. jak narazie pracuje ten słabszy bo czekam oż przyjdzie ten drugi po za rybami posiadam rośliny niektóre wciągu tyg. pogubiły liście wydaje mi sie że to też może być powód tej brudnej wody jeszcze mam korzeń i 3 kamienie. Wody podmieniam jakieś 20 litrów karmie płatkami.
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
Wina moze lkeżeć takze po stronie korzenia i kamieni. Czy korzeń i kamienie byłu odowiednio przygotowane i czy robiłes test z octem na kamieniach ???
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Kamienie 2 dni były płukane i na koniec zrobiłem test z octem korzeń był wiolo krotnie gotowany i płukany oż nie puszczał kolorów
- kbtor
- Moderator
Wodę może barwić korzeń.
Inna sprawa że prawdopodobnie masz jeszcze nie dojrzałe akwarium. Nagłe wprowadzenie 15 ryb do świeżego zbiornika zdestabilizowało ledwie funkcjonujące akwarium.
Zaczekaj tak ze 2 tygodnie i absolutnie nie dokładaj żadnych ryb.
Ten filtr może być nawet dobry, ale jeszcze nie pracuje prawidłowo, daj mu dojrzeć.
Rośliny często gubią liście bo przestawiają się na nowe warunki, najczęściej w tym czasie rozbudowują system korzeniowy.
Drobiny w wodzie mogą pochodzić od korzenia, kokosa lub z podłoża.
Inna sprawa że prawdopodobnie masz jeszcze nie dojrzałe akwarium. Nagłe wprowadzenie 15 ryb do świeżego zbiornika zdestabilizowało ledwie funkcjonujące akwarium.
Zaczekaj tak ze 2 tygodnie i absolutnie nie dokładaj żadnych ryb.
Ten filtr może być nawet dobry, ale jeszcze nie pracuje prawidłowo, daj mu dojrzeć.
Rośliny często gubią liście bo przestawiają się na nowe warunki, najczęściej w tym czasie rozbudowują system korzeniowy.
Drobiny w wodzie mogą pochodzić od korzenia, kokosa lub z podłoża.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Moja obsada już jest dokończona i nie zamierzam dodawać ryb a co dojrzenia filtra to oco konkretnie chodzi mam go nie czyścić czy coś w tym stylu ? bo teraz musze go czyścić co dziennie ponieważ cały jest zalepiony szczątkami roślin zwłaszcza małym Heńkiem...
- kbtor
- Moderator
A jakie lub jaki jest tam wkład? Jeśli masz tam jedną gąbke to możesz ją podzielić i czyścić tylko tą najbardziej brudną.
Jak dostaniesz ten drugi filtr, to kup paczkę waty lub włókniny filtracyjnej i załaduj nią cały filtr. To powinno skutecznie oczyścić wodę z tych drobin.
Jak dostaniesz ten drugi filtr, to kup paczkę waty lub włókniny filtracyjnej i załaduj nią cały filtr. To powinno skutecznie oczyścić wodę z tych drobin.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Filtr który obecnie posiadam to ten http://allegro.pl/nowy-filtr-hj-611b-45 ... 47669.html wszystko tam pisze co jest. Dzieki za rade z tą watą zrobie tak w tym drugim nowym
- kbtor
- Moderator
Z opisu wynika że jest tam węgiel. Jeśli ten filtr działa od 3 tygodni to wywal węgiel bo teraz bardziej może zaszkodzić niż pomóc.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
węgiel już wyrzuciłem a czy mógł on barwić wode ?
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Raczej nie.marekpro2 pisze:czy mógł on barwić wode