Choroby Gupików POMOCY szybko
Moderator: ModTeam
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Choroby Gupików POMOCY szybko
Wątpię czy taką kolega gdzieś dostanie (aby miała na tyle maleńkie dziurki). Pończocha u mnie zdała egzamin po walce u paletek.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Piotrek
Pomocy rybki umarly
zmarło mi przez około 2 tygodnie 50 gupików. podmienilem wode 4 dni temu 15 litrów i do tego dodalem 1 lyzke soli akwa ma 50 litrów. filtr caly czas chodzi.zrobilem dzisiaj pomiary i okazalo sie ze jest cos nie tak z woda bo NO3 mam 150 a NO2 mam 6. co mam zrobic zeby temu zapobiec i zeby rybki nie umierały. Prosze o pomoc
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Takie wartości NO3 i (przede wszystkim) NO2 wskazują na duży problem ze zbiornikiem i mogą byc dla ryb śmiertelne. Albo masz gdzieś w kącie martwe ryby, albo sypiesz im gigantyczne ilości pokarmu, albo... zbiornik nie wystartował prawidłowo. Możesz coś więcej o swoim akwarium napisać, szczególnie opisując jego zakładanie i obsługę?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Piotrek
dzieki za odpowiedzi wiem juz wszystko pod moja nieobecnosc siostra wsypywala rybom za duzo jedzenie i sa po porostu przejedzne teraz zmienilem ppolowe wody w akwa i wyczyscilem dno i rybki teraz sa na diecie 3 dni bez jedzenia a po tym tylko trszke jedzenie nie takie ilosci
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Renata
choroby gupików
proszę o info, mój gupik od 2 dni jest zdeformowany, pokręcony jakby mial żołądek z jednej strony brzucha, z drugiej za to wklęsły brzuch, inny gupik (młody ok 3 mcy) z mojej hodowli wczoraj mi zdechł, głowę miał na początku całą czerwoną (?) oczy mętne, białe, ciężko oddychał, czy te 2 opisy mają coś ze sobą wspólnego ? Przedwczoraj zdechł mi w nocy neonek. Mam w tym akwarium ok 12-15 młodych gupików takich do 1 cm. (do sprzedaży), 1 danio i 1 neonka, akwarium 30 litrów, ostatnio wpuściłam kupionego w sklepie gupika i zmieniłam węgiel, czy to ma jakiś wpływ?
- maol
- Moderator
Jaki węgiel? po co? Jak wygląda filtracja, podmiany wody itp.?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
węgiel do filtra, wodę wymieniałam niedawno jakieś półtora tyg.temu, a w piątek żadna rybka nie wyglądała źle, nawet neonek, który w sobotę w południe już nie żył, może to jakiś wirus?, najbardziej martwię się gupikiem, który jest cały pokrzywiony, jakby miał skręcenie kręgosłupa,czy to posocznica?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
renpie55, szczerze zapraszam do przeczytaniia głównych postów w działach,
po pierwsze masz przerybienie, do 30l max nadaje się 6 samców gupika
po 2 nie wymienia się całej wody tylko regularnie podmienia się jej część, przy takiej zupie rybnej jak masz bym radziła 30% co 2 lub 3 dni do ustabilizowania parametrów
po 3 w filtrze powinna być gąbka (aby bakterie nitryfikacyjne się osadziły
a gupik prawdopodobnie się zatruł azotanami
po pierwsze masz przerybienie, do 30l max nadaje się 6 samców gupika
po 2 nie wymienia się całej wody tylko regularnie podmienia się jej część, przy takiej zupie rybnej jak masz bym radziła 30% co 2 lub 3 dni do ustabilizowania parametrów
po 3 w filtrze powinna być gąbka (aby bakterie nitryfikacyjne się osadziły
a gupik prawdopodobnie się zatruł azotanami
-
- Nowicjusz
witam
do aidi jak wspomniałam gupiki są małe i odstawię je do sklepu jak będą miały pow. 1,5 cm, być może to ma wpływ na czystość wody bo jednak też są ich odchody, wody nie wymieniam całej tylko 1/3 co 1 tydzień, całe akwarium czyszczę raz na pół roku a filtrze mam gąbkę i do niej wsypuję węgiel, który wysypuję po kilku dniach. Co jakiś czas ten węgiel wsypuję znowu. Gąbkę z filtra staram się czyścić co kilka dni. Dziękuję za odzew. Wczoraj nie zaobserwowałam w rybkach nic złego. Żadna nie zdechła. Tylko ten gupik jest pokrzywiony.Pozdrawiam.
do aidi jak wspomniałam gupiki są małe i odstawię je do sklepu jak będą miały pow. 1,5 cm, być może to ma wpływ na czystość wody bo jednak też są ich odchody, wody nie wymieniam całej tylko 1/3 co 1 tydzień, całe akwarium czyszczę raz na pół roku a filtrze mam gąbkę i do niej wsypuję węgiel, który wysypuję po kilku dniach. Co jakiś czas ten węgiel wsypuję znowu. Gąbkę z filtra staram się czyścić co kilka dni. Dziękuję za odzew. Wczoraj nie zaobserwowałam w rybkach nic złego. Żadna nie zdechła. Tylko ten gupik jest pokrzywiony.Pozdrawiam.

- maol
- Moderator
Po co ten węgiel? Jeżeli jako złoże, to sypiesz go raz, i nie ruszasz latami. I jest to metoda filtracji której nie polecam. Zastąp węgiel gąbką i zapomnij o problemie. A przyczyna choroby jest najprawdopodobniej właśnie zatrucie związkami azotu. Sensowna filtracja i likwidacja przerybienia pomoże.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back