Dylemat! Proszę o pomoc - 112l.
Moderator: ModTeam
- Daniel_S
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Dylemat! Proszę o pomoc - 112l.
Witam wszystkich serdecznie.
Posiadam baniak 112l który zamierzam zalać do końca tygodnia, lecz mam pewien problem. Od długiego już czasu zastanawiam się nad obsadą - otóż miałem na uwadze już akwa ogólne z brzankami sumatrzańskimi oraz kardynałkami bądź neonami w roli głównej i wiele wiele innych zestawów. Koniec końców doszedłem do wniosku, że chciałbym hodować pielęgnice [ mimo niewielkich rozmiarów akwarium ] ... Pytanie brzmi : Który zestaw mi doradzacie? ( A może coś innego? [interesuje mnie akwa jednogatunkowe ] )
2 haremy pielęgnic kakadu - 1x samiec 3x samica
Albo - Malawi - haremik pyszczaków saulosi, yellow lub rdzawych w układzie 1+5
Z góry dzięki za odpowiedź. ;)
Posiadam baniak 112l który zamierzam zalać do końca tygodnia, lecz mam pewien problem. Od długiego już czasu zastanawiam się nad obsadą - otóż miałem na uwadze już akwa ogólne z brzankami sumatrzańskimi oraz kardynałkami bądź neonami w roli głównej i wiele wiele innych zestawów. Koniec końców doszedłem do wniosku, że chciałbym hodować pielęgnice [ mimo niewielkich rozmiarów akwarium ] ... Pytanie brzmi : Który zestaw mi doradzacie? ( A może coś innego? [interesuje mnie akwa jednogatunkowe ] )
2 haremy pielęgnic kakadu - 1x samiec 3x samica
Albo - Malawi - haremik pyszczaków saulosi, yellow lub rdzawych w układzie 1+5
Z góry dzięki za odpowiedź. ;)
" Moją siłą jest to, że na nic nie znalazłem odpowiedzi "
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Dylemat! Proszę o pomoc - 112l.
Ja już bym wziął kakadu, ale na bank nie dwa haremy, bo się pozabijają.
- Daniel_S
- Nowicjusz
- Kontakt:
A może księżniczki z burundi? Jeśli tak, to ile sztuk mógłbym wsadzić? Bądź inne pielęgnice lub pyszczaki ... [ nie potrzebuję wieelu ryb ].
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Daniel_S, mówisz o 3 różnych biotopach, więc ciężko coś poradzić...albo idziesz w malawi albo tangę albo amerykę...tu Ci nie poradzimy, bo każdy biotop ma swój urok, a decyzja należy do Ciebie. Jak się zdecydujesz na konkretny biotop wtedy możemy coś tam z obsadą pomóc
[ Dodano: 2011-09-21, 18:20 ]

[ Dodano: 2011-09-21, 18:20 ]
Jeśli księżniczki to wrzuciłbym z 5szt do dobrania a resztę odłowił, bo inaczej dobrane zrobią z nimi porządek. Potem tak się mnożą, że rodzina szybko się powiększyDaniel_S pisze:e sztuk mógłbym wsadzić? Bądź inne pielęgnice lub pyszczaki ... [ nie potrzebuję wieelu ryb ].

- Daniel_S
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mnie się podoba każdy biotop, tak więc ten nie ma znaczenia. Chodzi mi raczej o obsadę - które rybki się świetnie prezentują, zachowują? Chcę ryby terytorialne, agresywne - jeden gatunek. Nie musi ich być dużo - 10 ryb max ... Coś z pyszczaków albo pielęgnic [ najmniej 5 rybek ].
Jeśli liczba fajnych ryb będzie się zgadzała, np: jakiś fajny harem albo 2 haremy, czy kilka parek - to wezmę się za ów biotop, któremu oddam się bez reszty.
Może wy macie/mieliście doświadczenia z takimi rybami? Stąd prośba o radę.
Jeszcze raz dzięki.
Jeśli liczba fajnych ryb będzie się zgadzała, np: jakiś fajny harem albo 2 haremy, czy kilka parek - to wezmę się za ów biotop, któremu oddam się bez reszty.
Może wy macie/mieliście doświadczenia z takimi rybami? Stąd prośba o radę.
Jeszcze raz dzięki.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
O właśnie, to co napisał Paweł - bierz księżniczki (czekaj aż sama dobierze się para). Bardzo fajnie się je obserwuje jak składają ikrę i opiekują się potomstwem, naprawdę wspaniałe ryby (że też wcześniej nie przyszły mi do głowy).
- Daniel_S
- Nowicjusz
- Kontakt:
Gdybym wziął do tej 112l np: 8 lub 10 księżniczek ... poczekałbym aż się dobiorą w pary a resztę odłowił?
Czy 8 - 10 to zbyt dużo?
Chciałbym chociaż 3 - 4 parki ..
Jestem prawie zdecydowany.
A co do rozmnażania to przeczytałem że trzeba im stworzyć odpowiednie warunki - tj np: donicę z płaskimi kamieniami itp: aby tam składały ikrę, czy jakieś kryjówki specjalne?
Czy 8 - 10 to zbyt dużo?
Chciałbym chociaż 3 - 4 parki ..
Jestem prawie zdecydowany.
A co do rozmnażania to przeczytałem że trzeba im stworzyć odpowiednie warunki - tj np: donicę z płaskimi kamieniami itp: aby tam składały ikrę, czy jakieś kryjówki specjalne?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Echhh, jak zwykle to samo. Możesz wziąć 8 sztuk i poczekać, aż się dobierze parka. Potem pozostałe sztuki trzeba jak najszybciej odłowić i się ich pozbyć - np. przekazując innemu akwaryście. Dlaczego? Bo zostaną ZABITE! Te ryby są terytorialne - i walczą o nie aż do śmierci swojej lub przeciwnika. Podobnie wygląda sprawa po ich rozmnożeniu. Na początku będą stanowiły fajną rodzinkę, ale z czasem, przy jej zwiększeniu, ryby będą ginęły.
112l w wypadku większości pielęgnic i ryb im podobnych zbiornik na 1 parkę. Niestety. Jeżeli chcesz mieć ich więcej, potrzebne jest akwarium nie tyle większe (bo może być bardzo płytkie) co znacznie dłuższe (bo z długości wynikają terytoria).
Co do grot - do samego rozmnażania doniczka wystarczy. Do dekoracyjnego akwarium... moim skromnym zdaniem nie bardzo.
112l w wypadku większości pielęgnic i ryb im podobnych zbiornik na 1 parkę. Niestety. Jeżeli chcesz mieć ich więcej, potrzebne jest akwarium nie tyle większe (bo może być bardzo płytkie) co znacznie dłuższe (bo z długości wynikają terytoria).
Co do grot - do samego rozmnażania doniczka wystarczy. Do dekoracyjnego akwarium... moim skromnym zdaniem nie bardzo.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back