W akwarium będzie dziupla z kokosa, jakaś jaskinia z kamieni, jakiś korzeń no i rośliny w większości mchy i trawa.
Planuje:
- 3x kosiarka
- samiec i dwie samice ramireza weloniaste
- 3x mieczyk weloniasty
- 2x platynki
- 1-2 duchy brazylijskie
I teraz pytanie czy tak może być?
Obsada 140L
Moderator: ModTeam
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Obsada 140L
Chyba masz bardzo marne pojęcie o rybach i ich potrzebach.
Poczytaj cokolwiek o gatunkach które tu wymieniłeś, a będziesz wiedział które ryby się nie nadają.
Poczytaj cokolwiek o gatunkach które tu wymieniłeś, a będziesz wiedział które ryby się nie nadają.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Ja proponuje jak zwykle zaczęcie od podstawowego zestawu lektur:
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/15993.htm
...będziesz wiedział czemu taka obsada jest fatalna.
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/15993.htm
...będziesz wiedział czemu taka obsada jest fatalna.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- YotoroAne
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 140
- Imię: Krzysztof
- Kontakt:
Dzięki maol ale te artykuły przerabiałem jakieś trzy tygodnie temu kiedy to wpadłem na pomysł założenia akwarium, jak do tej pory nawet nie mam zbiornika tylko tworzę plany by dopasować wszystko jak najlepiej i w razie wątpliwości zwracam się teraz do was o pomoc...
Jeśli macie namyśli parametry wody to to co znalazłem o rybach którymi bym chciał zasiedlić swój akwarium.
• kosiarka:
- temperatura: 23-28°C
- woda: miękka do twardej
- pH: 6,5-7,0
• ramireza
- temperatura: 22-28°C
- woda: raczej miękka z małym dodatkiem garbników, często podmieniana
- pH: 5,5-6 (Zdobyła sympatię akwarystów z wielu powodów. Jednym z nich jest fenomenalny dar dostosowywania się do niemal dowolnych warunków, Choć pochodzi z wody bardzo miękkiej i lekko kwaśnej, potrafi dożyć późnej starości w wodzie o pH powyżej 7)
• mieczyk:
- temperatura: 24-28°C
- woda: twardość wody nie odgrywa praktycznie żadnej roli, aczkolwiek lepiej czują się w wodzie twardej
- pH: 7–7,5
• platka/platynka:
- temperatura: 22–27°C
- woda: średnio twarda
- pH: 7-8
• duch brazylijski:
- temperatura:23-28°C
- pH: 6,0-8,0
Sądząc to tych danych doszedłem do wniosku, że utrzymując temperaturę na poziomie 26°C i pH 6,5 mogę trzymać je wszystkie razem, jeśli jestem w błędzie to mnie uświadomcie, poradźcie zmianę którychś na inne by pasowały, jak na razie w waszych postach nie widzę żadnej pomocy
Co do wielkości poszczególnych ryb to w sklepie zoologicznym powiedziano mi, że jeśli dana rybka mi się podoba a osiągnie zbyt duże rozmiary na mój zbiornik mogę się do nich zgłosić by ją zamienić na mniejszą, dokładnie to mi to pani sprzedawczyni proponowała gdy pytałem ją o ducha brazylijskiego ponieważ on osiąga rozmiary 50cm.
Jeśli macie namyśli parametry wody to to co znalazłem o rybach którymi bym chciał zasiedlić swój akwarium.
• kosiarka:
- temperatura: 23-28°C
- pH: 6,5-7,0
• ramireza
- temperatura: 22-28°C
- woda: raczej miękka z małym dodatkiem garbników, często podmieniana
- pH: 5,5-6 (Zdobyła sympatię akwarystów z wielu powodów. Jednym z nich jest fenomenalny dar dostosowywania się do niemal dowolnych warunków, Choć pochodzi z wody bardzo miękkiej i lekko kwaśnej, potrafi dożyć późnej starości w wodzie o pH powyżej 7)
• mieczyk:
- temperatura: 24-28°C
- woda: twardość wody nie odgrywa praktycznie żadnej roli, aczkolwiek lepiej czują się w wodzie twardej
- pH: 7–7,5
• platka/platynka:
- temperatura: 22–27°C
- woda: średnio twarda
- pH: 7-8
• duch brazylijski:
- temperatura:23-28°C
- pH: 6,0-8,0
Sądząc to tych danych doszedłem do wniosku, że utrzymując temperaturę na poziomie 26°C i pH 6,5 mogę trzymać je wszystkie razem, jeśli jestem w błędzie to mnie uświadomcie, poradźcie zmianę którychś na inne by pasowały, jak na razie w waszych postach nie widzę żadnej pomocy

Co do wielkości poszczególnych ryb to w sklepie zoologicznym powiedziano mi, że jeśli dana rybka mi się podoba a osiągnie zbyt duże rozmiary na mój zbiornik mogę się do nich zgłosić by ją zamienić na mniejszą, dokładnie to mi to pani sprzedawczyni proponowała gdy pytałem ją o ducha brazylijskiego ponieważ on osiąga rozmiary 50cm.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Pani w sklepie bredzi. Jak określisz czy ryba jest już za duża na Twój zbiornik? W chwili kiedy ryba jest już w zaawansowanym stadium karłowacenia?
Ryby dobierasz pod posiadany zbiornik.
Jeśli ktoś twierdzi, że trzyma ryby, aby je później oddać bo będą za duże, to zwykły kretyn.
Ryby dobierasz pod posiadany zbiornik.
Jeśli ktoś twierdzi, że trzyma ryby, aby je później oddać bo będą za duże, to zwykły kretyn.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
A wiesz w jakim czasie duch te rozmiary osiąga? Mój z 8 cm do 35 rósł... może 2 miesiące. W Twoim wypadku oznacz to, ze nie miałby gdzie zawracać. Dodatkowo ryba ta wymaga odpowiednich kryjówek - a już na pewno w jednym akwarium nie mogą być dwa - ze względu na ich zmysł elektrolokacyjny. Do tego duch to drapieżnik - w związku z czym platki, małe kosiarki, z dużą szansą młode ramirezki i mieczyki staną się jego...ulubionym pokarmem. Tyle o duchach w niewielkim, wielogatunkowym akwarium
Wiem, każdy początkujący akwarysta chce mieć w akwarium coś naprawdę widowiskowego. i zwykle tłumione są wtedy głosy zdrowego rozsądku pt " za duży" albo "drapieżnik". Co więcej, czym mniejsze akwarium, tym większa chęć na wielkie, agresywne ryby. Potem jest za to rozpacz, bo pozostałe śliczne maleństwa w "tajemniczy" sposób zniknęły. Albo duży okaz z "nieznanych" przyczyn choruje. Proponuję jednak oprócz temperatury i pH poczytać o zwyczajach ryb, wymaganiach co do terytorium oraz osiąganych rozmiarach.
Do tego piszesz o :
- dziupli z kokosa
- jaskini
- korzeniu
- trawnikach
- mchach
Jak chcesz to sensownie wszystko zmieścić na naprawdę niewielkiej powierzchni dna? Wytnij sobie z papieru "dno" zbiornika i spróbuj to zaaranżować. Bo na razie czuję tu konstrukcje piętrowe chyba. gdzie podzieją się te ryby? Gdzie maja pływać?
Wiem, każdy początkujący akwarysta chce mieć w akwarium coś naprawdę widowiskowego. i zwykle tłumione są wtedy głosy zdrowego rozsądku pt " za duży" albo "drapieżnik". Co więcej, czym mniejsze akwarium, tym większa chęć na wielkie, agresywne ryby. Potem jest za to rozpacz, bo pozostałe śliczne maleństwa w "tajemniczy" sposób zniknęły. Albo duży okaz z "nieznanych" przyczyn choruje. Proponuję jednak oprócz temperatury i pH poczytać o zwyczajach ryb, wymaganiach co do terytorium oraz osiąganych rozmiarach.
Do tego piszesz o :
- dziupli z kokosa
- jaskini
- korzeniu
- trawnikach
- mchach
Jak chcesz to sensownie wszystko zmieścić na naprawdę niewielkiej powierzchni dna? Wytnij sobie z papieru "dno" zbiornika i spróbuj to zaaranżować. Bo na razie czuję tu konstrukcje piętrowe chyba. gdzie podzieją się te ryby? Gdzie maja pływać?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- YotoroAne
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 140
- Imię: Krzysztof
- Kontakt:
Oj nie miałem pojęcia, że ten duch tak szybko osiąga takie gigantyczne rozmiary :| W takim wypadku oczywiście, że idea trzymania go u mnie idzie w odstawkę 
No i wiem, że kosiarka przerośnie wielkością wszystkie pozostałe rybki.
Mógł bym Cię maol prosić byś mi zaproponował jakiegoś glonojada co będzie pasował do tych Ramirez i mieczyków?
Albo w ogóle co mógł bym dobrać do Ramirez, chciał bym trzymać jakieś małe rybki ale nie neonki.

No i wiem, że kosiarka przerośnie wielkością wszystkie pozostałe rybki.
Mógł bym Cię maol prosić byś mi zaproponował jakiegoś glonojada co będzie pasował do tych Ramirez i mieczyków?

Albo w ogóle co mógł bym dobrać do Ramirez, chciał bym trzymać jakieś małe rybki ale nie neonki.