choroba skrzeli
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: mateusz
choroba skrzeli
czy komuś skutecznie udało się wyleczyć płazińce z rodzaju daktyrogylus za pomocą tenicanu lub droncitu?próbowałem leczenie flubenolem ale niestety bezskutecznie.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: choroba skrzeli
A skąd wiesz, że akurat je masz? Każdemu na forum się przyda informacja na podstawie której je zidentyfikowałeś i u których ryb.
-
- Nowicjusz
- Imię: mateusz
diagnoza z różnych źródeł,szybki oddech,odchylone pokrywy skrzelowe,zachwiania równowagi,a poza tym powiększony obraz chorej ryby mikroskopem wyglądały o tak jak na tej stronie http://paletki-arka.republika.pl/gyroda.html
zabiła mi już kilka platek,gupików i otosinclusy na tej stronie co podałem pan wyleczył formaliną 37% ale jest ją bardzo trudno dostać na pomorzu nawet w aptekach jej nie ma
wcześniej miałem pielęgnice też na to chorowały leczyłem je flubenolem ale nic nie pomogło i po 2 dniach ryby odchodził:(
zabiła mi już kilka platek,gupików i otosinclusy na tej stronie co podałem pan wyleczył formaliną 37% ale jest ją bardzo trudno dostać na pomorzu nawet w aptekach jej nie ma
wcześniej miałem pielęgnice też na to chorowały leczyłem je flubenolem ale nic nie pomogło i po 2 dniach ryby odchodził:(
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Zapytam się jutro kolegi, też miał podobne problemy z paletkami. Różnica byłą tylko taka, że jego pochodziły z odłowu, a pasożyt skrzeli był niestety u nas nie znany.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Tremazol SERY pomoże.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Imię: w
Też się przychylam do powyższej odpowiedzi że tremazol powinien zadziałać. Sporo walczyłem z pasożytami skrzelowymi i skórnymi u ryb (lata temu skalary, pyszczaki później palety), stosowałem flubendazole fenbendazole itp z marnym skutkiem nic nie zdychało z powodu pasożytów ale objawy się utrzymywały przede wszystkim ocieranie i trzepanie. Jednak najlepszy efekt uzyskiwałem przy pomocy tremazolu sery gdy pojawił się kilka lat temu (bynajmniej na pare miesięcy). Ważne jest by zrobić kuracje tak jak pisze w ulotce - 2 kuracje. Mankament to ogromne podmiany wody w dużych zbiornikach. Ogólnie cholerstwo ciężkie do wytępienia.
w-2
w-2