Witam, dostałem ostatnio w zoologu roślinę, której nazwy nie mogę znaleźć. Może ktoś coś podpowie?
Dodatkowo, mam pytanie. Dostałem trochę Wgłębki od cioci, i czy ona wymaga dużego naświetlenia? Chcę ją przyczepić siateczką do kamienia, albo czegos takiego. Co o tym sądzicie? Mam oświetlenie 2x15W akwarium 54L. Nie stosuję nawozów.
I co do tej pierwszej roślinki. Mógłby ktoś podrzucić wymagania?
Co to za roślina?
Moderator: ModTeam
- hidax
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Co to za roślina?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Co to za roślina?
Ta roślina na bank się nie nadaje do hodowli w pełnym zanurzeniu.
Wgłębkę możesz przywiązać do kamienia, ale lepiej podawać przy tym węgiel. Albo spróbuj z częścią tej rośliny - jak padnie to trudno, jak będzie ładnie rosła to wykorzystasz resztę
Wgłębkę możesz przywiązać do kamienia, ale lepiej podawać przy tym węgiel. Albo spróbuj z częścią tej rośliny - jak padnie to trudno, jak będzie ładnie rosła to wykorzystasz resztę

Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 11:17 przez blue_betta, łącznie zmieniany 1 raz.
- hidax
- Stały bywalec
- Kontakt:
Z kąd wiesz że na pewno się nie nadaje? Widziałem że w zoologu ta roślinka była bardzo rozrośnięta.
60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe
-
- Moderator
- Kontakt:
Bo według mnie jest to houttuynia cordata.
Ale tak nawiasem - jest temat do identyfikacji roślin, to raz; nie Z KĄD, a SKĄD, a to dwa ;)
Ale tak nawiasem - jest temat do identyfikacji roślin, to raz; nie Z KĄD, a SKĄD, a to dwa ;)
- hidax
- Stały bywalec
- Kontakt:
Michał spokojnie.
Nie jestem polonistą, każdy popełnia błędy Xdd Zaraz zobacze czy to ta roślinka. A możesz pomóc co do reszty pytań? 

60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe
-
- Moderator
- Kontakt:
Ja jestem spokojny, nie miałem na celu Ci dogryźć ;)
Jakich pytań?
Mogę jeszcze tyle powiedzieć, że: IMO najlepiej wiąże się wgłębkę jak jakiś czas będzie pływała i rosła pływając na tafli - zwarte 'placki' o wiele wygodniej i łatwiej się wiąże. Jak wgłębka zacznie rosnąć rób jej przycinki - nie pozwól, żeby warstwa była zbyt gruba, bo będzie niszczała od spodu. I jak już wcześniej napisałem - polecam węgiel -> CO2/Easy Carbo/ PG Carbo/inne wynalazki.
Jeżeli masz jakieś pytania pisz po kolei - teraz się troszkę pogubiłem ;)
Jakich pytań?
Mogę jeszcze tyle powiedzieć, że: IMO najlepiej wiąże się wgłębkę jak jakiś czas będzie pływała i rosła pływając na tafli - zwarte 'placki' o wiele wygodniej i łatwiej się wiąże. Jak wgłębka zacznie rosnąć rób jej przycinki - nie pozwól, żeby warstwa była zbyt gruba, bo będzie niszczała od spodu. I jak już wcześniej napisałem - polecam węgiel -> CO2/Easy Carbo/ PG Carbo/inne wynalazki.
Jeżeli masz jakieś pytania pisz po kolei - teraz się troszkę pogubiłem ;)