Kolorowe rybki
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Mateusz
- Nazwisko: K
Re: Kolorowe rybki
ku*wa chciałem tylko zapytać o kolorowe rybki jakie można dostać tak trudno powiedzie-dz takie i takie ?O żadne porady nie pytałem dotyczące rybek.
- kiler520
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
No jest ozdobą ale z naprawdę dobrze dobranymi rybkami które się zachowują chociaż w małej części jak w naturze i wtedy są one ozdobą można obserwować ich zachowania itd a nie full kolorowych rybek i już, też tak kiedyś mówiłemmatkul12 pisze:Ale powiedz czym jest akwarium z rybkami jeśli nie ozdoba ?

-
- Nowicjusz
słuchaj przecież bym może nawet ich nie kopił i na pewno nie kupił bym ich dużo powiedzmy 2 jak zawsze z reszta kupuje.
ale pomimo tej rozmowy dziękuje tobie mariusz bo napisałeś "harem ramirezków" spodobała mi się rybka i akurat sa w sklepie gdzie kupuje zapytam dokładnie przed zakupem czy nie będzie za dużo w akwarium... zależy jak powiedzą tak zrobię
ale pomimo tej rozmowy dziękuje tobie mariusz bo napisałeś "harem ramirezków" spodobała mi się rybka i akurat sa w sklepie gdzie kupuje zapytam dokładnie przed zakupem czy nie będzie za dużo w akwarium... zależy jak powiedzą tak zrobię
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Biedne ryby.matkul12 pisze:zależy jak powiedzą tak zrobię
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
matkul12, otrzymujesz ostrzeżenie za używanie niecenzuralnych słów.
Na tym forum odnosimy się do siebie z kulturą.
Jeśli chcesz by temat dalej funkcjonował powstrzymaj się proszę z takim komentarzami.
W przeciwnym wypadku zostanie on zamknięty.
Na tym forum odnosimy się do siebie z kulturą.
Jeśli chcesz by temat dalej funkcjonował powstrzymaj się proszę z takim komentarzami.
W przeciwnym wypadku zostanie on zamknięty.
-
- Nowicjusz
Kacper biedne ryby tak ? codziennie ryby giną rybacy kutry i jakoś nic nie robisz? biedne ryby ;]
- kiler520
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
tylko przy takiej obsadzie mogą nie przeżyć zostaną zaatakowane przez np skalary
więc nie wiem czy się opłaca kupować.
Tyle z mojej strony. Dobranoc.
PS. Kaef, to już nie ma sensu xd

Tyle z mojej strony. Dobranoc.
PS. Kaef, to już nie ma sensu xd

-
- Przyjaciel forum
Nie porównuj akwarystyki do rybactwa. Zjesz swoje ryby później? Naprawdę nie jest to trafne porównanie. Dla dobra swojego budżetu i zwierząt nie kupuj tych ryb i zrób porządek z dotychczasową obsadą. Tu są ludzie chętni do pomocy i słuchając ich rad można mieć w pokoju prawdziwą ozdobę.matkul12 pisze:Kacper biedne ryby tak ? codziennie ryby giną rybacy kutry i jakoś nic nie robisz? biedne ryby ;]
-
- Nowicjusz
słuchaj ryba to ryba może i nie zjem ale akwarystyka to nie jest o dużo lepsza od rybactwa bo trzymasz ryby w niewoli nie ważne jak byś na to patrzył jeśli są w akwarium są w niewoli pomimo ze próbujesz odtworzysz ich naturalne środowisko to i tak jest niewola. Wiec nie wiem co jest gorsze.Zjedzenie czy trzymanie ryby w niewoli?
-
- Przyjaciel forum
Hmm... tu akurat uderzasz w moje wykształcenie
Także tak jak napisałem akwarystyka to nie rybactwo. Trzymanie ryb w niewoli dla warunków estetycznych a czysto zarobkowych to też dwie różne sprawy. Chcesz się nazywać akwarystą? To stwórz swoim wybranym podopiecznym możliwie jak najlepsze i jak najbardziej naturalne warunki do życia (bo mają takie same prawa jak pies czy kot). A jak chcesz być rybakiem (najpierw musisz skończyć studia) to pacnij je w łeb i na patelnie.

-
- Nowicjusz
ja nie mowie ze to jest to samo tylko ze to jest zachcianka ludzka czy łapiesz czy trzymasz ryby to i to robi się dla przyjemności.i to ze mam akwarium nie znaczy ze odrazu chce zostać akwarysta xd ryby to ryby jak ci jakaś padnie i robisz jej pogrzeb twoja broszka ale nie mów innym żeby inni tez tacy byli.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Nie zapominaj, ze jesteś na forum akwarystycznym.matkul12 pisze:i to ze mam akwarium nie znaczy ze odrazu chce zostać akwarysta
-
- Przyjaciel forum
Chodzi tylko i wyłącznie o najzwyklejszy szacunek do zwierzęcia. To nie jest zabawka. Koniec z mojej strony.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
matkul12, ,, kupił bym 2 bo zawsze kupuje" widzisz, niektóre ryby są stadne, inne rosną duże, inne wzajemnie się zagryzą, jedne wolą 20*C a inne 30*C, ryby są róże a każda wymaga warunków jak się ich nie zapewnia to męczy się , choruje a dalej ginia dla twojego widzimisie..., obsadę trzeba dobrać pod akwarium a mały litraż to mało miejsca, jeżeli chcesz rady w stylu kup 3 okonie 2 śledzie i karpia to ok, tylko forum jest po to aby dać ci wskazówki zgodne z prawdą, jak masz to w głębokim poważaniu to dziwie się po co zakładasz temat, i się pytasz skoro i tak nie chcesz słyszeć/widzieć odpowiedzi
ryba to zwierze czyli coś (ktoś) co żyje, czuje i odczuwa, na dodatek na jej życie ma wpływ otoczenie, dany gatunek ma swoje wymagania, a dobrze dobrana obsada to taka która w danej temperaturze się dobrze czuje i nie karłowacieje w danym zbiorniku, oraz ma spełnione minimum poczucia bezpieczeństwa (stadność/haremowość),
ps. podejście bo ja chce jest godne mojej kuzynnicy (wiek lat 4) ew siostry mojej koleżanki (wiek lat 8), od 15 latka oczekuje się myślenia, logiki i współczucia, wybacz za ten komentarz
ryba to zwierze czyli coś (ktoś) co żyje, czuje i odczuwa, na dodatek na jej życie ma wpływ otoczenie, dany gatunek ma swoje wymagania, a dobrze dobrana obsada to taka która w danej temperaturze się dobrze czuje i nie karłowacieje w danym zbiorniku, oraz ma spełnione minimum poczucia bezpieczeństwa (stadność/haremowość),
ps. podejście bo ja chce jest godne mojej kuzynnicy (wiek lat 4) ew siostry mojej koleżanki (wiek lat 8), od 15 latka oczekuje się myślenia, logiki i współczucia, wybacz za ten komentarz