do filtra wew. zywica, lawa wulkaniczna i zeolit pytania
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: tad
do filtra wew. zywica, lawa wulkaniczna i zeolit pytania
Zeomax Plus, lawa wulkaniczna, NITROMAX PRO ŻYWICA. Wczesniej uzywalem zeolit razem z bio ceramika. Troche szykalem w necie i znalazlem te 3 wklady. Mam pytanie do tych wkladow. Czy da rade ktorys z tych wkladow zregenerowac? co ile trzeba takie wklady wymieniac. Jaki z tych wkladow proponujecie do kupna? Na lisciach starszych mam takie male czarne meszki. Podmiane robie co 2 tyg. jak mialem zeolit bylo ok
- lol2000k
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Bartek
Re: do filtra wew. zywica, lawa wulkaniczna i zeolit pytania
Podmianę rób co tydzień koniecznie, ten meszek to krasnorosty, powstaje od starej wody. Ja jak spóźnię się z podmianką nawet te trzy dni to już nieco jest na dnie, a po podmianie znika. Wcześniej nie miałeś problemu bo zeolit pochłania związki amonowe, czyli to co kumuluje się coraz bardziej jak nie robisz podmian.
-
- Forumowicz
Czyli podmiana co tydzien ok. Chcem kupic jedno z 3 tych wkladow. Ktory proponujecie? Znowu zeolit mam kupic, bo dwa z nich to raczej nie moga naraz byc.
- lol2000k
- Akwarysta
Ja bym dał samą lawę, dobry wkład, a co do żywicy nie wiem nie stosowałem. Z zeolitem to słyszałem że tak jak z węglem - po jakimś czasie odda te substancje, które pochłonął.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
Z tych wkładów polecam lawę wulkaniczną ,sam mam taką firmy EHEIM już bardzo długi czas i jest to wkład przeznaczony do regeneracji ale jest dość drogi.
Loża Szyderców
- lol2000k
- Akwarysta
Nie rozumiem co chcesz powiedzieć mówiąc, że wkład jest przeznaczony do regeneracji.
-
- Forumowicz
Czy da rade go odnowic. Kiedy one sie nie nadaja do ponownego uzytkowania. Tak mialem to na mysli.
[ Dodano: 2011-11-04, 20:26 ]
i Linf
[ Dodano: 2011-11-04, 20:29 ]
[ Dodano: 2011-11-04, 20:46 ]
Tak sobie pomyslalem i spytam jeszcze, ze sa skalki z lawy czy one by sie nadawaly do filtrowania? Czy to inna bajka.
[ Dodano: 2011-11-04, 20:26 ]
i Linf

[ Dodano: 2011-11-04, 20:29 ]
A na czym polega ta regeneracjia?Linf pisze:Z tych wkładów polecam lawę wulkaniczną ,sam mam taką firmy EHEIM już bardzo długi czas i jest to wkład przeznaczony do regeneracji ale jest dość drogi.
[ Dodano: 2011-11-04, 20:46 ]
Tak sobie pomyslalem i spytam jeszcze, ze sa skalki z lawy czy one by sie nadawaly do filtrowania? Czy to inna bajka.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
Szczerze już nie pamiętam dokładnie ale coś mi się majaczy,że totalne dezynfekowanie ale ja już jej używam ponad rok i nic nie robiłem jako biologia spełnia znakomicie swoje zadanie.Eheim to jest jednak firma konkretna i jej wkłady są na lata a nie na miesiące.tazo211 pisze:A na czym polega ta regeneracjia?
Wydaje mi się,że tak bo wkład Eheima to jest pokruszona lawa wulkaniczna ale czy nie jest jakoś inaczej preparowany to nie wiem.Poczytaj w Googlach może coś ciekawego wyczytasz.tazo211 pisze:Tak sobie pomyslalem i spytam jeszcze, ze sa skalki z lawy czy one by sie nadawaly do filtrowania? Czy to inna bajka
Loża Szyderców
-
- Forumowicz
W necie znalazlem dobry artykul na temat zywicy, jak ja regenerowac.
Proces wymiany jonów zachodzi do momentu wyczerpania się jonów sodu w żywicy. W tym momencie należy poddać żywicę regeneracji. Polega ona na przepuszczanie przez nią stężonego roztworu soli kuchennej. Silne stężenie jonów sodu powoduje, że wypierają one w żywicy jony wapna i magnezy pomimo ich silnego powinowactwa do jej cząsteczek. W ten sposób żywica do zmiękczania wody podlega regeneracji i może być ponownie użyta. Proces ten można powtarzać prawie w nieskończoność bez szkody dla żywicy jonowymiennej.
Proces wymiany jonów zachodzi do momentu wyczerpania się jonów sodu w żywicy. W tym momencie należy poddać żywicę regeneracji. Polega ona na przepuszczanie przez nią stężonego roztworu soli kuchennej. Silne stężenie jonów sodu powoduje, że wypierają one w żywicy jony wapna i magnezy pomimo ich silnego powinowactwa do jej cząsteczek. W ten sposób żywica do zmiękczania wody podlega regeneracji i może być ponownie użyta. Proces ten można powtarzać prawie w nieskończoność bez szkody dla żywicy jonowymiennej.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
...a może zamiast cudownych żywic dać starą, sprawdzoną, zawsze działającą i nie wymagającą regeneracji... gąbkę? To naprawdę działa.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back