Obsada akwarium 98l.
Moderator: ModTeam
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Obsada akwarium 98l.
No tak, faktycznie
Ale welonka, kardynałki i kiryski to raczej nie najlepsze połączenie, zwłaszcza w akwarium 98 litrowym. Co ryb ''chłodolubnych'', to przepraszam, przyzwyczaiłam się do żargonu storczykowców ;)

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 98
- Imię: Jaroslaw
Dzieki wielkie za rady. Ja jednak pozostane przy rybkach cieplolubnych. Czyli tak jak bylo, parka Pielegniczki Ramireza (ponawiam pytanko, czy moge miec harem, czy lepiej sie je trzyma w parkach?) i Promieniczki Wernera okolo 15 szt. Do tego krewetki Red Cherry i Amano po 4 lub 6 szt. ( nie za duzo? ;) ). A zamiast Zwinnika zdecyduje sie za Neona Czerwonego rowniez okolo 15 szt. Jezeli chodzi o rybki przydenne , to czy moga byc Kiryski? Nie bedzie im za cieplo? A, i jeszcze jedno, czy mam dokupic glonojadzika do takiej ekipy, czy Otoski beda lepsze?
Z gory dzieki za rady. :rotfl:
Z gory dzieki za rady. :rotfl:
Z punktu widzenia na punkt patrzenia ta sprawa jest do rozpatrzenia...
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Ramirezki trzymamy w parach.
Tylko według mnie ramirezki+neony czerwone+promienniczki+kiryski+krewetki to będzie za dużo.
Dałbym parkę ramirezek + 20x neon czerwony + 6x kirysek panda (mam do nich straszny sentyment
) + krewetki jeśli chcesz, ale na bank będą na nie polowały ryby. Redek daj z 10, a amanek 7, 4 sztuki to nie stado na taki litraż.
Tylko według mnie ramirezki+neony czerwone+promienniczki+kiryski+krewetki to będzie za dużo.
Dałbym parkę ramirezek + 20x neon czerwony + 6x kirysek panda (mam do nich straszny sentyment

-
- Forumowicz
Tak sobie czytam Wasze odpowiedzi (za ktore bardzo dziekuje
) i juz sam nie wiem na co sie zdecydowac. Na poczatku pytalem sie , czy moge miec harem Pretnika np. Czerwonego z parka Pielegniczek Ramireza i jakas drobnice np Neonki Czerwone. Odradziliscie mi za przyczyne podajac, ze moga sie gryzc. Jednak czytajac inne posty dotyczace obsady zbiornika zauwazylem , ze ktos ma zbiornik 68l i ma wlasnie harem Pretnika oraz parke Pielegniczek. Do niego nic zlego nikt nie napisal, ze nie moga byc razem (m. in. blu_betta). To ja juz sam nie wiem jak to jest. Moje akwa ma 98l i nie moge ich miec razem a ta druga osoba majac 68l juz moze? Oswieccie mnie prosze. :zdziwko:

-
- Moderator
- Kontakt:
W takim razie ja jeszcze raz odpowiem.
1. Prętniki z ramirezami w takim litrażu odradzam. Radzę parkę ramirezek + 20x neon czerwony + 6x kirysek panda+wspomniane krewetki.
2. Znalazłem temat, o którym piszesz. Cóż, pisałem z komórki i najzwyczajniej musiałem jakoś ominąć tą wypowiedź ;)
1. Prętniki z ramirezami w takim litrażu odradzam. Radzę parkę ramirezek + 20x neon czerwony + 6x kirysek panda+wspomniane krewetki.
2. Znalazłem temat, o którym piszesz. Cóż, pisałem z komórki i najzwyczajniej musiałem jakoś ominąć tą wypowiedź ;)
-
- Forumowicz
A czy moglbym pomieszac Kiryski? :niepewny: Mysle tu o dwoch rodzajach Kiryskow, np. Panda i jakies inne. Nie wiem... Pewnie sie myle, ale jakos mysle sobie, ze ta obsada bedzie jakos "biednie" wygladala (tylko nie krzyczcie na mnie za bardzo :] ). Dlatego moje pytanko o Kiryski, zeby troche urozmaicic "ekipe"
. Do tego moze zamiast 20 "wrzucic" 10 neonkow oraz cos innego (Rozbora Klinowa rowniez 10 szt). Z drugiej jednak strony, przy 10 sztukach nie bedzie tak fajnego efektu lawicy prawda? :/ . Juz mnie glowa boli od tego myslenia co tu wykombinowac, zeby bylo super. :znudzony: :looka:

-
- Moderator
- Kontakt:
Skądś znam to uczucie
Uwierz mi, nie będzie to biednie wyglądać - przecież w akwarium są jeszcze rośliny ;) Ramirezki są niemalutkimi rybami, neony czerwone są też dosyć spore i stadne, kirysków u mnie jest wszędzie pełno
Do tego krewetki.. ....zobaczysz, że nie będzie biednie 

Uwierz mi, nie będzie to biednie wyglądać - przecież w akwarium są jeszcze rośliny ;) Ramirezki są niemalutkimi rybami, neony czerwone są też dosyć spore i stadne, kirysków u mnie jest wszędzie pełno

-
- Forumowicz

-
- Moderator
- Kontakt:
Ja bym dał małe stadko kirysków jednego gatunku.
O drobnicy przecież napisałem
O drobnicy przecież napisałem
Hmmm ;) ?Radzę parkę ramirezek + 20x neon czerwony + 6x kirysek panda+wspomniane krewetki.
-
- Forumowicz
Chyba mnie przekonales. Zastanawiam sie jeszcze tylko nad glonojadzikiem, zeby bylo komu czyscic szklo
. Wczesniej myslalem nad Otoskami, ale podobno nie dla poczatkujacego prawda?

-
- Moderator
- Kontakt:
Czy dla początkującego? Hmmmm. Moim zdaniem, jeżeli ktoś potrafi zapewnić stabilne parametry w akwarium (prawidłowy start akwarium, odpowiednia filtracja, odpowiednia ilość roślin, sumienne podmianki) to może spać spokojnie 

-
- Forumowicz
No to super, bo Otoski siedza (czyszcza) praktycznie wszedzie. Czyli co, moge miec i Kiryski i Otoski razem? W jakich sztukach? Czy po :] 4 Kiryski i 4 Otoski bedzie ok? Dzieki wielkie za rady. Sa naprawde pomocne ;)
-
- Moderator
- Kontakt:
Dałbym po 5 sztuk. Kiryski zajmują podłoże. Otoski w zasadzie są wszędzie.
Pamiętaj jednak, że czyszczenie akwarium zależy tylko i wyłącznie od Ciebie - ryby mogą jedynie w małym stopniu pomóc. Ale nie wiem czy neonów nie będzie jednak o kilka szt za dużo.
Pamiętaj jednak, że czyszczenie akwarium zależy tylko i wyłącznie od Ciebie - ryby mogą jedynie w małym stopniu pomóc. Ale nie wiem czy neonów nie będzie jednak o kilka szt za dużo.