obsada do 112 l podzielonego na pół
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Grzegorz
obsada do 112 l podzielonego na pół
Kupiłem akwarium 112 l które podzielę na 2 równe połowy. Z jednej strony będzie 1 samiec bojownika i 2 samiczki a z drugiej parka, co jeszcze mogę tam wpuścić.
Myślę o 2 mułojadach po jednym na każdą stronę
Gupiki
Neonki
Molinezje
Jeżeli ktoś ma całkiem inną propozycję, to proszę pisać.
Myślę o 2 mułojadach po jednym na każdą stronę
Gupiki
Neonki
Molinezje
Jeżeli ktoś ma całkiem inną propozycję, to proszę pisać.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: obsada do 112 l podzielonego na pół
Bojowniki trzymamy w "konfiguracji" 1+2(minimum, lepiej 3-4), a nie parach. Połączenie samca z samicą może się skończyć śmiercią jednej z tych ryb.
Mułojad potrzebuje naprawdę sporych akwariów i jest to ryba stadna. 56l dla tej ryby jest nieodpowiednie.
Gupiki (samce) będą stresowały bojowniki, które zaczną bawić się we fryzjerów. Jeżeli w ogóle to proponuję endlery.
Neonki ok.
Molinezje nie na ten litraż niestety
Ciut inna propozycja: bojowniki + razbory + otoski w jednej części (będzie biotop
). Na drugie w tej chwili nie mam żadnego pomysłu ;)
Mułojad potrzebuje naprawdę sporych akwariów i jest to ryba stadna. 56l dla tej ryby jest nieodpowiednie.
Gupiki (samce) będą stresowały bojowniki, które zaczną bawić się we fryzjerów. Jeżeli w ogóle to proponuję endlery.
Neonki ok.
Molinezje nie na ten litraż niestety

Ciut inna propozycja: bojowniki + razbory + otoski w jednej części (będzie biotop

-
- Nowicjusz
Razbory odpadają, na endlery bym się skusił tylko w jakiej ilości?, a z otoskami to po każdej stronie po jednym? a z neonki ponoć są trudne w utrzymaniu więc może coś innego. Co do bojowników to faktycznie dokupię jeszcze 3 i na każdej stronie będą po 3 samiczki.
-
- Moderator
- Kontakt:
Endlery myślę, że na początek z 3 samce i 6 samic wystarczy ;)
Otoski są stadne więc po 5 z każdej strony by było wskazane. Trzeba jednak pamiętać, że to ryby dość wrażliwe na nagłe zmiany parametrów w zbiorniku, więc sumienność przy prowadzeniu zbiornika jest konieczna.
Neonki nie są trudne w utrzymaniu. Chyba, że ktoś chciałby je rozmnożyć i utrzymać narybek, to inna bajka.
Otoski są stadne więc po 5 z każdej strony by było wskazane. Trzeba jednak pamiętać, że to ryby dość wrażliwe na nagłe zmiany parametrów w zbiorniku, więc sumienność przy prowadzeniu zbiornika jest konieczna.
Neonki nie są trudne w utrzymaniu. Chyba, że ktoś chciałby je rozmnożyć i utrzymać narybek, to inna bajka.
-
- Nowicjusz
Dokupiłem 4 samiczki, więc na jednej stronie będą 3 a na drugiej 4, chciałbym dać tam jednak gupiki - pawie oczka tylko czy dadzą radę? na 98 % dam tam niewielkie grupki neonków, otoski odpadają, dam ślimaki.
W dalszym ciągu wszystko może ulec zmianie, czekam na propozycję, ale preferuję raczej nie duże rybki i w miarę kolorowe.
W dalszym ciągu wszystko może ulec zmianie, czekam na propozycję, ale preferuję raczej nie duże rybki i w miarę kolorowe.
-
- Moderator
- Kontakt:
Pawików nie dawaj. Ogony samców będą regularnie strzyżone. To może lepiej zostaw same bojowniki i do tego tylko platki i ślimaki.
-
- Nowicjusz
Szkoda... Samych bojowników nie chcę zostawiać, bo troszkę łyso będzie w akwarium. Coś wymyślę, jak by nie patrzeć to wiem że neonki mogę wpuszczać spokojnie. Mam jeszcze jakiś miesiąc do wystartowania akwarium więc czekam na dalsze pomysły.
-
- Moderator
- Kontakt:
Ale ja nigdzie nie napisałem, żebyś zostawiał same bojowniki ;)
To kurczę pomysły mi się kończą
Może bardziej biotopowo - bojowniki z rasborami, kiryskami panda i do tego krewetki amano? W sumie w 56l z haremem bojowników, to naprawdę nie ma pola do popisu z dodatkową obsadą 
To kurczę pomysły mi się kończą

-
- Nowicjusz
A jaki musiałbym mieć litraż żeby wpuścić tam molinezje księżycowe lub black molly?
- lol2000k
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Bartek
Black molly nie są wcale takie duże (max 6cm), więc myślę że dwa osobniki spokojnie będą mogły tam być. Od razu mówię: nie spierajcie się argumentami z wikipedii, bo sam hodowałem te ryby przez 2,5 roku i spokojnie wystarczy im tyle miejsca.
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
wg mnie bez sensu dzielić akwa na 2 części
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
-
- Nowicjusz
Jest sens dzielić, jeśli zakłada się akwarium głównie na bojowniki i się ma 2 samce. Mam teraz 3 akwaria, 30 l, 25l i 15 z miesięcznym narybkiem bojownika, a chcę mieć max 2 akwaria więc muszę podzielić te 112 l, a 30 l będzie tarliskowe, a z 15 zrobię szpitalik.