przymierzam się do restartu zbiornika 112l (80x35x40) dlaczego restart ?? akwarium chodzi od połowy lutego tego roku ale że było to moje pierwsze porządne akwarium nie wszystko wyszło tak jak sobie to zaplanowałem (generalnie chodzi o aranżacje)
jako podłoże chcę dać OLIVER KNOTT NATURE SOIL (20l)
i teraz pytanie jak powinienem prawidłowo przeprowadzić restart zbiornika ?? ja widzę to tak
filt zostaje nie ruszony (jbl e900) odławiam ryby i krewetki, usuwam stare podłoże myje dokładnie akwa, potem sypię podłoże (czy dodawać do niego jakieś bakterie??) następnie sadzę nowe rośliny i leje starą wodę (myślę o około 40%) otem dolewał do pełna świeżej wody i teraz akwa powinno dojrzewać przez 2 lub 3 tyg ?? tylko co ja mam zrobić z rybkami i krewetkami ?? obsada: xxx krewetek, 7x razbora klinowa, 10x neon innesa, 4x danio, i 4x kirysek
tyle co do restartu

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Problem z doborem aranżacji
a więc tak chcę akwa roślinne!!! (światło 3x24w,sylviana grolux, Aquastar i coś jeszcze,co2 bimbrownia)
posiadam rośliny ale wygląda to raczej tragicznie (z braku doświadczenia posadzone raczej przypadkowo, nie były też dobrane tylko kupione w zestawach z allegro :/ )
teraz chcę to zrobić porządnie czyli jakiś plan sadzenia i odpowiedni och dobór!!
i teraz mam pytanie sam tego raczej poprawnie nie zrobię

zamówić z http://sklep.roslinyakwariowe.pl/aranzacja-akwarium.php opcje za 75 zł wizualizacje obsady roślin ( tej opcji bym kupił tylko projekt a roślin poszukał taniej na allegro)
2. wasza pomoc drodzy użytkownicy forum
3. dogadałem się z rośliny akwariowe: "w kwocie 400zł damy Panu fajny korzeń i zrobimy ofertę na rośliny tak aby zbiornik wyglądał jak na jednym ze zdjęć.
> Wtedy nie będzie Pan tracił pieniążków na projekt a wykorzysta je na zakup roślin.
> Korzeń dobierzemy sami - znamy się na tym

prosił bym o wasze porady bo sam raczej znów nic nie zdziałam :/