Od pewnego czasu mam problem z roślinami.
Rośliny szybko-rosnące "gniją" (Ophiopogon minima), stają się łamliwe i po pewnym czasie nie chcą rosnąć (np. włócznik zielony).
Dodatkowo nie zakorzeniają się w piasku i co chwila muszę je wkładać na nowo.
Rośliny z listkami małymi zaś zaraz je gubią i robią się z nich łodygi (np. Rotala wspaniała).
Wszystko ląduje na tafli wody gdzie jest zbierane podbierakiem.
Sprawdzałem testem wodę i trzyma normę takową ale mogę zrobić to jeszcze raz jak wróce do domu i opisać to tutaj bazując na większej samokrytyce.
Jeżeli ktoś miał podobny problem proszę o radę co zrobić by temu zapobiec. Staram się dawać nawóz i oraz środki trzymające parametry wody (z umiarem 1x na tydzień 1 środek i nie wielka ilość, bo wiem że przesadzenie nie jest wskazane). Zależy mi na czasie ponieważ rośliby padają w mgnieniu oka i zaraz pojawią mi się glony jak zostaną mi tylko wolno-rosnące. Mogę w razie czego wstawić zdjęcia jak to wyglądało po aplikacji roślin a jak wygląda to teraz po niecałym miesiącu. Problem pojawił się wcześniej dlatego też rośliny zostały wymienione.
Wodę wymieniam co tydzień, góra co dwa stosując zmiękczacz, czyszcząc filtr wodą z akwarium
Oświetlenie od 7.30 rano do 20-21 wieczorem.
Temperatura 24-27
Bardzo proszę o pomoc