podłoże a nawożenie CO2

Moderator: ModTeam

jacenat
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 300
Imię: Jacek

podłoże a nawożenie CO2

Post autor: jacenat » 2011-12-12, 12:00

Witam forumowiczów
Ponieważ moja wizja akwarium powoli nabiera rozpędu muszę ostatecznie podjąć decyzję co do podłoża.
Akwarium będzie dobrze oświetlone, mam do dyspozycji pokrywę 4x 54W i doszedłem do wniosku, że będę je nawoził CO2. Zdecydowałem się na zakup systemu, który będzie najmniej mnie absorbował czyli regulacja elektrozaworu przez założoną do akwarium elektrodę pH.
Rozumiem, że tego typu automatyka jeżeli dobiorę odpowiednie pH do twardości wody kH (oczywiście w zakresie tolerancji dla rybek) powinna dać mi bezpieczeństwo w zakresie wahań pH jak i poziomu dwutlenku węgla. I tu własnie pojawia się pytanie. Z przeczytanych głównie w necie informacji zorientowałem się, że wzór na obliczanie zawartości CO2 w wodzie na podstawie pH i kH działa tylko wówczas gdy w zbiorniku nie ma dodatkowych substancji buforujących, szczególnie zawartych w niektórych podłożach z nawozami. Uznałem zatem, że nie mogę zastosować tego typu podłoża.
Rozumuję następująco: jeżeli podłoże będzie mi stabilizowało pH to sonda nie spełni funkcji zaworu bezpieczeństwa, poziom CO2 będzie mógł wzrosnąć powyżej normy tolerowanej przez rybki i szczególnie w godzinach nocnych grozi mi przytrucie rybek dwutlenkiem węgla pochodzącym z oddychania roślin i nie wyłączającej się instalacji CO2 ponieważ pH będzie na stałym poziomie.
Jestem teoretykiem i to najgorszego rodzaju bo opieram się głównie na necie. Stąd pytanie czy dobrze rozumuję. Mój wniosek z tych przemyśleń to kupno podłoża bez nawozów i nawożenie w płynie na podstawie wykonywanych testów.
Pozdrawiam
Jacek
p.s. sorki nie dodałem zbiornik 300l 120x50x50
zupełnie nie znam się na akwarystyce

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Re: podłoże a nawożenie CO2

Post autor: Suja » 2011-12-12, 12:55

A tak szczerze nie możesz postąpić jak prawie wszyscy ostatnio, a na pewno znaczna większość?
W dzień CO2 śmiga w nocy nie. Zwierzęta potrute nie są i w ogóle.
Ba ostatnio widziałem nawet napowietrzanie dodatkowo włączone, a CO2 dalej na wysokim poziomie :)

Po co Ci pH metr tego już prawie nikt nie stosuje, jakoś tak niepotrzebny się stał.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

jacenat
Zainteresowany

Post autor: jacenat » 2011-12-12, 15:45

Dięki za zdroworozsądkową radę, zapewne dobrą. Jednak moja fascynacja techniką do której zresztą bez bicia sie przyznaję skłonila mnie już do kupna sondy :D
Co za tym idzie pytanie jakie postawiłem pozostaje aktualne
Pozdrawiam
Jacek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2011-12-12, 19:05

jacenat pisze:Rozumuję następująco: jeżeli podłoże będzie mi stabilizowało pH to sonda nie spełni funkcji zaworu bezpieczeństwa, poziom CO2 będzie mógł wzrosnąć powyżej normy tolerowanej przez rybki i szczególnie w godzinach nocnych grozi mi przytrucie rybek dwutlenkiem węgla pochodzącym z oddychania roślin i nie wyłączającej się instalacji CO2 ponieważ pH będzie na stałym poziomie.
Odwrotnie.
Podłoże zbije Ci pH przez co poziom co2 w wodzie będzie znacznie niższy niż powinien.

Jak ustawić odpowiedni poziom co2 pisałem między innymi tutaj: http://e-akwarystyka.pl/topics5/15583.htm
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

jacenat
Zainteresowany

Post autor: jacenat » 2011-12-12, 23:27

Dzięki za odpowiedź.
Zatem należałoby sądzić ( popraw mnie i wytłumacz jeśli się mylę), że obniżanie pH przez podłoże nigdy nie jest dobrym pomysłem jeśli chcemy nawozić dwutlenkiem węgla.
Nie dość, że obniża się pH to zwykle zmniejsza się twardość węglanowa co powoduje większą wrażliwość pH na dwutlenek węgla, czytaj mniejsza ilość spowoduje znaczący spadek pH mogący zagrażać rybkom. Wtedy rybkom zagraża nie stężenie CO2 w ppm ( jest wręcz nawet za małe dla roślin) a po prostu pH.
Jedyny wyjątek jaki widzę to twarda woda w kranie, wtedy i zbijanie pH przez podłoże małe i twardość na tyle duża, że można uzyskać odpowiednie stężenie CO2 w wodzie bezpieczne dla rybek i wystarczające dla roślin.
Pozdrawiam
Jacek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2011-12-13, 08:24

jacenat pisze:Zatem należałoby sądzić ( popraw mnie i wytłumacz jeśli się mylę), że obniżanie pH przez podłoże nigdy nie jest dobrym pomysłem jeśli chcemy nawozić dwutlenkiem węgla.
Nie dość, że obniża się pH to zwykle zmniejsza się twardość węglanowa co powoduje większą wrażliwość pH na dwutlenek węgla, czytaj mniejsza ilość spowoduje znaczący spadek pH mogący zagrażać rybkom. Wtedy rybkom zagraża nie stężenie CO2 w ppm ( jest wręcz nawet za małe dla roślin) a po prostu pH.
Dokładnie tak. Wtedy trzeba uważać na niski odczyn (jego skoki) przy wrażliwej obsadzie.
Ale z dwojga złego lepiej mieć miękką wodę niż twardą.
jacenat pisze:Jedyny wyjątek jaki widzę to twarda woda w kranie, wtedy i zbijanie pH przez podłoże małe i twardość na tyle duża, że można uzyskać odpowiednie stężenie CO2 w wodzie bezpieczne dla rybek i wystarczające dla roślin.
Jedyny wyjątek to nie zbyt miękka woda.
Taka do 8dgh i 5dkh jest już zupełnie bezpieczna.
Bardziej doświadczeni poradzą sobie przy skrajnych wartościach.
Prowadziłem taż krótki czas baniak na 0 dkh.
Ostatnio zmieniony 2011-12-14, 20:51 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

jacenat
Zainteresowany

Post autor: jacenat » 2011-12-14, 09:44

Dzięki
Myślę zatem, że mój pomysł aby w pierwszym akwarium dla uniknięcia kłopotów nie kłaść tego typu podłoży nie jest zły. Pozostanę przy żwirku, mniej wymagających roślinach co do nawożenia i płynnych nawozach
Pozdrawiam i chyba z mojej strony można temat zamknąć.
Jacek

ODPOWIEDZ