Start akwa 98l

Moderator: ModTeam

Yarojm
Forumowicz
Pojemność akwarium: 98
Imię: Jaroslaw

Start akwa 98l

Post autor: Yarojm » 2011-12-13, 02:43

Witam wszystkich.
Jakis czas temu kupilem sobie akwa 98l. Mieszkam w Anglii i jade na swieta do Polski, dlatego chcialbym z nim wystartowac po Nowym Roku :D. Moj zestaw posiada samo akwarium, szafke, grzalke 75W (czy nie za mala moc?) i filtr Aquael Fan 2Plus (450l/h), oswetlenie 1x24W 6500K (zamierzam dokupic dodatkowe 1x24W 8000K). Caly dodatkowy "osprzet zamierzam kupic lub juz zakupilem przez internet w Polsce (o wiele taniej niz w Anglii). Kupilem podloze JBL Manado i mam pytanko w zwiazku z tym. Czy powinienienem posypac na nie jakis zwirek, czy nie? Poza tym, czy moge najpierw wlac wode do akwa i zostawic na 3 tygodnie (tyle bede w Polsce) z wlaczonym filtrem i dopiero po powrocie wsypac podloze i wlozyc cala reszte?
Z punktu widzenia na punkt patrzenia ta sprawa jest do rozpatrzenia...

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Start akwa 98l

Post autor: Akwarybka » 2011-12-13, 15:12

Yarojm pisze:grzalke 75W (czy nie za mala moc?)
To zależy od temperatury w pokoju ;)
Yarojm pisze:osprzet zamierzam kupic lub juz zakupilem przez internet w Polsce (o wiele taniej niz w Anglii)
Skąd ja to znam :]
Yarojm pisze:Kupilem podloze JBL Manado i mam pytanko w zwiazku z tym. Czy powinienienem posypac na nie jakis zwirek, czy nie?
Nie pokrywaj go niczym, a raczej daj substrat dla roślin pod spód. Manado nie zawiera żadnych nawozów, jest całkowicie jałowy!
Yarojm pisze:moge najpierw wlac wode do akwa i zostawic na 3 tygodnie (tyle bede w Polsce) z wlaczonym filtrem i dopiero po powrocie wsypac podloze i wlozyc cala reszte?
Teoretycznie tak, tylko po co? Utrudni Ci to formowanie podłoża, a w niczym nie pomoże...

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Mateusz

Post autor: TetriZ » 2011-12-13, 17:47

Chyba lepiej będzie najpier wsypać podłoże a potem zalać wodą (tak chyba wygodniej ;} )
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2011-12-13, 17:59

Cały cykl dojrzewania zbiornika, polega na pojawieniu się i dużym zasiedleniu filtra i podłoża przez pewne bakterie, które neutralizują szkodliwe związki chemiczne lub przekształcają w mniej szkodliwe związki. Podłoże to bardzo ważny czynnik w procesie dojrzewania jak i stabilizowania akwarium. Trochę inaczej jest tu przy specyficznych zbiornikach z dość jałowym podłożem. No i warto dać jakąś pożywkę dla bakterii żeby się szybciej mnożyły.
Jestem również zwolennikiem podmian wody w czasie dojrzewania zbiornika, a to oznacza że tak czy inaczej trzeba być osobiście przy takim zbiorniku. Twoja metoda bardziej by odpowiadała odstaniu wody przed wlaniem do akwarium, niż jako metoda na przyspieszenie dojrzewania zbiornika.

Jeśli wystartujesz ze zbiornikiem bez podłoża, to "dojrzały" filtr, będzie dość słabym argumentem dla szybszego wystartowania zbiornika po wsypaniu podłoża.

Tak jak pisali przedmówcy, będzie ci trudno kształtować dno i sadzenie roślin w zbiorniku pełnym wody, to dla mnie uciążliwa przyjemność.
Obrazek

Yarojm
Forumowicz

Post autor: Yarojm » 2011-12-13, 19:25

Akwarybka pisze:Nie pokrywaj go niczym, a raczej daj substrat dla roślin pod spód. Manado nie zawiera żadnych nawozów, jest całkowicie jałowy!
JBL AQUABASIS PLUS - Czy taki substrat bedzie dobry? I ile go musze kupic? Worek 3kg to wydajnosc 60-100l, a 6kg to wydajnosc 100-200l.
Co do wlania wody, to myslalem raczej tak jak Wy. Czyli najpiwerw podloze, roslinki i cala reszta ale moj kolega upieral sie ze szybciej wystartuje z akwa jak najpierw wleje wode i jak przyjade po swetach to bedzie juz ok. Nie bardzo mi sie to podobalo wiec wolalem zapytac "ekspertow" - czytaj Was :P . Teraz wiem, ze moje przeczucie bylo dobre :D . Jeszcze ttylko jedna niewiadoma. A mianowicie, razem z zestawem dostalem saszetke z bakteriami na start. Mam male akwa 28l. Jak jest lepiej? Dolac zawartosc saszetki do wody w nowym akwa, czy wycisnac gabka z "brudami" z malego akwa? Czy moze jedno i drugie? :niepewny: Dodam tylko, ze w malym akwa mam pare rybek i wyglada, ze jest wszystko ok. Na lisciach roslinek zaobserwowalem ostatnio troche glonow zielonych i jest tez na nich jakis czarny "nalot". Czyzby za duzo swiatla? :| Czy w zwiazku z tymi glonami i "nalotem" mam wyciskac ta gabke do nowego akwa?

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2011-12-13, 20:09

Yarojm pisze:JBL AQUABASIS PLUS - Czy taki substrat bedzie dobry?
Będzie dobry ;)
Yarojm pisze:A mianowicie, razem z zestawem dostalem saszetke z bakteriami na start. Mam male akwa 28l. Jak jest lepiej? Dolac zawartosc saszetki do wody w nowym akwa, czy wycisnac gabka z "brudami" z malego akwa? Czy moze jedno i drugie?
Nie ma to większego znaczenia. Ja osobiście wolę brud z filtra, bo prawdopodobnie są tam inne, pożyteczne bakterie, których nie ma w starterach.
Yarojm pisze:Czy w zwiazku z tymi glonami i "nalotem" mam wyciskac ta gabke do nowego akwa?
Pamiętaj, że problemy z glonami nie są bezpośrednio związane z ich komórkami i zarodnikami pochodzącymi z innej wody. Bo te są w każdym zbiorniku, dopiero niewłaściwe warunki powodują ich rozwój.

Yarojm
Forumowicz

Post autor: Yarojm » 2011-12-13, 21:30

Ponawiam pytanko o ilosc. Czy worek 3kg (60-100l) w moim przypadku wystarczy, czy lepiej kupic 6kg (100-200l)?
Co do startera i gabki. Chyba nic sie nie stanie, jezeli wycisne gabke i dodam ten biostarter razem? ;)

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-12-13, 21:41

Co do pierwszego raczej się nie wypowiem, ale uważam, że 6kg to za dużo.
Cóż, jeżeli dodasz biostarter nic się nie stanie, ale ja tam wolę jak wszystko idzie powolutku, "samemu" (czyt. bez żadnych wspomagaczy w postaci biostartera) ;)

Yarojm
Forumowicz

Post autor: Yarojm » 2011-12-14, 00:48

Jeszcze raz o start akwa. :zawstydzony: Poprawcie mnie jezeli sie myle. Ja rozumiem to tak: Jezeli juz poloze podloze, ustawie dekoracje, podlacze osprzet i zasadze roslinki, to wlewam wode. Czekam 2 tygodnie zanim woda zrobi sie czysta i klarowna. Wtedy podmieniam 20-25% wody i czekam kolejny tydzien. Po jego uplywie podmieniam ponownie 20-25% wody i wtedy wpuszczam pierwsze rybki. Slyszalem, ze dobrze jest wpuscic najpierw krewetki jezeli chce sie je miec, a potem rybki :) . Nie wiem tylko, czy krewetki lub rybki moge wpuscic tego samego dnia, w ktorym podmienilem wode, czy lepiej poczekac jeszcze dzien lub dwa. :|
Jeszcze pytanko dotyczace uzdatniaczy wody. Ja zakupilem AZOO AQUAGUARD i zastanawiam sie jeszcze nad AZOO DOUBLE BLACK WATER. Czy to dobra inwestycja, czy wyrzucenie pieniedzy w bloto? :kwasny:

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2011-12-14, 01:12

Yarojm pisze:Ja rozumiem to tak: Jezeli juz poloze podloze, ustawie dekoracje, podlacze osprzet i zasadze roslinki, to wlewam wode. Czekam 2 tygodnie zanim woda zrobi sie czysta i klarowna. Wtedy podmieniam 20-25% wody i czekam kolejny tydzien. Po jego uplywie podmieniam ponownie 20-25% wody i wtedy wpuszczam pierwsze rybki. Slyszalem, ze dobrze jest wpuscic najpierw krewetki jezeli chce sie je miec, a potem rybki . Nie wiem tylko, czy krewetki lub rybki moge wpuscic tego samego dnia, w ktorym podmienilem wode, czy lepiej poczekac jeszcze dzien lub dwa.
Jeżeli chcesz mieć ryby, które polują na krewetki, to wówczas faktycznie lepiej wpuścić krewetki pierwsze. Ale jeżeli masz zamiar mieć bardziej pokojowe ryby, to nie ma to większego znaczenia. Pamiętaj jednak, by nie wpuszczać od razu pełnej obsady.
Yarojm pisze:Jeszcze pytanko dotyczace uzdatniaczy wody. Ja zakupilem AZOO AQUAGUARD i zastanawiam sie jeszcze nad AZOO DOUBLE BLACK WATER. Czy to dobra inwestycja, czy wyrzucenie pieniedzy w bloto?
A co chcesz mieć w zbiorniku? Bo ''double black water'' to zapewne preparat do przygotowywania ''herbacianej wody'', którą można samemu uzyskać przez włożenie do zbiornika dużej ilości korzeni, szyszek olchy i suchych liści dębowych, a także poprzez umieszczenie w filtrze wkładu torfowego. Jest to wymagane jedynie, gdy akwarium jest stylizowane na biotop czarnych wód.

Yarojm
Forumowicz

Post autor: Yarojm » 2011-12-14, 02:30

Akwarybka pisze:A co chcesz mieć w zbiorniku?
Parke Ramirezek, Neony Czerwone, Kiryski, Otoski, Szklistniczki Nigieryjskie (Pareutropius Buffei, angielska nazwa African Glass Catfish) oraz krewetki Amano i Red Cherry.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2011-12-14, 19:02

W takim przypadku nie będzie Ci potrzebny Double Black Water ;)

Yarojm
Forumowicz

Post autor: Yarojm » 2011-12-14, 21:50

Kurcze, troche sie pospieszylem i juz go zamowilem. :( W opisie jest napisane, ze ma wiele zalet. Teraz sam nie wiem, czy go odeslac, czy stosowac? :niepewny:

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2011-12-14, 23:44

Nie ma potrzeby stosować, zostaw sobie na kiedy indziej albo odeślij ;)

ODPOWIEDZ