Malawi, Tanganika - Glony

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Jowisz
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: ghh

Malawi, Tanganika - Glony

Post autor: Jowisz » 2011-12-15, 18:48

Mam w planach założyć akwarium 171L. Pod uwagę biorę też biotop malawi/tanganika.
Zastanawia mnie jednak jedna rzecz: glony. W tych biotopach twardość wody jak i ph jest wysokie. Światło natomiast słabe. To sprzyja rozwojowi glonów.. coś takiego znalazłem:
Brunatne naloty - przyczyną są okrzemki, ph powyżej 7,5 oraz złe oświetlenie
Glony pędzelkowate (krasnorosty) - pojawiają się gdy w wodzie jest duże stężenie produktów materii, "twardość węglanowa" powyżej 15°n oraz niedobór CO2.
Sinice - pojawiają się gdy w akwarium mamy dużą ilość piasku
Zielenice - niewłaściwe oświetlenie, duże stężenie produktów materii

Jak zapobiegać powstawaniu glonów w takich akwariach? Glony na piasku, pojedynczych roślinkach czy skałach bardzo nieestetycznie wyglądają. Ze ścian można zeskrobywac (chociaż i to nie jest zbyt przyjemne). Widzę duzo zbiorników ładnych, piasek czysto biały, żadnych śladów glonów. Co jest receptą na taki zbiornik?

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Malawi, Tanganika - Glony

Post autor: Akwarybka » 2011-12-16, 01:04

Tyle, że zwykle w akwariach typu malawi akwaryści chcą mieć glony. To dlatego, że wiele pyszczaków się nimi żywi ;)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2011-12-16, 10:21

...a jak zapobiegać? Dać jak największy filtr zewnętrzny (albo i dwa) a jeszcze lepiej sump.

I jeszcze mała uwaga - jak sam napisałeś, "glony pędzelkowate (krasnorosty) - pojawiają się gdy w wodzie jest duże stężenie produktów materii". Sprawa chyba jasna - unikać przerybienia i przekarmienia, oraz właściwie podmieniać wodę :)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Jowisz
Zainteresowany
Imię: ghh

Post autor: Jowisz » 2011-12-16, 13:24

Gdybym robił malawi nie chciałbym glonów, a ryby i tak będa karmione więc im nie potrzebne. Czyli wystarczyłaby potężna filtracja?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2011-12-16, 15:57

eeech... poczytaj trochę :) One glony JEDZĄ!!! Potężna filtracja ilość glonów zmniejszy, ale ich nie wyeliminuje - znajomość cyklu azotowego pozwoliła by Ci zauważyć że jego produkt końcowy (NO3) w Malawi nie jest absorbowany przez rośliny - co sprawia że jego jedynym konsumentem są glony - oraz można zmniejszyć jego ilość tylko przez odpowiednie podmiany. Alternatywą może ewentualnie być sump z hydroponiką.

Ale... pyszczaki glony chętnie jedzą! Co oznacza, że w większości zadbanych akwariów z tymi rybami ten problem nie istnieje.

I jeszcze jedno - sądzisz, że sztuczna karma jest lepsza od naturalnych glonów? To się niestety mylisz...

P.S. Patrząc na powyższe ładnie widać że 170l na Malawi to... niedużo. Pomyśl nad większym zbiornikiem
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2011-12-17, 02:12

Jowisz pisze:Widzę duzo zbiorników ładnych, piasek czysto biały, żadnych śladów glonów. Co jest receptą na taki zbiornik?
Przygotowanie do zdjęć...

Ale co da potężna filtracja skoro NO3 będzie się gromadziło?

Potrzeba jeszcze zredukować NO3 i utrzymać stosunek N:P :)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2011-12-17, 04:22

Jak pisał Maol; zostaje hydroponika ;)

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2011-12-17, 15:33

Denitryfikator.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2011-12-17, 18:32

Ja miałem Tanganikę i miałem glony ;) Mimo sporej nadfiltracji. Glony co jakiś czas ładnie porastały szybę. Niestety w samym zbiorniku nie miałem praktycznie żadnego glona :( Ryby z Tanganiki i Malawi powinny mieć dostęp do glonów, tylko że oczywiście złośliwość akwarystyki polega na braku glonów, jak są mile widziane :P

Możesz próbować z hydroponiką, denitryfikacją i czym tam jeszcze chcesz. Wystarczy robić podmiany i nie przekarmiać a sam zobaczysz że glony rzadko się będą pokazywały
Obrazek

ODPOWIEDZ