KSIĘŻNICZKA Z BURUNDI
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Marek
- Kontakt:
KSIĘŻNICZKA Z BURUNDI
Witam w sklepie zoologicznym oszukali mnie i parke księżniczki z burundi sprzedano mi jako parke ramirezji. Przeczytałem troche o tych rybkach i są ta agresywne rybki a ja posiadam akwarium wielo gatunkowe i mam pytanie czy te rybki moga mi zabić rybkie ? bo jak narazie widze aby jak odganiają od siebie kiryski ale żadnej agresji nie widze
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: KSIĘŻNICZKA Z BURUNDI
Bo pewnie nie są całkiem dorosłe i/albo do Twojego akwarium trafiły niedawno.
Radzę pójść do zoologicznego i wymienić księżniczki na ramirezki zanim stanie się jakieś nieszczęście.
Radzę pójść do zoologicznego i wymienić księżniczki na ramirezki zanim stanie się jakieś nieszczęście.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
czyli tak czy inaczej napewno zabiją w moim zbiorniku jakieś rybki ?
-
- Moderator
- Kontakt:
Jeżeli masz drobniejsze ryby, czy coś typu kiryski to tak. Księżniczki są naprawdę agresywne.
Druga sprawa, że mają inne wymagania co do parametrów wody w akwarium.
Druga sprawa, że mają inne wymagania co do parametrów wody w akwarium.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
spróbuje je oddać ale nie wiem czy będą chcieli przyjąć w moim zoologicznym bo kupowałem je w poznaniu a bardzo rzadko tam jeżdżę wiec jeżeli mają mi pozabijać rybki w akwa to bede musiał sie ich pozbyć :/
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
... o to samo chciałem zapytać... jak można pomylić bardzo kolorowe rybki z szarymi? Mającymi krańcowo inne zachowania?
... poza tym ktoś sprzedał PARKĘ księżniczek? Tzn. to już naprawdę dojrzałe ryby, bo jedyna metoda rozpoznania płci u tych ryb to... założenie przez nie rodziny.
... poza tym ktoś sprzedał PARKĘ księżniczek? Tzn. to już naprawdę dojrzałe ryby, bo jedyna metoda rozpoznania płci u tych ryb to... założenie przez nie rodziny.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
za bardzo nie wiedziałem jak wyglądają ramirezje wiec sprzedawca mi wcisnął kit a mam pytanie po czym poznać że sie dobrały w pare ? bo jak narazie pływają koło siebie ale jakoś specjalnie jedna za drugą nie pływa wieczorem po zgaszeniu światła jedna spi w grocie a druga pod korzeniem wiec nie powinny chyba być parą ? a jak jeżeli nie są parą to jest taka możliwość że nie bedą oż tak bardzo agresywne ?
-
- Moderator
- Kontakt:
O rozpoznaniu płci masz napisane w poście powyżej ;) :
Te ryby z natury są agresywne - tego (natury) nie zmienisz.
Jeżeli ryby śpią z dala od siebie to IMO ryby nie są parą.maol pisze:[...]bo jedyna metoda rozpoznania płci u tych ryb to... założenie przez nie rodziny.
Te ryby z natury są agresywne - tego (natury) nie zmienisz.
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
ponad to dla księżniczek potrzebne jest akwarium biotopowe ;] ponieważ jest gatunkiem endemicznym i wystepuje tylko w jeziorze Tanganika w afryce ;)
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
a na jakim poziomie jest ich agresja jeżeli nie wychowują młodych ? taka że aby odganiają od siebie rybki czy na takiej że są w stanie zabić ? pytałem sie w moim zoologu i nie przyjmą tych rybek wiec albo je zostawię w moim akwa albo je wyrzucę czego nie chce robić
-
- Moderator
- Kontakt:
1. Mogą zabić.
2. Mają zupełnie inne wymagania co do parametrów wody.
3. Jeżeli to dwa samce mogą się między sobą pozabijać (chyba, że masz naprawdę duże akwarium).
4. Wiem, że ciężko się pozbyć ryb, ale niestety trzeba się na coś zdecydować. Spróbuj napisać w dziale Giełda, wystaw na allegro, gumtree, tablicy, etc. To dla dobra ryb.
2. Mają zupełnie inne wymagania co do parametrów wody.
3. Jeżeli to dwa samce mogą się między sobą pozabijać (chyba, że masz naprawdę duże akwarium).
4. Wiem, że ciężko się pozbyć ryb, ale niestety trzeba się na coś zdecydować. Spróbuj napisać w dziale Giełda, wystaw na allegro, gumtree, tablicy, etc. To dla dobra ryb.