112 L
Moderator: ModTeam
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: 112 L
Zapowiada się fantastycznie
!
Rośliny InVitro?

Rośliny InVitro?
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Ze zdjęcia wnioskuję, to drewienko powinno być 2x grubsze, tz 2x tyle jeszcze wejść do strzykawki. Na pewno drewno lipowe?baczek_1993 pisze: Cały czas walczę z bimbrownią, kostka mojej roboty przepuszczają dośc duże bąble bokami -.-
Poczekajmy na rozrost.

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Maciej
Wszystkie oprócz Vivipary in-vitro
A bimbrownia już chodzi, dyfuzor puszcza ładną mgiełkę 

-
- Nowicjusz
Akwarium trzy dni po zalaniu. Od wczoraj zacząłem lać potas 1ml dziennie, bimbrownia cały czas chodzi tylko czasem muszę trochę podgrzać butelkę, bo przestaje bomblować. Oświetlenie to 5h dziennie od 13-14 i od 17-21 3x24W, jak na razie zero glonów. Czy za jakiś tydzień mogę wpuścić kilka krewet i ze 2-3 otoski?
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Ja bym odczekał jednak te 2 tygodnie. No i otoski, myślę że 5 sztuk - to stadne ryby.
-
- Nowicjusz
Minął tydzień od startu. Wczoraj zrobiłem pierwszą podmianę wody. Nie zauważam jakiegoś szczególnego rozrostu, jednak rośliny mają się dobrze powoli puszczają nowe pędy.
Co2 z bimbrowni 1b/3s
Potas 1ml dziennie
Nie wiem czy nie zacząc dawkowania ferropol`u 24.
Dziś zauważyłem, że na jednej sadzonce pojawiły się białe nitki i straciła ona soczysty zielony kolor.
Pozdrawiam!

Co2 z bimbrowni 1b/3s
Potas 1ml dziennie
Nie wiem czy nie zacząc dawkowania ferropol`u 24.
Dziś zauważyłem, że na jednej sadzonce pojawiły się białe nitki i straciła ona soczysty zielony kolor.
Pozdrawiam!

- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Chcesz żelazo dawkować, to jak proszenie się o glony. Pomyśl lepiej nad macro elementami N,P,K. Uważaj ,aby nie było niedoborów na starcie.baczek_1993 pisze:Nie wiem czy nie zacząc dawkowania ferropol`u 24.

PS. Osobiście odradzam używanie tego typu nawozów jak aquaflorin potassium, JBL Ferropol. Są mało efektywne, i uważam że to po prostu pieniądze lecą w błoto. Pomyśl nad linią Aqua Art Planta Gainer , Easy life lub jako źródło N,P,K - sole.
-
- Nowicjusz
To tylko tak chwilowo w następnym tygodniu powinienem już mieć sole więc wystartuję z EI.
-
- Nowicjusz
Zbiornik ma już prawie 3 tygodnie i jeśli mam być szczery to nie dzieję się za dobrze.
Świecenie- 7h dziennie
Co2- 1b/3s
Nawozy EI
5x 7ml

Parametry: No3- ok 6
Po4- 1,00
Pojawiły się zielone glony na szybie, mocne długie nitki na vivipara (Spirogyra), zielone i brązowe glony na kamieniach i bazalcie, woda jakby zrobiła się bardziej mętna. Parvula w większości zgniła, jednak puszcza nowe pędy, tennelus zaczyna brązowieć, accicularis ma się dość dobrze. Jedyną rośliną, która ładnie bombluje jest vivipara.
Obsada to 3xOtosek i 3x Krewetka
Podmiany 25% pojemności co tydzień.
Nie wiem co zrobic, żeby jakoś poprawic sytuację w zbiorniku
po trzech tygodniach powinienem zaobserowac już ładny rozrost

Świecenie- 7h dziennie
Co2- 1b/3s
Nawozy EI
5x 7ml

Parametry: No3- ok 6
Po4- 1,00
Pojawiły się zielone glony na szybie, mocne długie nitki na vivipara (Spirogyra), zielone i brązowe glony na kamieniach i bazalcie, woda jakby zrobiła się bardziej mętna. Parvula w większości zgniła, jednak puszcza nowe pędy, tennelus zaczyna brązowieć, accicularis ma się dość dobrze. Jedyną rośliną, która ładnie bombluje jest vivipara.
Obsada to 3xOtosek i 3x Krewetka
Podmiany 25% pojemności co tydzień.
Nie wiem co zrobic, żeby jakoś poprawic sytuację w zbiorniku

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
No i według mnie sytuacja jest normalna - zbiornik przechodzi fazę dojrzewania i będą w tym okresie działy się cuda na kiju. Gdyby taka sytuacja miała miejsce po 3 miesiącach - byłoby to niepokojące.baczek_1993 pisze:Zbiornik ma już prawie 3 tygodnie i jeśli mam być szczery to nie dzieję się za dobrze.
Moim zdaniem trochę mało tego światłabaczek_1993 pisze:Świecenie- 7h dziennie
Przyglądałem sie temu kalkulatorowi i wychodzi mi że masz niedobory potasu a może ja nie rozumiem - po prawej stronie mamy ilości dozowane do wody - dawkę tygodniowa w mg/l? Jeśli tak to poziom dawkowanego potasu do azotu jest prawie 1:1 a powinien być według ogólnych wskazówek 2:1baczek_1993 pisze:Nawozy EI
5x 7ml
Ze wskazań testów wynika też że masz niski azot - czyli prawdopodobnie podłoże musi chłonąć
Co do nawozenia - podniósłbym azot(KNO3) tak do 10mg/l i podniósłbym o 100% dawkowanie potasu (k2SO4)
Jak sie sprawa ma z twardością węglanową i Ph? - być może trzeba będzie podkręcić CO2 jakbyś podał wartości KH i Ph wiedzielibyśmy ile CO2 masz w wodzie i czy/ile go podkrecić.
Zastosowałbym także tymczasowe nawozenie Carbo w płynie.
zielony pył na szybach świadczy o niewłaściwym stosunku NO3 do PO4 ( i tu by sie zgadzało z tym co napisałem wcześniej)baczek_1993 pisze:Pojawiły się zielone glony na szybie, mocne długie nitki na vivipara (Spirogyra), zielone i brązowe glony na kamieniach i bazalcie, woda jakby zrobiła się bardziej mętna. Parvula w większości zgniła, jednak puszcza nowe pędy, tennelus zaczyna brązowieć, accicularis ma się dość dobrze. Jedyną rośliną, która ładnie bombluje jest vivipara.
Mocne długie nitki - pozostaje reczne usuwanie zbilansowanie nawożenia i moze pomóc wyoki poziom potasu , a także przedawkowanie EC - choć to glon ciezki do usunięcia
zielony i brązowy nalot na kamieniach to okrzemki - trzeba odczekać - powinne same zniknąć
Eleocharis możesz śmiało przyciąć tak do wysokości ok 1-1,5 cm od podłoża
Sprawdzilbym jeszcze te kamienie - zrób jak masz jakiś kawałek tego kamienia próbę kwasową - zobacz czy nie bąbli - może one puszczają coś do wody?
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
-
- Nowicjusz
[/quote] Przyglądałem sie temu kalkulatorowi i wychodzi mi że masz niedobory potasu a może ja nie rozumiem - po prawej stronie mamy ilości dozowane do wody - dawkę tygodniowa w mg/l? Jeśli tak to poziom dawkowanego potasu do azotu jest prawie 1:1 a powinien być według ogólnych wskazówek 2:1
Ze wskazań testów wynika też że masz niski azot - czyli prawdopodobnie podłoże musi chłonąć
Co do nawozenia - podniósłbym azot(KNO3) tak do 10mg/l i podniósłbym o 100% dawkowanie potasu (k2SO4)
Jak sie sprawa ma z twardością węglanową i Ph? - być może trzeba będzie podkręcić CO2 jakbyś podał wartości KH i Ph wiedzielibyśmy ile CO2 masz w wodzie i czy/ile go podkrecić.
Tak zgadza się, z tego co ten kalkulator wyliczył powinienem dodac jeszcz 12 gram KNO3 i przy obliczonym przeze mnie poborze No3, po takiej zmianie powinno utrzymywac się ok 10.
Jeśli dawkowanie Potasu ma byc 2;1 w stosunku do No3, to muszę dosypac ponad ok. 30 gram.
EasyCarbo przyjdzie w następnym tygodniu więc wtedy zacznę lac.
Pozdrawiam.
Tak zgadza się, z tego co ten kalkulator wyliczył powinienem dodac jeszcz 12 gram KNO3 i przy obliczonym przeze mnie poborze No3, po takiej zmianie powinno utrzymywac się ok 10.
Jeśli dawkowanie Potasu ma byc 2;1 w stosunku do No3, to muszę dosypac ponad ok. 30 gram.
EasyCarbo przyjdzie w następnym tygodniu więc wtedy zacznę lac.
Pozdrawiam.
-
- Nowicjusz
Jest coraz gorzej mam pełno waty w akwarium, rośliny są prawie brązowe, jednym słowem beznadzieja -.-