witam
mam pytanko posiadam w akwa jak narazie 3 gupiki 3 kirysy i jednego glonojada i ampularie jaki nurt wody lubia gupiki szybki czy wolny bo nie wiem jak mam wyregulowac filtr
gupik a filtr
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Aldona
- Kontakt:
gupik a filtr
Ostatnio zmieniony 2007-07-06, 13:48 przez aldona, łącznie zmieniany 1 raz.
AKWARIUM 240l malawi pseudotropheus saulosi
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: gupik a filtr
a możesz opowiedzieć coś nam o akwarium : wielkośc model filtra itd.?
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
jak narazie mam akwarium 48 l ale w poniedziałek bede miec 112 lPiwosz pisze:a możesz opowiedzieć coś nam o akwarium : wielkośc model filtra itd.?
model filtra to jak narazie fan mini i puszczony jest nacałego
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Fan mini to będzie za mało na 112l. Powinnaś mieć filtr, który będzie w stanie przetłoczyć przez siebie 4-5 objetości akwarium na godzinę (w każdym razie wg specyfikacji producenta) - czyli u Ciebie ok. 500l/h. Prąd wody z filtra powinien byc ustawiony tak, żeby w akwarium istniał ruch wody, ale nie może powodować "pralki" czyli gwałtownego przepływu. W ogóle to polecam nawet w małych akwariach deszczownice, są lepszym rozwiązaniem. Żaden z podanych przez Ciebie gatunków nie lubi silnego strumienia wody.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
dzieki wielkie za infomaol pisze:Fan mini to będzie za mało na 112l. Powinnaś mieć filtr, który będzie w stanie przetłoczyć przez siebie 4-5 objetości akwarium na godzinę (w każdym razie wg specyfikacji producenta) - czyli u Ciebie ok. 500l/h. Prąd wody z filtra powinien byc ustawiony tak, żeby w akwarium istniał ruch wody, ale nie może powodować "pralki" czyli gwałtownego przepływu. W ogóle to polecam nawet w małych akwariach deszczownice, są lepszym rozwiązaniem. Żaden z podanych przez Ciebie gatunków nie lubi silnego strumienia wody.