[96l] OW "Stream of Green"
Moderator: ModTeam
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Re: [96l] OW "Stream of Green"
Dziękuje wszystkim za komentarze.
Z dziś takie małe zajawki, czy jak to tam można nazwać.

A na jaki litraż wygląda?123patryk pisze:Te tylko na fotkach nie wygląda na ten litraż .

Z dziś takie małe zajawki, czy jak to tam można nazwać.

- matrix82
- Moderator
- Kontakt:
A co mi tam.
Niektórych roślin nie widać, bo są po cięciu. Tak samo rotala na trzecim planie, dwa tygodnie po cięciu.
Ogólnie żałuję wymiany rotali, ale cóż na błędach trzeba się uczyć. Przez to się teraz borykam z nitkami.
Nitki jedno ale krasnorosty drugie, o tyle gorsze że kompletnie nie wiem z skąd się biorą na skałach?

Niektórych roślin nie widać, bo są po cięciu. Tak samo rotala na trzecim planie, dwa tygodnie po cięciu.
Ogólnie żałuję wymiany rotali, ale cóż na błędach trzeba się uczyć. Przez to się teraz borykam z nitkami.
Nitki jedno ale krasnorosty drugie, o tyle gorsze że kompletnie nie wiem z skąd się biorą na skałach?

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Ładnie, tylko rotala jeszcze rzadziutka, ale nie ma się co dziwić ;)
Powodzenia w walce z nitkami
!
Powodzenia w walce z nitkami

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Spróbuj potraktować je easy carbo wprost ze strzykawki , no i może trzeba podkręcić nieco CO2 - jak tam się sprawy mają z twardością wody - szczególnie chodzi mi o KH, i jakie masz PH?matrix82 pisze:Nitki jedno ale krasnorosty drugie, o tyle gorsze że kompletnie nie wiem z skąd się biorą na skałach?
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
- matrix82
- Moderator
- Kontakt:
Może to je usunie, ale nie wyeliminuje przyczyny.Łoren pisze:Spróbuj potraktować je easy carbo wprost ze strzykawki
CO2 już dość dużo leci 2-3b/sŁoren pisze: no i może trzeba podkręcić nieco CO2
.Łoren pisze:szczególnie chodzi mi o KH, i jakie masz PH
Ze stałego testu pH (na wodzie z akwarium) pokazuje mi 6,8 pH, a KH nie wiem, nie mam testów, ale to co miałem na testach paskowych to jakieś 10 kH, tak samo jest na testach wody na stronie wodociągów. Myślę że przyczyną może być tu Ca wysokie, 150-200.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Bardzo ładnie osiągnąłeś efekt głębi, wygląda jak byś tam miał z metr do tylnej szyby.
Ostatni plan powinien zgęstnieć, ale nie dopuść do wyrośnięcia poza linię jaką masz teraz bo stracisz efekt głębi.
Ostatni plan powinien zgęstnieć, ale nie dopuść do wyrośnięcia poza linię jaką masz teraz bo stracisz efekt głębi.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Ph jest ok - krasnorost w sumie przy tym parametrze nie powinien przyrastać a raczej się cofać ale Ca masz faktycznie wysokie a to jeden z podstawowych składników budulca "pancerzyka" krasnorostów" - stąd jego obecność i trudno się tu z Tobą nie zgodzić.matrix82 pisze:pokazuje mi 6,8 pH, a KH nie wiem, nie mam testów, ale to co miałem na testach paskowych to jakieś 10 kH, tak samo jest na testach wody na stronie wodociągów.
A swoją drogą to miłe dla oka akwariummatrix82 pisze: Myślę że przyczyną może być tu Ca wysokie, 150-200.

Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Jak rotala ciut bardziej się zagęści to będzie idealnie 
Bańka nieźle się zabrudziła za te 20 dni ;)
Nitki Cię już opuściły, czy walka cały czas trwa?

Bańka nieźle się zabrudziła za te 20 dni ;)
Nitki Cię już opuściły, czy walka cały czas trwa?
- matrix82
- Moderator
- Kontakt:
Rotala jest już tydzień po strzyżeniu.
Bańka się brudzi niestety, to glony głównie krasnorosty ale coś mi się wydaje że zaczynają odpuszczać po podmiankach z RO.
A co do nitek, tu jest sprawa trudniejsza. Co prawda jak na razie są pod kontrolą jako taką, ale są. Najwięcej pomiędzy łodygami rotali ,tymi niższymi. Więc wiele tych nitek nie widać.
I tu mam kompromis, jak tydzień lekko odpuściłem z micro (ferka aquatilizer) to nitki spowolniły, ale mały heniek od razu był blady z tego powodu.

Bańka się brudzi niestety, to glony głównie krasnorosty ale coś mi się wydaje że zaczynają odpuszczać po podmiankach z RO.
A co do nitek, tu jest sprawa trudniejsza. Co prawda jak na razie są pod kontrolą jako taką, ale są. Najwięcej pomiędzy łodygami rotali ,tymi niższymi. Więc wiele tych nitek nie widać.
I tu mam kompromis, jak tydzień lekko odpuściłem z micro (ferka aquatilizer) to nitki spowolniły, ale mały heniek od razu był blady z tego powodu.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Wszystko fajnie, ale ta rotala strasznie mi się nie podoba.
Z tym, że moją opinią się nie przejmuj, bo ja w ogóle przestałem lubić proste łodygowce.
Z tym, że moją opinią się nie przejmuj, bo ja w ogóle przestałem lubić proste łodygowce.

- matrix82
- Moderator
- Kontakt:
Tej rotali już nie będę ciął prawdopodobnie, będę chciał ją wyciągnąć nad powierzchnię wody.
Zamiast rotali to mam kilka rozwiązań, nurzaniec z np ludwigią, aromatica. Lub usypać cały tył dwa wzgórza z drobnych kawałków lawy i obsadzić je glossostigmą oraz mchami, myślę że by to wyglądało bardzo fajnie.

Zamiast rotali to mam kilka rozwiązań, nurzaniec z np ludwigią, aromatica. Lub usypać cały tył dwa wzgórza z drobnych kawałków lawy i obsadzić je glossostigmą oraz mchami, myślę że by to wyglądało bardzo fajnie.

- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
pięknie
mam pytanie: co to za skały i ile kg użyłeś?
mam pytanie: co to za skały i ile kg użyłeś?
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój