Ratujcie!!! Akwa 100l
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Andrzej
Ratujcie!!! Akwa 100l
Witam. Jestem zielony w akwarystyce ale od kilku dni stałem się właścicielem 100 l akwarium razem z całym dobytkiem łącznie z rybkami. Oto obsada: 1 glonojad, 2 kiryski, 1 mieczyk, 1 molinezja, 2 głupiki - samce, 3 tęczanki, parka gurami błękitnego, 5 brzanek sumatrzańskich, 2 brzanki rekinie. Poprzednikowi zaczęły padać rybki dlatego pozbył się problemu. A problem jest tak myślę z obsadą bo w ostatnim tyg stracił 2 tęczanki (1 spuchła, 2 straciła ogon i padła). Teraz jeden z gupików stracił kawałek ogonka a gurami utraciło połowę wąsa. Szkoda mi zakładać akwarium od nowa i zostawił bym te rybki ale myślę że jest tutaj jakiś podżeracz ogoni (brzanka?) a może to jakieś choróbsko? Może ktoś ma jakiś pomysł na obsadę. Pomocy.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Ratujcie!!! Akwa 100l
Po pierwsze to obsada jest tragiczna.
1 glonojad - w tym litrażu by uszedł, ale pod warunkiem, że jest to zbrojnik niebieski
2 kiryski - OK, ale te ryby są stadne, więc minimum to 5szt
1 mieczyk - nie na ten litraż
1 molinezja - najlepiej 1+2
2 głupiki - samce - OK
3 tęczanki - nie na ten litraż
parka gurami błękitnego - OK
5 brzanek sumatrzańskich - nie na ten litraż
2 brzanki rekinie - zdecydowanie nie na ten litraż
To są ryby, które mogą/nie mogą żyć w akwarium o takiej pojemności. Kilka gatunków nadaje się do tego akwarium, ale też nie wszystkie na raz, bo zrobi się przerybienie, no i też poszczególne ryby mają różne wymagania.
To, że ryby skubią sobie płetwy to przy tej obsadzie nie dziwota. Winnym tego może być mieczyk, molinezja, prętniki, brzanki.
Pisałeś, że u poprzedniego właściciela ryba spuchła - to na bank nie jest wina innej ryby, a choróbsko. Odczekaj 2 tygodnie i jak nic nie będzie się działo to zacznij oddawać ryby, które nie mogą żyć w Twoim akwarium.
1 glonojad - w tym litrażu by uszedł, ale pod warunkiem, że jest to zbrojnik niebieski
2 kiryski - OK, ale te ryby są stadne, więc minimum to 5szt
1 mieczyk - nie na ten litraż
1 molinezja - najlepiej 1+2
2 głupiki - samce - OK
3 tęczanki - nie na ten litraż
parka gurami błękitnego - OK
5 brzanek sumatrzańskich - nie na ten litraż
2 brzanki rekinie - zdecydowanie nie na ten litraż
To są ryby, które mogą/nie mogą żyć w akwarium o takiej pojemności. Kilka gatunków nadaje się do tego akwarium, ale też nie wszystkie na raz, bo zrobi się przerybienie, no i też poszczególne ryby mają różne wymagania.
To, że ryby skubią sobie płetwy to przy tej obsadzie nie dziwota. Winnym tego może być mieczyk, molinezja, prętniki, brzanki.
Pisałeś, że u poprzedniego właściciela ryba spuchła - to na bank nie jest wina innej ryby, a choróbsko. Odczekaj 2 tygodnie i jak nic nie będzie się działo to zacznij oddawać ryby, które nie mogą żyć w Twoim akwarium.
-
- Nowicjusz
Ten glonojad to z angielskiego bristlenose catfish http://www.aqua-fish.net/show.php?h=bristlenosecatfish1 czyli nie urośnie zbyt duży. A dlaczego nie tęczanki neonowe?
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Czyli niebieski ;)
Jeżeli to neonowe, to chyba prędzej (nigdy ich nie miałem). Nigdzie nie napisałeś, że to neonowe, więc od razu skojarzyły mi się ze wspaniałymi.
Jeżeli to neonowe, to chyba prędzej (nigdy ich nie miałem). Nigdzie nie napisałeś, że to neonowe, więc od razu skojarzyły mi się ze wspaniałymi.
-
- Nowicjusz
Czy mogłoby być tak: Parka gurami, Parka zbrojników, 3 tęczanki neonowe, 10 neonków innesa, 2 gupiki, 4 kiryski. Czy bojownik wspaniały mógłby żyć z gurami?
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
okDDDejo5 pisze:Parka gurami
ew. jeden zbrojnikDDDejo5 pisze:Parka zbrojników
nieDDDejo5 pisze:3 tęczanki neonowe
okDDDejo5 pisze:10 neonków innesa
okDDDejo5 pisze:2 gupiki
lepiej 6DDDejo5 pisze:4 kiryski
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Nie ok. Po pierwsze zbiornik jest dla nich za mały, a po drugie to agresywne ryby haremowe.TetriZ pisze:okDDDejo5 pisze:Parka gurami
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
W takim razie przepraszam za błąd.Kaef pisze:Nie ok. Po pierwsze zbiornik jest dla nich za mały, a po drugie to agresywne ryby haremowe.TetriZ pisze:okDDDejo5 pisze:Parka gurami
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój