kamień na brzegach akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Micha³
kamień na brzegach akwarium
Mam pytanie jest jakiś sposób by uniknąć niechlujnych śladów wokół zbiornika i nie chodzi mi o ich usuniecie i za dwa dni będzie to samo tylko o to żeby one się więcej nie pojawiały czy jest na to jakiś sposób
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Re: kamień na brzegach akwarium
Nie ma na to sposobu ponieważ w wodzie znajdują sie rozpuszczone związki mineralne w tym m.in. magnezu i wapnia i po odparowaniu pozostaje osad. Im twardsza woda tym osadu więcej.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Piotr
Bardzo dobrze działa środek pH/KH minus firmy Tetra. Stosowałem go u siebie. Problem kamienia, jak pisał poprzednik jest wieczny. Zmiękczać wodę ale i tak będzie powstawał. Niewielkie ilości tego środka, gdy dostawały się do zbiornika jednocześnie zmiekczały mi wodę, co zmniejszało powstawanie kamienia. Dodatkowo preparat ten uwalnia CO2 więc i rośliny lepiej rosły ... ogólnie wiekcej korzyści niż minusów.
Ogólnie problem kamienia jest odwiecznym problemem akwarystów i radzić sobie trzeba jakoś
Ogólnie problem kamienia jest odwiecznym problemem akwarystów i radzić sobie trzeba jakoś

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Micha³
no to porażka bo mam dość codziennego zdrapywania tego kamienia ale trzeba to robic. Dzięki z góry
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Sposobem na to jest miękka woda w akwarium.
Woda o twardości węglanowej KH ≤ 3 pozwala uniknąc tego osadu.
Trochę powstaje, ale jest go tak mało, że wystarczy zwykły czyścik co kilka dni.
Woda o twardości węglanowej KH ≤ 3 pozwala uniknąc tego osadu.
Trochę powstaje, ale jest go tak mało, że wystarczy zwykły czyścik co kilka dni.