Moczarka Kanadyjska
Moderator: ModTeam
- kubastasiek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Moczarka Kanadyjska
Dlaczego roślina od spodu wygląda brzydko? Gubi liście gnije? Czym to może być spowodowane? Światło nie dochodzi?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: Moczarka Kanadyjska
Ty nam o tym powiedz.kubastasiek pisze: Światło nie dochodzi?
- kubastasiek
- Stały bywalec
- Kontakt:
No wg. mnie swiatlo dochodzi no ale czemu rosliny rosną ładnie w górę ale te 2-3cm od podłoża sa brzydkie
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Marek
- Kontakt:
Moczarka nie musi być umieszczona w podłożu szybko rośnie wiec brzydką część się ucina i wyrzuca a ładną zostawia nie musisz się martwić o ukorzenie bo roślina bez korzenie zapewne wypuści je i napewno nie zgnije jest to po prostu kolej rzeczy wypuszcza młode pędy a ten stary się wyrzuca... myślę że nie zależy to od światła bo nie jest to wymagająca roślinka tylko musisz ją systematycznie podcinać ja bardzo często ją przycinam i z 3 sadzonek mam już ich mnóstwo i pływa nad powierzchnią wody...
Jeżeli roślinę utniesz puści ona nowe pędy wiec w ten sposób możesz ją szybciej rozmnożyć
Jeżeli roślinę utniesz puści ona nowe pędy wiec w ten sposób możesz ją szybciej rozmnożyć
- kubastasiek
- Stały bywalec
- Kontakt:
Chodzi o to ze czesc 2-3 cm od ziemi jest brzydka. Nie pytalem sie przeciez o to jak ja podcinac i rozmnazac!
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Bo moczarka nie jest typową rośliną którą sadzi sie w podłożu - wypuszcza tylko korzenie chwytnikowe które ją przytwierdzają do podłoża a nie korzenie systemowe które ją zasilają w składniki odżywcze . Ta cześć rośliny przeznaczona jest na straty taka jest "strategia" przetrwania tej rośliny , tak samo jak np mikrozoria przeznaczają na straty liście na których rosną szczepki - po czym sie one degenerują i obumierają a zostaje pokolenie nowych roślinkubastasiek pisze:Chodzi o to ze czesc 2-3 cm od ziemi jest brzydka.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
- kubastasiek
- Stały bywalec
- Kontakt:
No i dziekuje