Pierwsze Akwarium

Moderator: ModTeam

czda
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Piotr
Kontakt:

Pierwsze Akwarium

Post autor: czda » 2012-02-14, 14:00

Chciałbym sobie kupić moje pierwsze akwarium ale potrzebuje waszej pomocy, bo sie kompletnie na tym nie znam.

Wymiary akwarium:25l-30l :P
Bede miał całe wyposażenie to znaczy: siatka,filtr,grzalka z termostatem,termomert chyba tyle To stronka z tym (odbieram osobiście możliwe że będzie 30l)http://allegro.pl/diversa-zestaw-startu ... 13613.html

Mam takie pytanie co trzeba dodatkowego kupic w sklepie do tego zestawu i czy mógłbym tam wsadzic neonki ewentualnie gupiki?

P.S proszę o szybką odpowiedź dzisiaj kupuje lub jutro
Początkujący:)

m@ciek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Maciek

Re: Pierwsze Akwarium

Post autor: m@ciek » 2012-02-14, 14:49

Zanim pojedziesz na zakupy przeczytaj to koniecznie: >> KLIK <<

Jeśli tylko masz miejsce w mieszkaniu i trochę więcej funduszy to kup większe.
I pamiętaj, że co nagle to po diable, a w akwarystyce pośpiech jest wskazany tylko przy wycieraniu wody z podłogi. ;) Na pewno nie przy zakupach i to tak ważnych jak zbiornik... na który będziesz skazany być może na długie lata.
Ostatnio zmieniony 2012-02-14, 15:03 przez m@ciek, łącznie zmieniany 2 razy.

czda
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: czda » 2012-02-14, 14:54

przeczytałem to już .W znaczeniu większe to znaczy ile? Bo ja się nie znam i mi chodzi o to jakei kupic roslinki i dno
'

m@ciek
Forumowicz

Post autor: m@ciek » 2012-02-14, 15:08

A w tym zestawie, do którego podałeś link to sam filtr Hailea HL-BT400 zajmie Ci pół zbiornika. Wysokość 186mm to sporo jak na tak małe akwarium. Poza tym jego wydajność jest za dużo do 25litrów. Przeczytaj uwagi dla tego filtra w akwarium 40litrowym: >>KLIK<<

Na Twoim miejscu szukałbym zbiornika około 50 litrów. To takie minimum, z którego będziesz na początek przygody z akwarystyką na pewno zadowolony.
Ostatnio zmieniony 2012-02-14, 15:12 przez m@ciek, łącznie zmieniany 1 raz.

czda
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: czda » 2012-02-14, 15:10

masz punkcik:D
dobra dzięki kupie akwarium 50l+wyposażenie ale nadal mam problem z dnem akwarium jak je zrobic??\ czyli ze trzeba kupic miejszy filtr do 50l??

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2012-02-14, 15:34

Filtr najlepiej kaskadowy adekwatny do litrażu :)
Zobacz czy masz miejsce na akwarium 54 litry bo jak masz na tyle to możesz wziąć 63L różnica w wysokości tylko :)
Kaskada hmm powiem Ci, że wziąłbym FZN 2 firmy aqua-el.
Pomyśl nad akwarium otwartym nie będziesz tracił pieniędzy na pokrywę, którą i tak trzeba by ciąć pod filtr kaskadowy, który będzie według mnie najlepszym rozwiązaniem.

Jako oświetlenie proponuję belkę oświetleniową.

Na dno na start ponieważ dopiero zaczynasz zaproponuję żwirek rzeczny 1-3 mm grubość ziaren a pod to albo kulki gliniano torfowe, albo ziemię doniczkową.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Pojemność akwarium: 96
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: matrix82 » 2012-02-14, 15:36

Jeżeli mógł byś dołożyć, polecał bym Ci taki zestaw:
http://allegro.pl/akwarium-63l-proste-w ... 85593.html

Firma AQUAEL to porządna firma, a nie to ta chińszczyzna, sam używam taką grzałkę ponad 3 lata i żadnych problemów, jak się nie rozbije to pewnie posłuży kolejne kilka lat.

Jeżeli nie masz nic w domu jeszcze, to będziesz musiał dokupić siatkę, termometr ,które również kupisz u tego samego użytkownika allegro i dostaniesz w jednej paczce.

Podłoże. Jeżeli jesteś początkujący, polecam kupić drobny żwirek nie zmieniający parametrów wody, lub podłoża przystosowane dla roślin np. Aqua Art Aqua Substrate II+.

Co do tła, to uprzedzę Cię i nie kupuj żadnych fototapet, wystarczy czarny karton.

EDIT:

Moje niedoczytanie, w zestawie masz już siatkę i termometr. :)
Obrazek

czda
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: czda » 2012-02-14, 15:46

Miejsca mam, ale myślę że 63l to dla mnie za duży wydatek i tak miało być małe ale niech będzie to 50l i ja będę odbierał osobiście(Pruszków ul.Helenowska 26) jeżeli chodzi o światło to jak troche nie kumam jak mam je założyć .

Jeżeli chodzi o kupno to będę musiał kupować na cześci a ja się nie znam i jak by mi ktoś mógł napisać co mam kupić i ile to będzie kosztować?

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum

Post autor: TetriZ » 2012-02-14, 17:08

No to tak:

Filtr polecam AQUAEL FZN 1 lub AQUAEL FAN 1 MINI PLUS cena: fzn +/- 60zł, fan niecałe 40zł

Grzałka tutaj nawet świetnie sprawia się grzałka firm IKOLA 50W dostępna na allegro za niecałe 30 zł

Oświetlenie: standardowa pokrywa powinna wystarczyć co do ceny to nie wiem.

Podłoże wystarczy 8L żwirku ok 12-15zł pod to ziemia ogrodowa

Rośliny w sklepie nawet 150zł w internecie dostaniesz za 30zł

mam nadzieje że pomogłem
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

m@ciek
Forumowicz

Post autor: m@ciek » 2012-02-14, 18:15

Filtr? Ja w swoim akwarium 54l używam filtr wewnętrzny AquaEl FAN1 plus.
Zalecany do 60-100 litrów, wydajność regulowana do 320 l/h, pobór mocy 4,7 W. Jest bardzo cichy i wydajny. U mnie chodzi na maksa. Pomimo że posiada tylko gąbkę do filtracji mechaniczno-biologicznej radzi sobie z nią bez problemu.

Grzałka? Na pewno z termostatem. Jeśli w pokoju zimą temperatura nie spada Ci drastycznie to 50W wystarczy. W drugim przypadku zalecam 75W.
Są teraz fajne płaskie, czarne grzałki: AQUAEL EASY HEATER. Bardzo dokładne, cienkie i estetyczne. A jak ktoś posiada czarne tło to w ogóle jest niewidoczna. Tylko, że droga.

Akwarium? Zastanów się czy chcesz proste czy profilowane. Jako mebel profilowane chyba wygląda ładniej. Ale przy częstej obserwacji zachowania jego mieszkańców proste będzie zdrowsze dla Twoich oczu. Ja kiedyś wybrałem profil, ale teraz uważam, że to był zły wybór.

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum

Post autor: TetriZ » 2012-02-14, 18:54

profilowane zniekształca obraz
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

czda
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: czda » 2012-02-14, 23:56

Niestety ale będę miał akwarium 25l-30l. Dzięki za pomoc teraz jestem chory wiec pozniej kupie i jakbym mial jakies watpilwosci to napisze.

No to tak chciałbym bojownika do tego akwarium czy to mozliwe jezeli tak to moge wsadzic jeszcze jakas rybe?? chodzi mi tu o neony albo glonojada otocinclus

Awatar użytkownika
emces
Stały bywalec
Imię: maciek
Nazwisko: rodowe :)
Kontakt:

Post autor: emces » 2012-02-15, 19:15

Bojownik oczywiście może pływać w takim zbiorniczku, oczywiście tylko jeden, lecz otoski to rybki stadne i minimum 4-5 szt, ale to nie na ten litraż. Co do neonów to myślę że mogą być, tak z 5-6 szt. Tylko postaraj się o sporo roślinek
Obrazek

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum

Post autor: TetriZ » 2012-02-15, 19:53

nie neonek nie może być tym bardziej otocinclusa

czda
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: czda » 2012-02-15, 20:42

z tego co na dzisjaj wiem :D :rotfl: :) :P może być zmiana na 50l ale to się dopiero okaże w następnym tygodniu.

TetriZ pisze:nie neonek nie może być tym bardziej otocinclusa
Czemu neonek nie może pływać ani glonojad(mniej sprzątania) z bojownikiem z tego co słyszałem to się nie będą zaczepiać??

P.S W piatęk mam sprawdzian :kwasny: i to od niego zależy trzymajcie kciuki

ODPOWIEDZ