Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu roślin i zdiagnozowaniu ich problemów. Akwarium jest głównie ukierunkowane na rybki, ale chciałbym mieć ładne i zdrowe roślinki ;) Wiem, które to anubiasy, ale nie wiem jakie ;)

Moderator: ModTeam
Koniecznie do zmiany. Masz masakryczne przerybienie, co może być bezpośrednio przyczyną glonów (jak i innych problemów).kowal_ldz pisze:5 żółtaczków, 4 skalary, 2 pielęgnice eliota, 3 glonojady, 2 kosiarki, 2 kirysy, 1 duch i 1 węgorek
Gdy zakładałeś akwarium, to wiadomo; ułożyłeś podłoże, ozdoby zasadziłeś roślinki, wlałeś wodę, etc. A co potem? Po jakim czasie wpuściłeś ryby?kowal_ldz pisze:co znaczy "jak dojrzewał zbiornik"?
Akwarybka pisze:Masz masakryczne przerybienie
Niestety, tu nie ma z czego żartować. Skalary i kosiarki potrzebują minimum 200l zbiornika, duch około 300l i może zjadać mniejsze ryby.kowal_ldz pisze:a tam od razu przerybienie, w kupie raźniej![]()
No to niestety, większość zrobiłeś źle, stąd problemy. Najpierw układa się żwir, dekoracje, sadzi rośliny, podłącza urządzenia techniczne, wlewa wodę. Potem trzeba odczekać 2 tygodnie i dopiero wpuścić pierwsze ryby. Inaczej wszystko na nic.kowal_ldz pisze:Najpierw tydzień woda stała w akwarium z podłączonymi filtrami i grzałką. Później do wody wpadły rybki (musiałem oddać akwarium w którym czekały na reset, dlatego były pierwsze), pare dni później podłoże, następnie korzeń i co jakiś czas kupowałem roślinkę, ewentualnie jakąś rybkę.
Akwarium jest oświetlone od godz 15 do 22. Na noc wyłączane są filtry