Witam serdecznie.
Po wielu latach postanowiłem założyć nowe akwarium słodkowodne, jednak przez te blisko 30 lat zmieniło się wszystko, technika i wiedza poszły do przodu. Proszę więc o pomoc w wybraniu optymalnego rozwiązania.
Wielkość akwarium ok 112l. Sprzęt - oczywiście oświetlenie, filtr ( zewnętrzny kubełek, czy wewnętrzny wyczytałem sprzeczne opinie), grzałka, napowietrzacz ( czy jest potrzebny ), termometr i inne niezbądne drobne akcesoria. Wnętrze - czarne podłoże, kilka ładnych roślinek ( nie lubię dużej ilości ), jakiś korzeń, skałka i oczywiście rybki kilka neonków i jakieś większe.
Nie podaję kwoty jaką chciałbym przeznaczyć bo jest zmienna, zależy mi na dobrej jakości w rozsądnych pieniążkach.
Liczę na Waszą pomoc i poradę.
Pozdrawiam
Nowe akwarium słodkowodne.
Moderator: ModTeam
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
Re: Nowe akwarium słodkowodne.
No to na początek zapraszam cię do lektur:
http://e-akwarystyka.pl/topics29/8630.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało
http://e-akwarystyka.pl/topics29/8630.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało

Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Nowe akwarium słodkowodne.
Witam,
to prawda, przez 30 lat wszystko poszło do przodu...Ale z drugiej strony, wszystko zostało w miejscu
w tej chwili akwarystyka podzieliła się na dwie drogi - LT (Low Tech) i HT (High Tech) są to dwie, zupełnie różne szkoły prowadzenia akwarium, i każda z nich ma dobre i złe strony i skierowana jest do innego odbiorcy że tak powiem.
Akwarium LT to akwarium właśnie w starym stylu, z małą ilością techniki, ograniczoną do minimum. Akwaria HT z kolei są napakowane technika do granic możliwości. HT opiera się na nawożeniu różnego rodzaju (w przypadku akwariów roślinnych) na specjalistycznych podłożach, podawaniu CO2, wielkich filtrach kubełkowych itp.
akwarium LT zupełnie przeciwnie.
Jeśli lubisz zabawy z techniką, różne gadżety itp. warto pobawić się w HT, jeśli masz duże doświadczenie w akwariach LT (bo kiedyś praktycznie tylko takie się prowadziło) i niechcesz wydawać zbyt dużo na sprzęt, spróbuj LT. Najważniejsze to znaleźć rozwiązanie dla siebie. I nie mieszać jednego typu z drugim. Jeśli się zdecydujesz na jedno z nich to powinieneś się go trzymać.
Poczytaj sobie trochę o HT i LT (LT to jeden z linków podanych przez TetriZ), a kiedy się zdecydujesz, chętnie odpowiemy na pytania dotyczące danego typu
to prawda, przez 30 lat wszystko poszło do przodu...Ale z drugiej strony, wszystko zostało w miejscu

w tej chwili akwarystyka podzieliła się na dwie drogi - LT (Low Tech) i HT (High Tech) są to dwie, zupełnie różne szkoły prowadzenia akwarium, i każda z nich ma dobre i złe strony i skierowana jest do innego odbiorcy że tak powiem.
Akwarium LT to akwarium właśnie w starym stylu, z małą ilością techniki, ograniczoną do minimum. Akwaria HT z kolei są napakowane technika do granic możliwości. HT opiera się na nawożeniu różnego rodzaju (w przypadku akwariów roślinnych) na specjalistycznych podłożach, podawaniu CO2, wielkich filtrach kubełkowych itp.
akwarium LT zupełnie przeciwnie.
Jeśli lubisz zabawy z techniką, różne gadżety itp. warto pobawić się w HT, jeśli masz duże doświadczenie w akwariach LT (bo kiedyś praktycznie tylko takie się prowadziło) i niechcesz wydawać zbyt dużo na sprzęt, spróbuj LT. Najważniejsze to znaleźć rozwiązanie dla siebie. I nie mieszać jednego typu z drugim. Jeśli się zdecydujesz na jedno z nich to powinieneś się go trzymać.
Poczytaj sobie trochę o HT i LT (LT to jeden z linków podanych przez TetriZ), a kiedy się zdecydujesz, chętnie odpowiemy na pytania dotyczące danego typu

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl