dobór mchów
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Marek
- Kontakt:
dobór mchów
Witam mam problem z mchem ponieważ szukam jakiegoś mało wymagającego gatunku który szybko sie rozrasta ponieważ chce kupić do mojego 112l zbiornika krewetki i chce im zapewnić odpowiednie warunki miałem mech jawajski ale wyblakł i już prawie nic z niego nie zostało czym to może być spowodowane i czy jest jakiś mech mniej wymagający od jawajskiego ?
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: dobór mchów
jawajski to jeden z podstawowych mchów, i dość łatwy w uprawie z tego co pamiętam.
opisz bardziej swój zbiornik jeśli możesz, jak go prowadzisz, jakie masz parametry zbiornika itp. jak zachowują się roślinki, wrzuć może kilka fotek, a na pewno będzie łatwiej pomóc
opisz bardziej swój zbiornik jeśli możesz, jak go prowadzisz, jakie masz parametry zbiornika itp. jak zachowują się roślinki, wrzuć może kilka fotek, a na pewno będzie łatwiej pomóc

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
parametrów nie znam podmiany robie raz na tydzień ok 15l dodaje co dziennie nawoź mikro a raz na tydzień w czasie podmiany makro... z innymi roślinami nie mam problemu takimi jak nużeniec żabienica lotos i innymi tylko coś z tym mchem nie tak...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
z tego co widzę, to jednak rośliny nie wyglądają zbyt zdrowo.
Podajesz CO2?
jakie masz oświetlenie?jak długo świecisz?
przy nawożeniu powinieneś mieć dobre oświetlenie, inaczej nawozy pójdą prędzej w glony niż w rośliny.
Podajesz CO2?
jakie masz oświetlenie?jak długo świecisz?
przy nawożeniu powinieneś mieć dobre oświetlenie, inaczej nawozy pójdą prędzej w glony niż w rośliny.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
roślinka widoczna na zdjęciu to jakaś odmiana żabienicy mam ją od paru miesięcy i wogule nie rośnie coś z nią nie tak inne rośliny rosną bez problemu...
podaje co2 z bimbrowni oświetlenie mam 2x18w świece 12h w ciągu doby nieraz jak niema mnie na noc w domu to zostawiam włączone światło na noc zauważyłem przy tym szybszy wzrost roślin
podaje co2 z bimbrowni oświetlenie mam 2x18w świece 12h w ciągu doby nieraz jak niema mnie na noc w domu to zostawiam włączone światło na noc zauważyłem przy tym szybszy wzrost roślin
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
masz za mało światła niestety.
jeśli decydujesz się na nawożenie, CO2, mikro makro i chcesz mieć dobre zdrowe roślinki to niestety musisz najpierw zwiększyć moc oświetlenia do ok 0,5 W/l u ciebie jest ok. 0,3. 2x18 to owszem standardowe oświetlenie montowane w pokrywach do 112l ale... jest ono zwyczajnie niewystarczające, jak w większości standardowych pokryw.
tematów na przerobienie pokrywy i dołożenie świetlówki jest na tym forum mnóstwo więc z pewnością znajdziesz coś ciekawego.
oświetlenie w standardowych pokrywach nadaje się do akwariów LT, ale nie przy HT z nawozami i CO2.
Defakto najpierw powinieneś zadbać o światło a potem o nawozy, bo inaczej grozi wybuchem glonów.
jeśli decydujesz się na nawożenie, CO2, mikro makro i chcesz mieć dobre zdrowe roślinki to niestety musisz najpierw zwiększyć moc oświetlenia do ok 0,5 W/l u ciebie jest ok. 0,3. 2x18 to owszem standardowe oświetlenie montowane w pokrywach do 112l ale... jest ono zwyczajnie niewystarczające, jak w większości standardowych pokryw.
tematów na przerobienie pokrywy i dołożenie świetlówki jest na tym forum mnóstwo więc z pewnością znajdziesz coś ciekawego.
oświetlenie w standardowych pokrywach nadaje się do akwariów LT, ale nie przy HT z nawozami i CO2.
Defakto najpierw powinieneś zadbać o światło a potem o nawozy, bo inaczej grozi wybuchem glonów.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
mógł bym tak zrobić że jedną świetlówkę 18w zamienić na 24 w ? czy muszę koniecznie dołożyć 3 świetlówkę ?
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
jeśli już chcesz się bawić i wymieniać na 24 to wymień wtedy 2.
Pamiętaj jednak o tym, że wraz ze wzrostem mocy świetlówki zwiększa się jej długość i o tym że są różne rodzaje świetlówek (t5 i t8)
przy zmianie świetlówki na większą nie wystarczy wyjąć jedną i w to samo miejsce włożyć drugą.
Więc osobiście myślę, że jeśli i tak będziesz rozkręcał i przerabiał, to lepiej dołożyć jeszcze więcej oświetlenia. Decyzja jednak należy do Ciebie, każda zmiana będzie dobra.
pamiętaj też że mając więcej świetlówek możesz pobawić się w różne rodzaje świetlówek - dołożyć jedną typowo dla roślin a jedną wybarwiającą itp.
Pamiętaj jednak o tym, że wraz ze wzrostem mocy świetlówki zwiększa się jej długość i o tym że są różne rodzaje świetlówek (t5 i t8)
przy zmianie świetlówki na większą nie wystarczy wyjąć jedną i w to samo miejsce włożyć drugą.
Więc osobiście myślę, że jeśli i tak będziesz rozkręcał i przerabiał, to lepiej dołożyć jeszcze więcej oświetlenia. Decyzja jednak należy do Ciebie, każda zmiana będzie dobra.
pamiętaj też że mając więcej świetlówek możesz pobawić się w różne rodzaje świetlówek - dołożyć jedną typowo dla roślin a jedną wybarwiającą itp.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Maciek
Masz 2 świetlówki T8 - 18W.marekpro2 pisze:mógł bym tak zrobić że jedną świetlówkę 18w zamienić na 24 w ? czy muszę koniecznie dołożyć 3 świetlówkę ?
Możesz wymienić obie na T5 - 28W.
Nie wymaga to żadnych przeróbek pokrywy. Musisz tylko kupić nowy statecznik - 2x28W oraz oprawki bryzgoszczelne do świetlówek T5 >>LINK<< i zamienić je.
I oczywiście kupić 2 nowe świetlówki T5 - 28W o długości T8. >>LINK<<
Jeśli masz oprawy bryzgoszczelne pojedyncze możesz wymienić tylko jedną świetlówkę. Musisz wtedy kupić nowy statecznik - 1x28W i 1x18W (jeśli obecnie używany nie obsługuje pojedynczej 18W) oraz 2 oprawki bryzgoszczelne do świetlówek T5 i zamienić je.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
ogromne dzięki m@ciek