low tech
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Dawid
low tech
Witam mam do dyspozycji akwarium 30l chiabym je postwawić na ziemi. Czytalem troche na temat low tech, ale chałbym prosić was o pomoc w załozeniu tego awarium. Jaka powinna być warstwa ziemi w takim małym akwarium 1cm? na to cche dać czarny bazalt. Filtr wystarczy wewnetrzny czy kupic kaskade np aquaszut 300? Co do osietlenia wystraczy 11 W? Maj jeszcze pyatnie odnośnie oswietlenia czy kupić pokrywe i ją przerobić bo pewnie oswietlenie w takiej standardowej bedzie za słabe? Sa tez takie lampki aquaelu decolight moze warto taką kupic?
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Imię: Mateusz
Re: low tech
1 cm ziemi w zupełności wystarczy na to 4-5 cm bazaltu
filtr wewnętrzny też będzie dobry
11W to też odpowiednia ilość światła
filtr wewnętrzny też będzie dobry
11W to też odpowiednia ilość światła
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
-
- Nowicjusz
- Imię: Dawid
Mam pokrywe z firmy diverse ktora posiada swietlowke 11w (gwint e27 jak sie nie myle) o barwie 6500 k. Taka swietłowka jest dobra do LT? czy lepsza bedzie o innej barwie?. Mam jeszcze pytanie odnośnie podmian wody. Czy faktycznie tylko uzupełnia sie wode która odparuje, a podmiany jak Daiana podaje co pól roku ? Jak to naprawde w praktyce wygłada?
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Imię: Mateusz
ta w pokrywie będzie ok, a co do podmian to 30% raz w tygodniu
mam nadzieję że pomogłem
mam nadzieję że pomogłem
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój