Znikające rybki... pomocy...
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
Znikające rybki... pomocy...
Witam, nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam mój problem, ale proszę o pomoc. No więc mam 100l akwarium, a w nim gupiki (dość liczna grupka),2 molinezje, 2 skalary, 1 trzcinaka wygląda mniej więcej tak jak na tej stronie http://lcamtuf.coredump.cx/akwa/akwa19_ ... smieje.jpg , 1 Kiryska pstrego, 1 małego glonojada, 2 Mieczyki Hellera, i jeszcze jedna rykba, która przednią częścią ciała przypomina molinezję, ale ma pomarańczowy ogoń zakończony takim księżycowatym kształtem wszystkie rybki dobrał znajomy i powiedział że wszystko powinno być ok. Mój problem polega na tym że od kilku dni zauważyłam, że znikają mi gupiki, z 6 samczyków zostały mi tylko 3, a gdy kupiłam 3 młode glonojady, (ok 1cm) następnego dnia byly już tylko 2 , a teraz został największy i najsprytniejszy (ma już ok 3 cm). Tego pierwszego co zniknął znalazłam na dnie aqwa, z gwyryzionym miejscem na karku. Drugiego nie znalazłąm, tak jak gupików, poprostu nie ma po nich ani śladu. Dzis zobaczyłam, że jeden gupik ma bardzo wygryziony ogon.Chciałabym, a nawet błagam was żebyście mi doradzili, które rybki stoją, za tymi "zbrodniami" :-/ i czy moglibyście mi napisać, jakie rybki najlepiej się hoduje, i z jakimi je najlepiej hodować- tzn chciałabym mieć mieszane aqwa;-/ Czekam na wasze odpowiedzi, mam nadzieję że pomożecie mi wyjaśnić, która rybka podjada mi gupikia. Z góry dziękuję:-*
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: Znikające rybki... pomocy...
Witam. Trzciniak dorasta w naturalnych warunkach do 90cm...
z wikipedii:
Mimo dużych rozmiarów ryba spokojna. Jednak nie należy łączyć go z małymi gatunkami ryb, ponieważ trzciniaki mogą potraktować je jako pokarm.
Glonojady ktore kupilas byly bardzo, bardzo male.
Osobiscie usunął bym trzciniaka, oraz skalara, ktory prawdopodobnie takze atakowal male gupiki.
Pozdrawiam serdecznie!
z wikipedii:
Mimo dużych rozmiarów ryba spokojna. Jednak nie należy łączyć go z małymi gatunkami ryb, ponieważ trzciniaki mogą potraktować je jako pokarm.
Glonojady ktore kupilas byly bardzo, bardzo male.
Osobiscie usunął bym trzciniaka, oraz skalara, ktory prawdopodobnie takze atakowal male gupiki.
Pozdrawiam serdecznie!
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Forumowicz
skalary i trzciniak na pewno do oddania :!: skalary potrzebują wysokiego zbiornika 50cm minimum, zaś trzciniak długiego :!: nawet bardzo długiego bym rzekła, skoro ma dorosnąć do 90cm :-/ niech nawet do tych 50 dorośnie to już nawet 150cm akwa może być małe dla niego :!:
- Kazio
- Akwarysta
- Imię: Kazio
To na 100% skalar wpierdziela traktuje je jako pokarm . A co do trzciniaka ja sie niewypypowiem bo nieznam tej ryby. A dla skalara 60cm wysokosci akwarium to moze byc mało ja mysle ze 70 minimalnie
-
- Forumowicz
Kazio, w większości źródeł podaje się iż 50cm minimum dal skalara, aco do tego czy to n pewno one ... więc niekoniecznie, trzciniak zjadł u mnie dorosłego samca promieniczki (tenczanki wernera) który wielkością jest podobny do samców gupika
-
- Nowicjusz
Wczoraj wieczorem zgaśiłam światło w akwarium, a w pokoju ustawiłam takie delikatne światło, żebym tylko widziała co się dzieje z rybkami. No więc skalary były naprawdę spokojniem, ale już z kuzynem się umówiłam, że albo mu sprzedam tą parkę, albo zamienię się na kilka neonków (jak myślicie, za dwa skalary ile neonów mogłabym dostać??), ale po zgaszeniu światła trzciniak podpłynął do szykujących się do snu rybek, tak blisko że trącał je nosem, a te zaczęły uciekać:-/ tym razem oddzieliłam na noc gupiki, bo stwierdziłam że rano mi żadna nie zostanie ;-) Ichyba zrobie tak jak mówiła gandziocha oddam trzciniaka :-/ troche mi szkoda, bo miło na niego popatrzeć, ale ważniejsze jest reszta rybek;) Co wy na to?? dziekuję za te odpowiedzi które już wystawiliście:-* czekam na koljne... ;-) Pozdrawiam:*:*
-
- Forumowicz
Agnieszka1236, no ja bym skalary na neony też wymieniła :!: po co mają się rybki męczyć, poza tym jak podrosną (o ile nie skarłowacieją :-( ) to też pewno zaczną zjadać mniejszych mieszkańców :idea: