nowe akwa a rośliny

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

nowe akwa a rośliny

Post autor: Morter » 2012-02-23, 17:25

sprawa wygląda tak
planuję założyć nowe akwa roślinne.
oświetlenie 2x24 t5
Na spód ziemia ogrodowa i grys bazaltowy + kulki nawozowe.
Nawożenie co2 - najpierw bimbrownia docelowo kiedyś butla.
nawożenie inne - tu pytanie do was, ogólnie widzę teraz na forum, że proponujecie nawożenie solami. Jakie dokładnie wypada podać i w jakich proporcjach? wiem, ze temat był przerabiany na forum, ale wątki są pomieszane. niema jeszcze jednego klarownego (chyba, że nie umiem znaleźć)
jeśli chodzi o rośliny, docelowo myślałem o czymś takim
http://allegro.pl/zestaw-135-roslin-z-1 ... 42668.html

ale czy warto dawać takie rośliny na początku? czy lepiej najpierw dać jakaś moczarkę i wywłócznika żeby wystartować akwa i ustabilizować, a dopiero potem dać taki zestaw?

i jak nawozić na początku? Od samego startu podawać CO2?

i pytanie, w jakie testy zaopatrzyć się na początku waszym zdaniem? czy warto kupować te duże zestawy? czy lepiej kilka pojedynczych tych najbardziej przydatnych? (jakich?)
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Re: nowe akwa a rośliny

Post autor: Łoren » 2012-02-24, 13:57

Morter pisze:oświetlenie 2x24 t5
Na spód ziemia ogrodowa i grys bazaltowy + kulki nawozowe.
Nawożenie co2 - najpierw bimbrownia docelowo kiedyś butla.
Tu wszystko ok - dodatkowo na start polecam Carbo w płynie
Morter pisze:nawożenie inne - tu pytanie do was, ogólnie widzę teraz na forum, że proponujecie nawożenie solami. Jakie dokładnie wypada podać i w jakich proporcjach? wiem, ze temat był przerabiany na forum, ale wątki są pomieszane. niema jeszcze jednego klarownego (chyba, że nie umiem znaleźć)

Nawożenie solami to najtańszy i moim zdaniem najskuteczniejszy sposób nawożenia akwarium.Nawozimy tak żeby uzyskać odpowiednie ilości danych związków w wodzie i zachowanie ich właściwych proporcji w stosunku do siebie. i zazwyczaj te wielkości wynoszą azotany - KNO3 ok 10mg/l tygodniowo - często więcej, Fosforany PO4 ok 1mg/l tygodniowo (dawkuje się odpowiednio do poziomu azotanów 10:1) K2SO4 siarczan potasu w proporcji do azotu 2:1 (azot 10 - potas -20) MgSO4 zazwyczaj ok 10mg/l choć przy twardej wodzie nie stosujemy go wcale ponieważ jest składnikiem soli magnezowych rozpuszczonych w wodzie wodociągowej
Do tego stosujemy nawożenie mikro - tu polecam mikro intermagu ( nawóz ogrodniczy odpowiednio rozcieńczony albo inny nawóz mikro
Morter pisze:jeśli chodzi o rośliny, docelowo myślałem o czymś takim
http://allegro.pl/zestaw-...2155842668.html
Dla mnie bez sensu na start 3/4 z tego nie przezyje - szkoda kasy jeszcze te ilosci...hediotis salzmani 1 gałązka... :rotfl: ato roślina która powinna rosnać w kępie najmniej 10sadzonek...ale to juz inna bajka..
Morter pisze:ale czy warto dawać takie rośliny na początku? czy lepiej najpierw dać jakaś moczarkę i wywłócznika żeby wystartować akwa i ustabilizować, a dopiero potem dać taki zestaw?
To zdecydowanie lepsze rozwiazanie z tym że potem nie isc w stronę kupowania zestawów na allegro tylko poszukać roślin z przycinki najlepiej od jakiegoś akwarysty po sąsiedzku , albo poszukać kogoś kto by wysłał uczciwy zestaw roślin na początek o umiarkowanym stopniu trudności w uprawie.
Morter pisze: jak nawozić na początku? Od samego startu podawać CO2?
Nawożenie szczegółowe trzeba ustalać indywidualnie zazwyczaj na start przez około 2-3 tygodnie podajemy easy carbo , potas i CO2 potem zaczynamy nawożenie pełne od 1/3 dawki docelowej stopniowo zwiększając dawkowanie. Choć nie jest to żelazną regułą - czasami nawożenie rozpoczynamy sporo wcześniej - wszystko zależy od rozwoju sytuacji w akwarium. Oceniamy to tzw"na oko" i podpieramy sie testami - potrzebne podstawowe testy to NO3, PO4, Ph, KH.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

ODPOWIEDZ