sprawa wygląda tak
planuję założyć nowe akwa roślinne.
oświetlenie 2x24 t5
Na spód ziemia ogrodowa i grys bazaltowy + kulki nawozowe.
Nawożenie co2 - najpierw bimbrownia docelowo kiedyś butla.
nawożenie inne - tu pytanie do was, ogólnie widzę teraz na forum, że proponujecie nawożenie solami. Jakie dokładnie wypada podać i w jakich proporcjach? wiem, ze temat był przerabiany na forum, ale wątki są pomieszane. niema jeszcze jednego klarownego (chyba, że nie umiem znaleźć)
jeśli chodzi o rośliny, docelowo myślałem o czymś takim
http://allegro.pl/zestaw-135-roslin-z-1 ... 42668.html
ale czy warto dawać takie rośliny na początku? czy lepiej najpierw dać jakaś moczarkę i wywłócznika żeby wystartować akwa i ustabilizować, a dopiero potem dać taki zestaw?
i jak nawozić na początku? Od samego startu podawać CO2?
i pytanie, w jakie testy zaopatrzyć się na początku waszym zdaniem? czy warto kupować te duże zestawy? czy lepiej kilka pojedynczych tych najbardziej przydatnych? (jakich?)
nowe akwa a rośliny
Moderator: ModTeam
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
nowe akwa a rośliny
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Re: nowe akwa a rośliny
Tu wszystko ok - dodatkowo na start polecam Carbo w płynieMorter pisze:oświetlenie 2x24 t5
Na spód ziemia ogrodowa i grys bazaltowy + kulki nawozowe.
Nawożenie co2 - najpierw bimbrownia docelowo kiedyś butla.
Morter pisze:nawożenie inne - tu pytanie do was, ogólnie widzę teraz na forum, że proponujecie nawożenie solami. Jakie dokładnie wypada podać i w jakich proporcjach? wiem, ze temat był przerabiany na forum, ale wątki są pomieszane. niema jeszcze jednego klarownego (chyba, że nie umiem znaleźć)
Nawożenie solami to najtańszy i moim zdaniem najskuteczniejszy sposób nawożenia akwarium.Nawozimy tak żeby uzyskać odpowiednie ilości danych związków w wodzie i zachowanie ich właściwych proporcji w stosunku do siebie. i zazwyczaj te wielkości wynoszą azotany - KNO3 ok 10mg/l tygodniowo - często więcej, Fosforany PO4 ok 1mg/l tygodniowo (dawkuje się odpowiednio do poziomu azotanów 10:1) K2SO4 siarczan potasu w proporcji do azotu 2:1 (azot 10 - potas -20) MgSO4 zazwyczaj ok 10mg/l choć przy twardej wodzie nie stosujemy go wcale ponieważ jest składnikiem soli magnezowych rozpuszczonych w wodzie wodociągowej
Do tego stosujemy nawożenie mikro - tu polecam mikro intermagu ( nawóz ogrodniczy odpowiednio rozcieńczony albo inny nawóz mikro
Dla mnie bez sensu na start 3/4 z tego nie przezyje - szkoda kasy jeszcze te ilosci...hediotis salzmani 1 gałązka... :rotfl: ato roślina która powinna rosnać w kępie najmniej 10sadzonek...ale to juz inna bajka..Morter pisze:jeśli chodzi o rośliny, docelowo myślałem o czymś takim
http://allegro.pl/zestaw-...2155842668.html
To zdecydowanie lepsze rozwiazanie z tym że potem nie isc w stronę kupowania zestawów na allegro tylko poszukać roślin z przycinki najlepiej od jakiegoś akwarysty po sąsiedzku , albo poszukać kogoś kto by wysłał uczciwy zestaw roślin na początek o umiarkowanym stopniu trudności w uprawie.Morter pisze:ale czy warto dawać takie rośliny na początku? czy lepiej najpierw dać jakaś moczarkę i wywłócznika żeby wystartować akwa i ustabilizować, a dopiero potem dać taki zestaw?
Nawożenie szczegółowe trzeba ustalać indywidualnie zazwyczaj na start przez około 2-3 tygodnie podajemy easy carbo , potas i CO2 potem zaczynamy nawożenie pełne od 1/3 dawki docelowej stopniowo zwiększając dawkowanie. Choć nie jest to żelazną regułą - czasami nawożenie rozpoczynamy sporo wcześniej - wszystko zależy od rozwoju sytuacji w akwarium. Oceniamy to tzw"na oko" i podpieramy sie testami - potrzebne podstawowe testy to NO3, PO4, Ph, KH.Morter pisze: jak nawozić na początku? Od samego startu podawać CO2?
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm