Rośliny puszczające korzenie

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
SuperCool
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Gabriel
Kontakt:

Rośliny puszczające korzenie

Post autor: SuperCool » 2012-02-18, 11:12

witam!

mimo, że nawożę dość regularnie akwarium, razem z co2 - roślinki wypuszczają korzenie z kazdego międzywęźla... a to jak dobrze pamiętam w geście poszukiwania zw.odżywczych.

myślę tu m.innymi o Limnophila sessiliflora ... - fragmenty które są na powierzchni wody wypuszczają w dół korzenie które tworzą las - do góry nogami.

czy dobrze myślę, że to z braku jedzonka? - co zrobić?

Pozdrawiam!

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Re: Rośliny puszczające korzenie

Post autor: Łoren » 2012-02-19, 14:46

SuperCool pisze:nawożę dość regularnie akwarium, razem z co2
No coż nawożenie może być bardzo różne - jakbyś napisał co aplikujesz do zbiornika może odpowiedź na Twoje pytanie byłaby łatwiejsza. Najczesciej w ten sposób objawiają sie niedobory Mg/ Ca/ K - lub niewłaściwe ich proporcje w wodzie - choć innych przyczyn takie może być sporo. Opisz dokładnie zbiornik: nawożenie , oświetlenie,filtracja, podłoże , obsada ryb, czym i jak często karmisz, jak często robisz podmiany i ile, wtedy może uda sie coś pomóc.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
SuperCool
Akwarysta
Imię: Gabriel
Kontakt:

Post autor: SuperCool » 2012-02-24, 15:06

ten sam nawóz od lat - od akwarysty z allegro - wszyskie el. mikro
obsada to ok 8 ryb - jeśli chodzi o makro
dodatkowo chelat żelaza, co2 w płynie oraz kilka kropli hormonów roślinnych (1/5 dawki zalecanej - tak po prostu delikatnie )
oświetlenie ... aquael plant 15 w. oraz zwykła akwarystyczna 15 w ... czasem dodatkowo 8 w power glo ( z przodu w pokrywie )
2 filtry - nie tworzą wirówki, nawzajem ładnie sie uzupełniają.
karmie najczęściej raz na dzien i tylko troche - zjadają w kilka sek. często nie karmie ze 2 dni
podmiana w miarę regularna ( z racji że masa wody paruje - ok 5-6 l na tydzien - wymieniam max 10 litrów i dolewam reszte do pełna )

żadnych parametrów nie znam prócz tego, że woda jest górska, twarda.

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-02-24, 15:32

Strzelam że może być brak potasu . Spróbuj podawać potas rośliny powinny zacząć sie krzewić i korzenie powoli będą zanikały...ale powoli..nie za tydzień :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

m@ciek
Forumowicz
Imię: Maciek

Post autor: m@ciek » 2012-02-26, 22:51

U mnie po dosadzeniu roślin łodygowce: Ludwigia natans i Cabomba caroliniana też wypuszczały korzenie z międzywęzłów jak szalone aż do samego dna. Istny gęsty las.
Co ważne niczym nie nawoziłem. NO3 miałem na poziomie 15, PO4 - około 1 (kranówka + to co wyprodukowały ryby).
Po rozpoczęciu podawania przez dwa tygodnie tylko EasyCarbo i Potasu zjawisko ustało...

Więc przy obsadzie ryb jako makro (odpowiednie N03 i P04) oraz podawaniu micro też skłaniałbym się ku teorii, że to braki potasu odpowiadają za wypuszczanie korzeni z międzywęzłów przez łodygowce. Mit potwierdzony.

ODPOWIEDZ