Witam. Jestem tu nowy, a to mój pierwszy post :-) Mam akwarium (40l) od 1.03.2007r. Przedtem miałem kulę :-? W najbliższej przysłości myśle o zmianach wystroju akwarium i zmianie, dokupieniu sprzętu... Teraz mam tylko "filtr aqua el fan micro plus". Jednak stwierdzam, że jest on troszkę za mały na 40l :-) Więc proszę Was o polecenie mi jakiegoś niedrogiego, dobrego filtra z możliwośćią podłączenia kamienia napowietrzającego. Mam na oku małą grzałkę do wyboru 5 lub 10watt. Jaka będzie odpowiedniejsza? (w lecie mam w akwa. ok 26°C a zimą nie spada poniżej 22° - ciepłe mieszkanie), (większa moc nie wchodzi w grę :-) )
Pokrywę właśnie zacząłem dziś robić i jest na etapie końcowym (musze jeszcze tylko uszczelnić sylikonem i wywiercić otwór na przewody. Co do oświetlenia. Spodobała mi się u kolegi świetlówka firmy philips (ok.22zł) jednak z tego co się dowiedziałem to jest to cena samej żarówki, a do jej podłączenia trzeba jeszcze troche kosztownych części. W związku z tym pytanie. Czy zwykła, biała lampka jarzeniowa nadawałaby się dla roślin? Co do roślin te jeśli ktoś miałby do oddania lub do sprzedania po symbolicznej cenie to proszę do mnie pisać. (oczywiście pokrywam koszty przesyłki). Teraz pytanie co do piasku w akwarium. Bardzo mi się to podoba jednak mam obawy, że w tak małym akwarium będzie on wciągany przez filtr. Być może się myle... No to to by było na tyle :-) Czekam na porady bardziej zaawansowanych osób w podwodnym świecie... :-> Pozdrawiam :-)
Ogólne informacje dla zaawansowanego początkującego:)
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 40
- Kontakt:
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Ogólne informacje dla zaawansowanego początkującego:)
Ja gorąco polecam filtr hailea bt-200 , nie da się go podłączyć do kamienia ale jest bardzo dobry i sam go posiadam.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
pawcio1017, do takiego akwarium najlepszym filtrem będzie aquael FAN-1 (tani i dobry)
Powiedz też jakie masz oświetlenie w akwarium. Chodzi mi o moc świetlówek.
Co do tej lampki jarzeniowej to nie wiem. Podaj jej moc. Ja radziłbym Ci kupić pożądną świetlówke akwarystyczną.
[ Dodano: 2007-07-07, 09:42 ]
Co do tej lampki jarzeniowej to nie wiem. Podaj jej moc. Ja radziłbym Ci kupić pożądną świetlówke akwarystyczną.
Czemu? Jak kupisz 25W grzałkę z termostatem to więcej zaoszczędzisz niż jakbyś kupił 10 czy 5W.pawcio1017 pisze:(większa moc nie wchodzi w grę :-)
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Z trzymaniem piasku są różne problemy = zbija się, bardzo łatwo powstają sytuacje beztlenowe ( poszukaj na forum co to jest i jak się tego pozbyć taki temat już był ), niewiele roślin przeżyje i będzie dobrze ronsąć w takim podłożu. Są też na szczęście + takiego materiału = świetnie wygląda, lubią go ryby denne i rośliny trawnikowe, krewetki też wolą jak jest piasek a nie żwir, prościej odtwożyć jakiś biotop ( np. Australijska rzeka ).
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 40
- Kontakt:
No wierzę, ale jak już kupić filtr to jakiś pożądniejszy i żeby spełniał choć niektóre moje wymagania... A bardzo mi zależy na możliwości podłączenia kamienia... ;-) Apropo filtry z jakimi wkładami są najlepsze do 40l?? Teraz mam w fan micro plus zwykłą gąbke... Nie jest źle ale rewelacja też nie... :-/pavelek pisze:Ja gorąco polecam filtr hailea bt-200 , nie da się go podłączyć do kamienia ale jest bardzo dobry i sam go posiadam.
[ Dodano: 2007-07-07, 15:29 ]
[ Dodano: 2007-07-07, 15:25 ]
Tymczasowe oświetlenie to jeden halogenik o mocy ok. 30watt. Mocy tej jarzeniówki nie znam... Musze ją poszukać i sprawdzić. Pożądną świetlówkę mam na oku i wcale nie jest taka droga (ok.22zł) ale z tego co wiem to żeby podłączyć świetlówkę trzeba mieć starter, dlawik i kondensator (jeśli się mylę to mnie poprawić :-) )... a to już są kosztyPiwosz pisze:do takiego akwarium najlepszym filtrem będzie aquael FAN-1 (tani i dobry)
pawcio1017 pisze:(większa moc nie wchodzi w grę :-)
Ja o tym wiem ale mama nie... A ja nie chcę się dokładać do rachunku za prąd :mrgreen:Piwosz pisze:Czemu? Jak kupisz 25W grzałkę z termostatem to więcej zaoszczędzisz niż jakbyś kupił 10 czy 5W.
[ Dodano: 2007-07-07, 15:34 ]
Ja właśnie będę próbował odtworzyć biotop azji, ameryki środkowej lub ameryki połudnowej. Albo wszystkiego po trochu... Nie planuje całego dna z piachu. Chcę crobić nieszeroki pas piasku na środku akwa a reszte po bokach zasypać żwirkiem... Czy takie rozwiązanie jest OK?? :-> Jednak nadal mam obawy wciągania piasku przez filtr... :roll:Doma pisze:Z trzymaniem piasku są różne problemy = zbija się, bardzo łatwo powstają sytuacje beztlenowe ( poszukaj na forum co to jest i jak się tego pozbyć taki temat już był ), niewiele roślin przeżyje i będzie dobrze ronsąć w takim podłożu. Są też na szczęście + takiego materiału = świetnie wygląda, lubią go ryby denne i rośliny trawnikowe, krewetki też wolą jak jest piasek a nie żwir, prościej odtwożyć jakiś biotop ( np. Australijska rzeka ).
P@weł