Biotop: rzeka w Płd-Wsch Indiach

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 240
Imię: Tomek

Re: Biotop: rzeka w Płd-Wsch Indiach

Post autor: gorantb » 2012-03-08, 11:42

posuwam się dalej :lol: - pokrywa wykonana - więcej na:
http://e-akwarystyka.pl/topics43/18063.htm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-03-12, 15:01

czy moczenie korzenia (mówię o martwym ze sklepu) przed włożeniem do akwarium jest konieczne czy to "tylko" kwestia jego zatapialności?

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2012-03-12, 17:48

dla pewności można by przelać wrzątkiem, ale raczej kwestia zatapialności...
Zwłaszcza w dopiero startującym akwarium, zanim wpuścisz jakiekolwiek ryby to się wymoczy, wypuści co ma wypuścić. Jak coś będzie nie tak to zobaczysz jeszcze na pustym zbiorniku...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-03-13, 08:47

Łoren pisze:U mnie wyszło w miarę ok bez jakiś dziwności kleiłem sam dociskając szmatką nawet kilka bąbli powietrza sie zrobiło ale przebiłem igłą i udalo sie prawidlowo wszystko przykleić . Spróbuj może podgrzać tą folię suszarką do włosów tylko delikatnie żeby jej nie przetopić. może się ułoży
Chyba sobie poradziłem. Przykleiłem folię odwrotnie. Najpierw wykleiłem ramkę dookoła taśmą dwustronną i przykleiłem folię prawą strona do szyby. Piszę, że chyba, bo nie widziałem tego jeszcze w świetle dziennym i nie wiem czy nie ma żadnych fali (w sztucznym nie widać). Natomiast minus jaki zauważyłem to to, że tylna ściana dostała lustrzanego efektu. Czy u Ciebie też jest to samo, jak tak, to czy przeszkadza to mocno w już wystartowanym baniaku?

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-03-13, 09:01

W niczym nie przeszkadza za chwilę zmatowieje i będzie ok
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-03-13, 14:38

...no dobrze, wygląda na to, że zbliżam się do końca kompletowania sprzętu.
Oznacza to również, że doszedłem do nieuniknionego czyli parametry wody i jej nawożenie :boisie: .
Łoren czy mogę liczyć na Twoją pomoc? Czytam Twoje posty jak i artykuł o nawożeniu ale mam wrażenie, że mój mały rozumek nie ogarnia tego do końca(chemia nigdy nie była moja mocna stroną).
Co powinienem teraz zrobić? Po pierwsze pewnie określić parametry - i tu pytanie czy zainwestować w zestaw np:
http://allegro.pl/zoolek-aquaset-komple ... 58980.html
czy wybrać jedynie poszczególne odczynniki.
Co do nawożenia to na tą chwilę mam jedynie zestaw CO2 - czyli tzw super makro. Pozostaje makro i mikro - no i tu to samo pytanie - od razu z urzędu kupić pewne środki, które wiadomo (?) że będą niezbędne (np azot, potas, fosfor(?)) czy najpierw wybrać rośliny, wystartować baniak a później dopiero ewentualnie reagować w razie problemów?

PS czy ma znaczenie jakie kupię bakterie na start filtra ?

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Morter » 2012-03-13, 15:46

gorantb pisze:Co powinienem teraz zrobić? Po pierwsze pewnie określić parametry - i tu pytanie czy zainwestować w zestaw np:
http://allegro.pl/zoolek-...2181658980.html
czy wybrać jedynie poszczególne odczynniki.
ja zdecydowałem się właśnie na ten zestaw (jest już w drodze). Łoren doradził, że potrzebne będzie na pewno Ph Kh PO4 i NO3 jak kupić każdy osobno to i tak będzie sporo, więc stwierdziłem, ze lepiej już dorzucić te parę groszy i mieć więcej.

a jakie masz oświetlenie? Jeśli będziesz chciał trochę bardziej wymagające rośliny i będziesz chciał nawozić, to możesz brać w ciemno (tak mi radził Łoren ostatnio)
KNO3
PO4
K2SO4
MGSO4 (ten ostatni można odpuścić jeśli masz dość twardą wodę - pełno go czasem w kranowce podobno) do tego mikro nawóz (podobno koncentrat intermagu wychodzi super tanio i jest całkiem OK)
gorantb pisze:PS czy ma znaczenie jakie kupię bakterie na start filtra ?
jeśli będą to bakterie do filtra to firma raczej nie ma znaczenia... Zresztą i bez tego po 2 tygodniach zbiornik wystartuje raczej bez problemu :)

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-03-13, 17:41

no to juz coś sie rozjaśnia :lol:
Morter pisze:a jakie masz oświetlenie?
Morter pisze:MGSO4 (...) można odpuścić jeśli masz dość twardą wodę - pełno go czasem w kranowce
światło 2x54W, a twardość wody wg wodociągów to:
"waha się w granicach 229,1 - 276,3 mg CaCO3/dm³,
co odpowiada 13,5 - 16,3 dGH (stopni niemieckich),
jest to woda średnio twarda", a na moim osiedlu to bliżej ~259,8 mg CaCO3/dm³.
Zdecydowałeś się na nawozy gotowe czy z soli wg tabeli? Na mój baniak (240l) jakie ilości soli i intermagu w zakupie byłyby optymalne, w tej chwili nie mam kompletnie wyczucia a występują w przedziałach 50-1000g ...

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Morter » 2012-03-13, 19:12

Zdecydowałeś się na nawozy gotowe czy z soli wg tabeli? Na mój baniak (240l) jakie ilości soli i intermagu w zakupie byłyby optymalne, w tej chwili nie mam kompletnie wyczucia a występują w przedziałach 50-1000g ...
będę chciał zastosować sole, mam nadzieję, że z pomocą Łorena i innych akwarystów uda się wszystko ogarnąć. Ja kupuje chyba 100g soli na początek i zobaczę co z tego wyjdzie choć jeszcze nie przeliczałem nic

a intermag jest tani, weź sobie duże opakowanie i będziesz miał z głowy i tylko będziesz rozrabiał ten koncentrat.

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-13, 20:41

gorantb pisze:Łoren czy mogę liczyć na Twoją pomoc?
Oczywiście ze tak choć nieubłaganie zbliża się wiosna i już tak aktywny nie będę ze względu na charakter mojej pracy . No ale jakby co to zawsze mnie można znaleźć w Rzeszowie :D Co do nawożenia - oczywiście zakup soli myślę że można kupić śmiało 200g KNO3 , 300g K2SO4 lub KCl, 100g MgSO4 ( tak na wszelki wypadek niech sobie będzie) i 20g KH2PO4 - tego potrzebujemy najmniej . Do tego 100ml koncentratu mikro intermagu chyba że znajdziesz kogoś do spółki to weźmiecie litr na dwóch - koszt ok 5,50 zł/os i będziecie mikro nawozić trzy lata :D a reszta powinna wystarczyć na...4-5 miesięcy może nawet dłużej -
Co do testów - najpotrzebniejsze to Ph , KH , NO3 i PO4 to taki podstawowy zestaw ale zupełnie wystraczający.
Co do zrobienia już nawozów polecam kalkulator zulixa http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.ph ... sc&start=0
Jest to nowa odsłona z modułem który umożliwia wyliczenie potrzebnych ilości suchych soli do rozpuszczenia w określonej ilości wody aby otrzymać żądane stężenia w akwarium :) - podajemy ile chcemy mieć w wodzie w akwarium np NO3 - 10mg/l tygodniowo a kalkulator nam z automatu liczy ile mamy rozpuścić suchej soli w danej objętości naszego roztworu i ile go dozować aby uzyskać pożądane stężenie w akwarium - proste jak budowa cepa. Tak wiec sądzę ze nie będzie nikt miał juz teraz żadnego problemu- gdyby jednak to służę pomocą :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-03-13, 22:26

Łoren pisze:Oczywiście ze tak choć nieubłaganie zbliża się wiosna i już tak aktywny nie będę ze względu na charakter mojej pracy . No ale jakby co to zawsze mnie można znaleźć w Rzeszowie
... to już bardzo dziękuję. A co do Rzeszowa to dopiero co planowałem na weekend majowy wyjazd do kolegi koło Łańcuta, a to z tego co wiem tuz tuż ;)
Łoren pisze:Co do nawożenia - oczywiście zakup soli (...) Do tego 100ml koncentratu mikro intermagu
kupione
Łoren pisze:Co do zrobienia już nawozów polecam kalkulator zulixa http://podforak.rzeszow.p...der=asc&start=0
Jest to nowa odsłona z modułem który umożliwia wyliczenie potrzebnych ilości suchych soli do rozpuszczenia w określonej ilości wody aby otrzymać żądane stężenia w akwarium
tu podejrzewam, będę miał jakieś pytania, ale najpierw postaram się sam 'rozkminić' ile sie da

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-14, 07:23

gorantb pisze: A co do Rzeszowa to dopiero co planowałem na weekend majowy wyjazd do kolegi koło Łańcuta, a to z tego co wiem tuz tuż
To zapraszam przy okazji na kawę - miło mi będzie gościć u siebie kolejnego forumowicza :)

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-03-14, 13:56

Łoren pisze:To zapraszam przy okazji na kawę - miło mi będzie gościć u siebie kolejnego forumowicza
dzieki za zaproszenie, a nuż skorzystam :)
Łoren pisze:Co do zrobienia już nawozów polecam kalkulator zulixa
...no i jak się spodziewałem mam pytanka. Aby zrozumieć działanie kalkulatora muszę najpierw zrozumieć zasady samego nawożenia. Posiłkuję się głównie Twoim artykułem o nawożeniu i mam tu zasadnicze pytanie odnośnie tego tekstu:

[quote="Łoren: "O akwarystyce roślinnej , akwariach LT , Nawożeniu akwariow""]"W nawożeniu wykorzystuje się parametry zwane stężeniami pierwiastków, np. stężenie K, stężenie NO3. Zwykle podaje się je w ppm-ach (częściach na milion). Jest to w zasadzie liczba miligramów substancji zawartych w 1 litrze wody (1 mg/l = jedna tysięczna grama w litrze). Przyjmuje się, że stężenie pierwiastków w wodzie powinno być w pewnym zakresie. Najczęściej sugeruje się nawożenie tygodniowe( w rozbiciu na dawki dzienne - podane ilości dzielimy na 7) w ilościach:
Potas, K – 10-20 i więcej mg/l (...)
Magnez, Mg – 15-30 mg/l (...)
Azot w formie NO3 – 5-20mg/l często więcej (...)
Fosfor w formie PO4 – ok. 1-2mg/l (...)"[/quote]
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Czy chodzi o to, aby w wodzie były zawarte odpowiednie ilości rożnych pierwiastków, których poziom, został określony powyżej? Jesli tak, to dlaczego w pierwszej zakładce kalkulatora (Podstawowe) w rubryce "chcę mieć" jest podane stężenie w funkcji czasu (tygodniowo)?

Abstrahując od powyższego przygotowujesz roztwór odmierzając suchą masę soli (to raczej niełatwe przy masie rzędu kilku-kilkudziesięciu gram) czy dobierasz ilość wody aby zużyć całość?
Ostatnio zmieniony 2012-03-14, 14:47 przez gorantb, łącznie zmieniany 1 raz.

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-14, 14:31

gorantb pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Czy chodzi o to, aby w wodzie były zawarte odpowiednie ilości rożnych pierwiastków,
Dokładnie tak - robimy jakieś założenia co do ilości pierwiastków jakie powinniśmy czy też chcemy mieć w akwarium - i tak jak napisałem zakładamy że chcemy mieć np Potas, K – 10-20 i więcej mg/l (...)
Magnez, Mg – 15-30 mg/l (...)
Azot w formie NO3 – 5-20mg/l często więcej (...)
Fosfor w formie PO4 – ok. 1-2mg/l (...)"
Robimy wstępne wyliczenia na podstawie kalkulatora - nie oznacza to jednak ze dozując takie dawki nawozowe takie wartości w wodzie będą - może chłonąć podłoże , może występować duża ilość roślin "łakomych" np na azot itd. Gdybyśmy te nasze odmierzone roztwory wlali do czystej wody RO w pustym akwarium to takie wartości uzyskamy - ale akwarium to żyjące środowisko - każde inne i niepowtarzalne tak więc musimy je obserwować i dawkowanie nawozów ustalać indywidualnie - kalkulator więc nie jest rozwiązaniem absolutnym - jest dla nas narzędziem które nam pomaga.
Dlaczego stężenia podajemy w dawkach tygodniowych - tak to się przyjęło w akwarystyce że jakąś miarą trzeba mierzyć i większość akwarystów określa sposób nawożenia w miligramach na litr - tygodniowo (lub ppm) - niektórzy tą dawkę pakują jednorazowo np przy podmianie inni podają w dawkach codziennych - żeby więc nie było pomyłek i mieszania pojęć przyjęło sie że dawki określamy własnie w ten sposób i kalkulator zulixa własnie tak to podaje.
Co do rozrabiania soli - należy używać wagi - takie "jubilerskie" od chińczyka za 20 złotych są w sam raz :) mierzą w miarę dokładnie - ale tez nie można popadać w skrajności - niektórzy odmierzają łyżeczkami ( łyżeczek jest tysiąc rożnych rozmiarów) i jakoś to działa zresztą widać nawet w "widełkach" w jakich się poruszamy kiedy chodzi o ilości danego pierwiastka w wodzie azot...5-20mg/l a czasami więcej - widać na tym przykładzie ze jeśli odmierzamy 50 g soli a wsypie nam się 55 gramów - przez nasze akwarium na pewno nie przejdą wszystkie plagi egipskie :)

Awatar użytkownika
gorantb
Stały bywalec

Post autor: gorantb » 2012-03-15, 19:37

Łoren pisze:gorantb napisał/a:
.więc jak byś widział obsadę roślinną?

No coż - na tak postawione pytanie można napisać książkę i pokazywać setki i tysiące różnych aranżacji od tych najuboższych po akwaria holenderskie (...)
Jak bedziemy wiedzieli co to ma być to bedziemy sie zastanawiac co i jak możemy zrobić (...)
czy to już nadszedł ten czas? :mysli:

jak widać na zdjęciach, coś staram się sklecić ale mam wrażenie, że błądzę gdzieś we mgle... problem w tym ze nie wszystko można wyczytać z opisów, np sama wielkość 10-30 cm to przepaść, a i kolor różnie wygląda.
...tak czy siak, idea jest taka, że punkt centralny ma być w zagęszczeniu korzeni na "górce". Tam chciałbym wcisnąć albo lotos albo barclayę, które bardzo mi się widza oraz rotalę w rogu (wspaniała, okrągłolistna czy Wallichii). Najjaśniejsza część na podłożu to ścieżka z piasku bez roślin, jedynie w okolicach kamieni pojedyncza blyxa. Ciemniejsze podłoże to żwir (mam 1-3 i 2-5 mm). na nim chciałbym umieścić średniej wielkości rośliny i niskie razem z jakimiś trawnikiem. Tło widziałbym z jakimś długolistnym gatunkiem, ale nurzaniec to raczej "z braku laku" a nie z zamiłowania. może te onowodki...?

...no i jak to wygląda ...? :niewiem:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ