Przygotowanie wody dla Dyskowców,

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

arczif01
Forumowicz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Artur
Kontakt:

Przygotowanie wody dla Dyskowców,

Post autor: arczif01 » 2012-03-12, 18:38

Witam , zastanawiam sie ciągle nad tymi rybkami, ale bezpośrednio kranówka mi na to nie pozwala, muszę zbić ph oraz obniżyc obie twardości,
Mam w związku z tym pytanie jak by to zrobic najłatwiej i najbardziej opłacalnie w baniaku 960l,
Śa moze jakies mineralizatory albo cos podobnego???
Jesli chodzi o RO, jak to dokładnie wygląda z pozyskaniem i ubytkiem wody???
nie ma mozliwości podłaczenia jakigos mineralizatora powiedzmy do rury wylotowej od filtra zewnętrznego i na bierząco ja przez to filtrowac?

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Przygotowanie wody dla Dyskowców,

Post autor: Morter » 2012-03-12, 21:43

Ro to filtr który montujesz sobie do ujęcia wody. są rożne rodzaje filtrów. Ro pozwala na uzyskanie wody destylowanej. Są też filtry RO z mineralizatorami, niewiem czy się to sprawdza w akwarystyce, ale na pewno taką wodę można pić. Większość filtrów z mineralizatorami ma na szczęście dwie wylewki i pozwalają pobierać albo taką albo taką wodę.
Część takich filtrów ma baniaki ok 10l pojemności użytkowej, w których magazynowana jest woda po uzdatnieniu, możesz ją sobie zlewać do czegoś. Masz filtr w domu i tyle, w ten sposób pozyskujesz potrzebną wodę, a przy okazji możesz ją pić zamiast mineralnej (tylko tą zmineralizowaną a nie destylowaną), do filtra to możesz sobie jakiś wkład torfowy który Ci zakwasi wodę, ale to tylko dodatek...
A chemią niema się co bawić, bo raz im mniej chemii w zbiorniku tym lepiej, a dwa na tak duże akwa to byś musiał baniakami 5l tą chemie lać więc RO będzie też znacznie tańsze na dłuższą metę.
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

ODPOWIEDZ