pytanie o sole (nawożenie)
Moderator: ModTeam
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
pytanie o sole (nawożenie)
Zgodnie z namowami Łorena i innych akwarystów oraz zgodnie ze zdrowym rozsądkiem i zawartością kieszeni zdecydowałem się na nawożenie solami.
zakupiłem podstawowe sole, ściągnąłem kalkulator zulixa ale ciągle mam wątpliwości.
czy powinienem zrobić jeden nawóz (bo tak chyba sugeruje kalkulator)
czy też osobny nawóz do każdej soli, tak, żeby można było zmieniać poszczególne składniki (to wydaje się bardziej logiczne)
czy są jakieś ilości ml które warto by było stosować?
np wychodzę od 20mg/l K i lepiej ustawiać dzienną dawkę 1ml czy np 5-10ml tak, żeby łatwiej można było korygować (chyba będzie to zmieniało stężenie nawozu i będę mógł łatwiej zmieniać ilość dozowanych składników przez zmianę dozowania? dobrze rozumuję?)
z tego co kojarzę, to warto wyjść od dozowania 20k 10 no3 1 po4 tak?
i jeszcze pytanie, czy w tym kalkulatorze podawać ilość wody do podmiany czy pojemność baniaka, a jeśli pojemność, to nominalną czy przybliżoną realną (choć trudną do wyliczenia bo zabiera swoje podłoże i dekoracje)?
zakupiłem podstawowe sole, ściągnąłem kalkulator zulixa ale ciągle mam wątpliwości.
czy powinienem zrobić jeden nawóz (bo tak chyba sugeruje kalkulator)
czy też osobny nawóz do każdej soli, tak, żeby można było zmieniać poszczególne składniki (to wydaje się bardziej logiczne)
czy są jakieś ilości ml które warto by było stosować?
np wychodzę od 20mg/l K i lepiej ustawiać dzienną dawkę 1ml czy np 5-10ml tak, żeby łatwiej można było korygować (chyba będzie to zmieniało stężenie nawozu i będę mógł łatwiej zmieniać ilość dozowanych składników przez zmianę dozowania? dobrze rozumuję?)
z tego co kojarzę, to warto wyjść od dozowania 20k 10 no3 1 po4 tak?
i jeszcze pytanie, czy w tym kalkulatorze podawać ilość wody do podmiany czy pojemność baniaka, a jeśli pojemność, to nominalną czy przybliżoną realną (choć trudną do wyliczenia bo zabiera swoje podłoże i dekoracje)?
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
Re: pytanie o sole (nawożenie)
Ja używam Tego Kalkulatora .
Ja stosowałem dzienne dawki (ale każdy ma inne techniki) .
Ja wyliczałem pojemność baniaka po odjęciu grubości szyb,podłoża,odległości lustra wody i na ok wsad w zbiorniku.Przy podmianach wody stosowałem podwójne dawki dzienne.
Tak jak piszesz jest łatwiej korygować poszczególne parametry.Morter pisze:osobny nawóz do każdej soli, tak, żeby można było zmieniać poszczególne składniki (to wydaje się bardziej logiczne)
Ja stosowałem dzienne dawki (ale każdy ma inne techniki) .
Tak i trzymać takie proporcje ( o ile ja dobrze pamiętam) .Morter pisze:z tego co kojarzę, to warto wyjść od dozowania 20k 10 no3 1 po4
tak
Ja wyliczałem pojemność baniaka po odjęciu grubości szyb,podłoża,odległości lustra wody i na ok wsad w zbiorniku.Przy podmianach wody stosowałem podwójne dawki dzienne.
Loża Szyderców
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Kalkulator tego na pewno nie sugeruje ponieważ musisz wziąć pod uwagę rozpuszczalność poszczególnych soli to po pierwsze nie zawsze pożądaną ilość da się rozpuścić w takiej objętości jaką chcemy bo wychodzą nam roztwory przesycone. Druga kwestia to łączenie np KNO3 i KH2PO4 nie powinno mieć miejsca ponieważ coś sie tam wytrąca - nie pamiętam co a nie chce mi sie szukać , można to zrobić ale trzeba to zaprawić jakimś kwasem czy coś takiego....- to dla nas nie ważne a ja nie jestem chemikiem żeby się w to zagłębiaćMorter pisze:czy powinienem zrobić jeden nawóz (bo tak chyba sugeruje kalkulator)

Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Kh2po4 nie można łączyć z MgSo4x7h2o.Łoren pisze:Druga kwestia to łączenie np KNO3 i KH2PO4 nie powinno mieć miejsca ponieważ coś sie tam wytrąca
Reszta jest dopuszczalna.
Morter, opisz zbiornik, który zamierzasz nawozić (podłoże, światło, co2 czy carbo w płynie itp.) oraz jak znasz to parametry wody, którą wykorzystujesz w baniaku.
-
- Przyjaciel forum
Słusznie - racja po Twojej stronie - moja pomyłka - przepraszammarthinez pisze:Kh2po4 nie można łączyć z MgSo4x7h2o.

Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Nie ma za co przepraszać.Łoren pisze:Słusznie - racja po Twojej stronie - moja pomyłka - przepraszam
Swoja drogą zjawisko mieszania się soli magnezu w fosforem fajnie widać w nawozach makro aqua artu.
Jeśli wlejemy nawóz do twardej wody (dużo mg) to tworzy się taka biała mgiełka, która po chwili znika.
Wlewając do wody miękkiej tego zjawiska nie ma lub jest dużo słabsze.
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
podłoże ziemia ogrodowa + kulki gliniano-torfowe + bazaltmarthinez pisze:Morter, opisz zbiornik, który zamierzasz nawozić (podłoże, światło, co2 czy carbo w płynie itp.)
światło 2x24W świetlówka roślinna +dzienna, jak się odbije z kasą to wymienię na nówki (te są używane dawniej w zbiorniku)
CO2 początkowo bimbrownia, potem planuje bimbrownia + EC a na koniec jak będzie przypływ gotówki to butla
parametrów wody jeszcze nie znam, czekam na testy (może będą już dziś) to podam
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
jako że przyszły testy mała aktualizacja
Ph pomiar w skali 4,5-9 -->7,5
w skali 6-8 --> 7,7-7,8
czyli kiepsko
KH 12
GH 16
czyli też bez rewelacji
Ph pomiar w skali 4,5-9 -->7,5
w skali 6-8 --> 7,7-7,8
czyli kiepsko
KH 12
GH 16
czyli też bez rewelacji
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
czyli dawka tygodniowa na poziomie:Morter pisze:podłoże ziemia ogrodowa + kulki gliniano-torfowe + bazalt
światło 2x24W świetlówka roślinna +dzienna, jak się odbije z kasą to wymienię na nówki (te są używane dawniej w zbiorniku)
CO2 początkowo bimbrownia, potem planuje bimbrownia + EC a na koniec jak będzie przypływ gotówki to butla
będzie ok.Morter pisze:20k 10 no3 1 po4
Plus oczywiście duuuużo prostej masy roślinnej na strat.
Po jakimś czasie jak rośliny się dobrze rozbujają dawkę bedzie trzeba podnieść przynajmniej o połowę, ale to później.....
PH masz standardowe, a twardości jeszcze do zaakceptowania jeśli chodzi o rośliny.
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
sporo zależy od kolegi siwusa9222 bo od niego jadą już rośliny.w weekend powinienem ponasadzać wszystko a i w zależności ile tego będzie (może jutro dokupię roślinek na wyjeździe jeśli zdążę) i w przyszłym tygodniu jak przyjdą sole to zacznę nawożenie w zależności od tego ile bedzie wszystkiego albo z tą dawką albo trochę mniejszą.marthinez pisze:Plus oczywiście duuuużo prostej masy roślinnej na strat.
co2 puszczę chyba od razu?
zastanawiam się czy potem nie stosować torfu/szyszek olchowych żeby choć trochę zbić, no chyba, ze się uda namówić żonę na osmozę.marthinez pisze:PH masz standardowe, a twardości jeszcze do zaakceptowania jeśli chodzi o rośliny.
-
- Przyjaciel forum
Zaraz po starcie proponuję zacząć od samego potasu i podniesionych dawek EC zmierz też poziom NO3 i PO4 w wodzie na starcie. Rośliny ukorzeniają się mniej więcej ok 2 tygodnie i do tego czasu w zasadzie nie ma potrzeby nawożenia niczym innym j.w choc to nie reguła - w akwarium Tomka trzeba było nawozić w zasadzie tuż po starcie .
Co do KH nie ma takiej porażki u mnie w kranie jest 18 w porywach do 20 i jak nie miałem RO udało się też wyprowadzić na prostą .
Co do KH nie ma takiej porażki u mnie w kranie jest 18 w porywach do 20 i jak nie miałem RO udało się też wyprowadzić na prostą .
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
RO można kupić za grosze jakieś używane (czasami są niezłe okazje) lub nowe do 150 pln.
Loża Szyderców
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
ja planuje kupić takie z mineralizatorem i podwójną wylewką, bo też majątek wydaje na wodę mineralną i zamiast mineralki chce wodę z filtra więc trochę droższą będę kupowałLinf pisze:RO można kupić za grosze jakieś używane (czasami są niezłe okazje) lub nowe do 150 pln.
ale bezpośrednio w kranie, czy już po zalaniu z akwarium (coś się wydzieli z podłoża?)Łoren pisze:zmierz też poziom NO3 i PO4 w wodzie na starcie
-
- Przyjaciel forum
nalej szklankę wody odstaw na na noc i zrób pomiar żeby było wiadomo jakie są parametry samej wody wtedy łatwiej dojść do tego czy podłoże bierze czy nie - czy coś sie wydziela czy nie. Będzie łatwiej potem robić korekty.Morter pisze:ale bezpośrednio w kranie, czy już po zalaniu z akwarium (coś się wydzieli z podłoża?)
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
akwa postawione. Niestety większość roślin jakie dostałem przesyłką dotarła w fatalnym stanie ale część którą kupiłem i sam dowiozłem jakoś daje radę. teraz czekam na ukorzenianie i rozwój w akwa.
Na razie dozuje tylko carbo ale myślę, żeby dozować potas. pytanie ile go dać na start?
i mam pytanie, czy muszę koniecznie rozrabiać sole w wodzie destylowanej? co będzie jeśli zrobię to w zwykłej?
Na razie dozuje tylko carbo ale myślę, żeby dozować potas. pytanie ile go dać na start?
i mam pytanie, czy muszę koniecznie rozrabiać sole w wodzie destylowanej? co będzie jeśli zrobię to w zwykłej?