Obsada 108L
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Re: Obsada 108L
Hmmm jaki to 'zbrojnik tygrysi'?
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 108
- Imię: konrad
Lamparci ;) pomyliło mi się ;P
może tak być?
może tak być?
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Nie bardzo - gibiceps dorasta do 40-50cm w naturze. Jak byś miał z 3 x większy zbiornik to może.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Forumowicz
aha:/ to jaki glonojad? Jego muszę mieć;) one są przeurocze;)
a gupiki mogę pomieszać kolorystycznie/gatunkowo? Czy już nie będą się lubić?
więc narazie mam tak
Gupiki (pomieszałbym) 8szt
Neonki innesa 12szt
glonojad niebieski (Może taki być czy też za duży będzie?)
danio koralowe 10
4 kiriski
chyba więcej nic nie wsadze:)
jeszcze proszę o ostatni komentarz i ew. kolejność dodawania rybek jeżeli to ma znaczenie:) oczywiscie wiem że gupiki na pierwszy ogien i to z 5 tylko
a gupiki mogę pomieszać kolorystycznie/gatunkowo? Czy już nie będą się lubić?
więc narazie mam tak
Gupiki (pomieszałbym) 8szt
Neonki innesa 12szt
glonojad niebieski (Może taki być czy też za duży będzie?)
danio koralowe 10
4 kiriski
chyba więcej nic nie wsadze:)
jeszcze proszę o ostatni komentarz i ew. kolejność dodawania rybek jeżeli to ma znaczenie:) oczywiscie wiem że gupiki na pierwszy ogien i to z 5 tylko
Ostatnio zmieniony 2012-03-14, 21:29 przez Toxic, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Maciek
Zbrojnik niebieski - szt. 1Toxic pisze:aha:/ to jaki glonojad? Jego muszę mieć;) one są przeurocze;)
Gupiki możesz mieszać kolorystycznie. Gatunkowo także (Pawie oczko z Endlera), ale jak się pokrzyżują to nie wiadomo co wyjdzieToxic pisze: a gupiki mogę pomieszać kolorystycznie/gatunkowo? Czy już nie będą się lubić?

-
- Forumowicz
a co powiesz na to moje zestawienie?
cieszę się że niebieski może być;)
One składają jaja w akwarium normalnie? nie trzeba ich separować? jak 12 szt. to ile samców i ile samiczek?
i co do danio to samo pytanie:)
cieszę się że niebieski może być;)
na pewno będą śmieszne:pGupiki możesz mieszać kolorystycznie. Gatunkowo także (Pawie oczko z Endlera), ale jak się pokrzyżują to nie wiadomo co wyjdzieI do tego takie potomstwo jest płodne...
One składają jaja w akwarium normalnie? nie trzeba ich separować? jak 12 szt. to ile samców i ile samiczek?
i co do danio to samo pytanie:)
-
- Forumowicz
Gupiki to ryby jajożyworodne. Nie składają jaj w akwarium. Maluchy wypadają z samicy i po chwili już pływają szukając papu 
Ja poleciłbym Ci same samce. Po pierwsze to właśnie one są kolorowe, a po drugie nie będziesz miał kłopotu z pozbyciem się maluchów...
Jeśli jednak uprzesz się aby się ich dochować to najlepiej jakby samic było więcej niż samców, ponieważ w innym wypadku samce mogą zamęczyć samice...
W przypadku danio nie znalazłem nigdzie zaleceń stosunku chłopców do dziewczynek (pomijam zbiornik tarliskowy). I jedne i drugie są równie atrakcyjne więc najlepiej wybrać: kilka samic i kilka samców
PS Nie wiem czy dobrym pomysłem jest trzymanie dwóch gatunków ryb ławicowych w tak małych (minimalnych) grupach w Twoich 108l. Moim zdaniem większa ławica jednego gatunku będzie ładniej wyglądała...

Ja poleciłbym Ci same samce. Po pierwsze to właśnie one są kolorowe, a po drugie nie będziesz miał kłopotu z pozbyciem się maluchów...
Jeśli jednak uprzesz się aby się ich dochować to najlepiej jakby samic było więcej niż samców, ponieważ w innym wypadku samce mogą zamęczyć samice...
W przypadku danio nie znalazłem nigdzie zaleceń stosunku chłopców do dziewczynek (pomijam zbiornik tarliskowy). I jedne i drugie są równie atrakcyjne więc najlepiej wybrać: kilka samic i kilka samców

PS Nie wiem czy dobrym pomysłem jest trzymanie dwóch gatunków ryb ławicowych w tak małych (minimalnych) grupach w Twoich 108l. Moim zdaniem większa ławica jednego gatunku będzie ładniej wyglądała...
-
- Forumowicz
to jak proponujesz?
20 gupików
4 danio
1glonojad
4 kiriski?
+ ew. kilka krewetek chery
20 gupików
4 danio
1glonojad
4 kiriski?
+ ew. kilka krewetek chery
-
- Forumowicz
Gupiki to ryby stadne więc minimum 6 szt. byłoby ok, ale to nie one pływają ławicą...
20 sztuk gupików to chyba tylko dla wyjątkowo zagorzałych miłośników tego gatunku
Dla mnie - kolorowy zawrót głowy 
Jeśli chodzi o ławicę to proponowałbym Ci zdecydować się albo na Neona Innesa albo na danio koralowe. I wtedy około 20szt. byłoby chyba ok
A do tego(uwzględniając Twoją propozycję): zbrojnik niebieski - 1szt. , stadko 5-6 gupików, stadko 5-6 kirysków + kilka krewetek (minimum 5-6 szt. bo to też zwierzęta stadne).
20 sztuk gupików to chyba tylko dla wyjątkowo zagorzałych miłośników tego gatunku

Jeśli chodzi o ławicę to proponowałbym Ci zdecydować się albo na Neona Innesa albo na danio koralowe. I wtedy około 20szt. byłoby chyba ok

A do tego(uwzględniając Twoją propozycję): zbrojnik niebieski - 1szt. , stadko 5-6 gupików, stadko 5-6 kirysków + kilka krewetek (minimum 5-6 szt. bo to też zwierzęta stadne).
Ostatnio zmieniony 2012-03-14, 23:28 przez m@ciek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
ok i wpuszczać je po 5 sztuk?
rozumiem ze kiriski i glonojad pasują do zbiornika:)
rozumiem ze kiriski i glonojad pasują do zbiornika:)
-
- Forumowicz
Na początek po wstępnym dojrzeniu zbiornika wpuść same gupiki i odczekaj kilka dni aby wpuścić kolejne stadko aż do docelowej obsady.
Badaj testami zawartość azotynów, azotanów i fosforanów. To pozwoli Ci kontrolować stężenie trujących dla ryb związków chemicznych. Zrozumiesz też konieczność systematycznych podmian wody i ustalisz jak często i w jakiej ilości będzie to konieczne u Ciebie.
Wpuszczenie dużej ilości ryb od razu sprawi, że stężenie tych związków gwałtownie wzrośnie i pojawią się choroby i straty w rybach...
Co do zbrojnika niebieskiego i kirysków razem - nie widzę przeciwwskazań, ale żwirek nie może mieć ostrych krawędzi...
Badaj testami zawartość azotynów, azotanów i fosforanów. To pozwoli Ci kontrolować stężenie trujących dla ryb związków chemicznych. Zrozumiesz też konieczność systematycznych podmian wody i ustalisz jak często i w jakiej ilości będzie to konieczne u Ciebie.
Wpuszczenie dużej ilości ryb od razu sprawi, że stężenie tych związków gwałtownie wzrośnie i pojawią się choroby i straty w rybach...
Co do zbrojnika niebieskiego i kirysków razem - nie widzę przeciwwskazań, ale żwirek nie może mieć ostrych krawędzi...
-
- Forumowicz
mam bazaltowy więc jest raczej ostry:/ale żwirek nie może mieć ostrych krawędzi...
3ci raz zaczynać akwarium nie zamierzam w tym tygodniu:p
czytałem że po 5 sztuk się wpuszcza... jedyny prosty sposób na pozbycie się azotanów etc. jest podmiana wody?
jest jakaś kolejność dodawania ryb później?
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
po 5 będzie ok to tak +/- jak wpuścisz 6 albo 3 też się nic nie stanie.Toxic pisze:czytałem że po 5 sztuk się wpuszcza..
podmiana jest konieczna co by nie mówić. Filtr też swoje zrobi, ale bez podmiany się nie obędzie, no chyba że w LT pełną gębą, ale i tam raz na jakiś czas trzeba zrobić.Toxic pisze:jedyny prosty sposób na pozbycie się azotanów etc. jest podmiana wody?
w zasadzie niema to większego znaczenia. Ja bym potem dał ekipę sprzątającą i na koniec drugą ławicęToxic pisze:jest jakaś kolejność dodawania ryb później?
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Forumowicz
kiryski odpadają u mnie bo mam żwir bazaltowy.. ostry dość:/
jakie mogę "sprzątające" dodać zeby sie nie pokaleczyły?
jakie mogę "sprzątające" dodać zeby sie nie pokaleczyły?
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Artur
Do takiego litrazu tylko otoski kosiarka rosnie nawet do 15 cm jest za duzaTakashi_Amano pisze:Kosiarki albo otoski . :jezyk2:
Brak polskich znakow - sorki 
240l
54l kwarantanna i lecznica

240l
54l kwarantanna i lecznica