Jak poprawić parametry mojej wody?

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

arczif01
Forumowicz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Artur
Kontakt:

Re: Jak poprawić parametry mojej wody?

Post autor: arczif01 » 2012-03-15, 21:38

a nie pomyliłes sie z pomiarami????/ zrób jeszcze raz pomiar gh i kh, i nie pomyl wartosci,

Linf
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Jakub

Post autor: Linf » 2012-03-15, 21:40

arczif01, Słyszałeś o opcji "edytuj post" :?:

Moim skromnym zdaniem :
Od 7 marca jest już te dwa tygodnie więc woda powinna być w miarę ok. Testy powinieneś wykonać testami kropelkowymi a nie paskami bo one pokazują jak chcą i od tego należy zacząć zanim się zacznie coś kombinować .Wodę do podmian odstaw na min. 24h aby odparował chlor i pamiętaj o podmianach wody raz w tygodniu 20-30% objętości akwa.Masz 2x24W więc moim zdaniem powinieneś podawać trochę potasu i węgla (Easy Carbo lub CO2 z bimbrowni lub butli wysokociśnieniowej).

Zrezygnował bym z kupowania Ady.

Porządne testy to podstawa do dalszych porad.
Loża Szyderców

arczif01
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: arczif01 » 2012-03-15, 21:52

No nie wiem, ja uważam ze aby zbic twardość wody sa tylko 2 metody,
1: Ro i pół na pół z kranówka, w zaleznosci jakie parametry chcesz osiągnąc, a ph wyjdzie ok 7,4 i wtedy zbijać samo ph a do tego sa juz rózne środki
2: ADA ona samoistnie zbije ci wartosci TWO bedzie ok 10 ph ok 6,9.

piotrde2806
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 160
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-15, 21:56

Linf pisze:
Moim skromnym zdaniem :
Od 7 marca jest już te dwa tygodnie więc woda powinna być w miarę ok. Testy powinieneś wykonać testami kropelkowymi a nie paskami bo one pokazują jak chcą i od tego należy zacząć zanim się zacznie coś kombinować .Wodę do podmian odstaw na min. 24h aby odparował chlor i pamiętaj o podmianach wody raz w tygodniu 20-30% objętości akwa.Masz 2x24W więc moim zdaniem powinieneś podawać trochę potasu i węgla (Easy Carbo lub CO2 z bimbrowni lub butli wysokociśnieniowej).

Zrezygnował bym z kupowania Ady.

Porządne testy to podstawa do dalszych porad.
Jutro, jak już pisałem oddaję wodę do laboratorium. Mój teśc pracuje w wodociągach i zaniesie do zbadania litrowy słoik.
Zamówiłem ten preparat http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-k2s0 ... 71997.htmlhttp://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-k2s0 ... 71997.html i jego użyję, kupiłem też CO2 na tej aukcji spróbuję tego użyć. Mówisz, że jeszcze potas?

m@ciek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Maciek

Post autor: m@ciek » 2012-03-15, 23:12

Źle, że tak szybko pospieszyłeś się zapełnieniem akwarium rybami zwłaszcza, że masz problem z niestabilnymi parametrami wody... :niewiem:
Jak już musiałeś wystarczyło kupić tylko kilka (np. gupików) aby dziecko przestało płakać.
Pospiech w akwarystyce wskazany jest tylko przy wycieraniu wody z podłogi.

Sięganie po chemię na dzień dobry to dla mnie też złe podejście.

Kup testy kropelkowe na azotyny, azotany i fosforany. Szkoda byłoby tych ryb...
A skoro Twój znajomy pracuje w wodociągach to dowiedz się od niego jakie parametry ma woda w kranie i wtedy po wynikach z laboratorium będzie wiadomo czy coś w akwarium je zmienia.

PS Coś chyba dla Ciebie :) >>LINK<<

piotrde2806
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-16, 09:30

m@ciek pisze:Źle, że tak szybko pospieszyłeś się zapełnieniem akwarium rybami zwłaszcza, że masz problem z niestabilnymi parametrami wody... :niewiem:
Jak już musiałeś wystarczyło kupić tylko kilka (np. gupików) aby dziecko przestało płakać.
Pospiech w akwarystyce wskazany jest tylko przy wycieraniu wody z podłogi.

Sięganie po chemię na dzień dobry to dla mnie też złe podejście.

Kup testy kropelkowe na azotyny, azotany i fosforany. Szkoda byłoby tych ryb...
A skoro Twój znajomy pracuje w wodociągach to dowiedz się od niego jakie parametry ma woda w kranie i wtedy po wynikach z laboratorium będzie wiadomo czy coś w akwarium je zmienia.

PS Coś chyba dla Ciebie :) >>LINK<<
Wydaje mi się, że nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Ryby już są, lepiej byłoby mysleć jak utrzymać zbiornik przy życiu niż pouczać o błędach. Wiem, że je popełniłem, ale nie łatwo teraz by było wywalić wszystko do szkła i zacząć od nowa.

poza tym musicie wziąć pod uwagę to, że amator rozpoczynający przygodę z akwarystyką liczy na pomoc sklepikarzy. Oni zaś radzili mi od razu zaaplikować sera nitrivec i esklarin. Jeden nawet na drugi dzień po zalaniu zalecił wybielacz optyczny czego nie zastosowałem. Sklepikarz dał mi sól akwarystyczną niebieską. I wiem, że oni to stosują i akwarium ma się dobrze. W sklepie pierwsze słowa były "za 4 dni od zalania wpuszczaj ryby". Tak też zrobiłem z trzema gupikami, bo czemu mam czekać kiedy synek chce rybki a w sklepie mówią że tak można. Żyją do dziś i mają się dobrze. Mam wujka, który ma akwarium, nie kupuje żadnych środków do poprawy wody, żadnych potasów itp, rybki żyją i mają się znakomicie. I nie czekał 2 tygodnie na dojrzewanie. Nie wiem tak na prawdę kogo słuchać, każdy ma swoje zdanie, każdy radzi coś innego. Jeden radzi podloże z ziemi inny znowu to odradza, jeden każe aplikowac chemię na rośliny, inny każe poczekać aż same odbiją. Kogo więc posłuchać???

m@ciek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Maciek

Post autor: m@ciek » 2012-03-16, 10:50

Wszyscy na forum powiedzą Ci na pewno zgodnie: nie słuchaj sklepikarzy, którzy zwyczajnie żyją z tego co sprzedają. Więc logiczne jest, ze im więcej sprzedadzą i częściej tym więcej zarobią.
Są wyjątki od tej reguły, ale w moim 200tys. mieście był kiedyś wiele lat temu tylko jeden taki wyjątek.

W wielu kwestiach forumowicze też mają odmienne zdanie na różne tematy. Nie ma co się temu dziwić. Sposobów na prowadzenia akwarium jest bardzo wiele i dochodzi też kwestia ich różnego doświadczenia. Co ich jednak wspólnie łączy i różni od sprzedawców? Chcą Ci bezinteresownie pomóc.

Są też pewne "dogmaty" w akwarystyce, z którymi trudno dyskutować (wyłączając sprzedawców). Przeczytaj np. wątek >>LINK<< i >>LINK<<
W ogóle polecam Ci przeczytanie ważnych tematów, które są przyklejone na górze w wielu działach tego forum. Tam znajdziesz wiele odpowiedzi na swoje pytania.

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-03-16, 14:09

No coż - akwarystyka to takie hobby gdzie nie ma jednoznacznych przepisów na sukces. Nikt nie powie Ci że gwarantuje posiadanie holendra w tydzień od zakupu zbiornika. To hobby dla ludzi cierpliwych - tu nic nie dzieje się natychmiast. Tworzymy zamknięty w szklanym pudełku żyjący ekosystem - i nie jest to tak proste jak się może komuś wydawać. Oczywiście sa różne akwaria od tych ze sztucznymi roślinkami , zamkami , kule z jednym bojownikiem i kolorowymi kulkami na dnie do akwariów holenderskich z piękną aranżacją i bardzo bogatą florą i fauną , są akwaria biotopowe, czy wreszcie hodowlane. Trudno jest w sposób jednoznaczny kogoś przekonywać ze "takie" będzie najbardziej zadowalające. Ja dzielę się tą wiedzą którą sprawdziłem w praktyce na sobie - pomimo ze w swojej "karierze" akwarystycznej miałem już kilka różnych zbiorników w ciągu ostatnich kilkunastu lat- wiem że moja wiedza jest bardzo ograniczona i im więcej wiem tym mam większa świadomość ile jeszcze nie wiem :) Co do forów akwarystycznych - trudno się spodziewać żeby na forach siedzieli tylko sami fachowcy - czasami jest tak ze Ci którzy wiedzą na prawdę dużo , swoją wiedzą nie dzielą się z nikim. Najwięcej "100% porad " na forach w każdym temacie dają Ci którym zależy na nabiciu licznika postów - czy mają wiedzę to już sprawa mocno dyskusyjna. Na całe szczęście jest opcja pokaż posty i tam można prześledzić o czym piszą spece. Możesz prześledzić jak Ci się chce moje posty na tym forum - są ograniczone w zasadzie do kwestii chemii wody, nawożenia, prowadzenia akwarium roślinnego na podłożu z ziemi, walki z glonami przy pomocy zbilansowanego nawożenia- dla ścisłości dodam , że tu także mam wiedzę mocno okrojoną i także popełniam błędy i się uczę. W kwestiach technicznych jestem cienki jak barszcz szczawiowy, to samo dotyczy chorób ryb i ryb w ogóle , rozmnażania itd,Nie mam żadnego doświadczenia w prowadzeniu akwariów na firmowych podłożach ( mam pierwsze w życiu jedno male eksperymentalne akwarium na asII i jest tam jedna wielka porażka), nie znam się na biotopach Malawi czy Tanganika Nie znam sie na nawozach firmowych - sam nawożę nawozami robionymi własnoręcznie o akwariach morskich wiem że są ..i tak mógłbym wymieniać jeszcze bardzo długo. Moja rada - czytać ...czytać..czytać i uzbroić się w cierpliwość. Ja ze swojej strony życzę Ci odniesienia sukcesu ale zanim to nastąpi trochę wody Twoje filtry przepompują ;)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-03-16, 17:24

Łoren, świetnie powiedziane. :lapa:
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

piotrde2806
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-16, 21:32

Łoren, uwielbiam Cię czytać.

piotrde2806
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-17, 20:02

Amoniak 0,546
Żelazo 0,29 (200)
Mangan 321 (50)
Azotany 1,3 (50)

Dostałem takie wyniki mojej wody z laboratorium. Nie wiem za bardzo jak je odczytać.

arczif01
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: arczif01 » 2012-03-18, 12:42

wiec nic ci laborka nie dala, amoniaku powinno byc jak najmniej idealnie jest 0,
ale to nie przyczyna,
masz twarda i zasadowo wode w akwa,
albo zmien obsade na taka która lubi taka wode np pyszczaki albo jak ci juz mowilem wcześniej kup sobie tetra aqua safe, na dno, daj 1 worek podloza ada amazonia, zalej zbiornik, wlej tetre, rozruch ok 2 tygodnie i woda bedzie, i dpoiero rybki,
dobrze ci radze bo przez takie kombinacje policz sobie ile juz kasy straciłes,
Ale i tak zrobisz jak zechcesz, trudno

piotrde2806
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-18, 14:57

Dziś padł mi glonojad. Dwa gupiki maja białe kropki na całym ciele i na ogonie. NO3 i NO2 też wzrasta. Jak to zwalczyć? Co zrobić żeby zmniejszyć te parametry?
Dolalem dziś 5l wody zdemineralizowanej.

arczif01
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: arczif01 » 2012-03-18, 15:28

jesli masz juz biale kropki to masz ospe rybia, teoretycznie da sie to zwalczyc, ale z praktyki ci powiem ze za 2 tygodnie nie ZOSTANIE CI W AKWARIUM ZADNA RYBA DO TO JEST CHOLERSTWO CHOROWA ,,, NIe wiem czy z Tb cos nie tak czy nie słuchasz nas dokladnie,
glonojad to jest ryba nie do zajechanie jesli on juz padl to jest gorzej niz zle,
zostaw juz te rybki i tak zdechna do 5 dni, i zastanow sie juz jak zakladac od nowa akwa,

arczif01
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: arczif01 » 2012-03-18, 15:31

Chłopie zastanów sie nad soba bo ja nie wiem co ty z ta woda robisz, ryby to nie laboratorium, jak nie masz doswiadczenie to prosze zastosuj sie do wskazówek innych ludzi oni ci pomagaja a ty i tak robisz swoje a pozniej mówisz ze jest tak albo inaczej, przykro mi ja juz sie na ten temat tutaj nie wypowiada bo juz 3 razy mowilem co masz zrobic a ty i tak swoje wiec sa efekty

ODPOWIEDZ