www.herbzone.pl

Low Tech - jak założyć

Moderator: ModTeam

AkwaŻaba
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Justyna

Low Tech - jak założyć

Post autor: AkwaŻaba » 2012-03-08, 13:01

Witajcie!
Od pewnego czasu jestem posiadaczką 250l baniaka. Jako że jestem osobą staranną i wolę wszystko 10 razy przemyśleć niż później żałować, zakładam ten oto wątek.
Akwa 250l, standard 100x50x50, osprzęt... zobaczymy jak to będzie
Akwarium zamierzam urządzić jako low tech, czego mimo doświadczenia akwarystycznego (no powiedzmy, że jestem już lekko-zaawansowana w te klocki :lapa:) jeszcze nigdy nie robiłam. Przedstawię co wiem:
Na dno akwarium należy położyć najzwyklejszą ziemię ogrodową, kupioną lub wykopaną z ogródka, można ją "poprzetykać" kulkami gliniano-torfowymi. Nasypać podłoża na wysokość ok 3cm. Należy pamiętać o tym, żeby ziemia nie sięgała do samych szyb akwarium, zachować kilkucentymetrowy odstęp od brzegów. Zastanawiam się czy nie warto byłoby umieścić ziemi w jakiejś niskiej skrzynce, to pomogłoby przy odzyskiwaniu żwirku przy ewentualnym restarcie. Ale skąd wytrzasnąć taką brytfankę o wymiarach 90x40 :)
Na to umieścić jakąś siateczkę, może być to stara firanka, osobiście chyba użyłabym siatki podtynkowej, wyjdzie w praniu. Na tak przygotowaną ziemię kładziemy żwirek - no właśnie, ile, żeby ziemia nie wychodziła? Myślę, ze ok 4-5cm. To zalewamy płytko wodą, sadzimy rośliny, odciągamy mulastą wodę i zalewamy odstaną wodą. Wg. tego co czytałam takie akwarium jest od razu gotowe na przyjęcie ryb. Nie przekonuje mnie ta opinia ;)
Wykonanie wydaje się być raczej proste, ale mam kilka uwag natury praktycznej.
Wszędzie gdzie czytałam podkreśla się: "stosowanie wody o twardości ośmiu °n i większej". Akwarium planowałam raczej pod obsadkę apistogramma (jeśli uda mi się jakieś załatwić) :) Nawet jeśli zrezygnuję z pielęgniczek, to większość rybek z mojego zakresu upodobań woli wodę miękką i lekko kwaśną. Tu pomogłoby podsypanie odrobiny torfu. Rozumiem, że low tech preferuje taką wodę ze względu na zawartość minerałów, ale mam nadzieję, że wg. mojego planu też będzie dobrze funkcjonować? :)
Moje wątpliwości krążą także wokół podmian wody- raz na pół roku 50%? I całe to przedsięwzięcie samo się oczyści?
Sprzęt:
-grzałka 300W z termostatem
-filtr... Podoba mi się FILTR AQUAEL UNIFILTER 1000 UV POWER czy wystarczy na taki baniak? To ma być low tech, chyba wystarczy taki "kombajn" (zależy mi na UV ;))
-światło... Nie mam zielonego pojęcia ile, może mnie ktoś oświecić? ;)

Co powinnam zakupić?
Jak wygląda sprawa przesadzania roślin? Raz na jakiś czas lubię dużo pozmieniać, tzn wykopuję jedną roślinkę, sadzę drugą... O przesadzaniu roślin z długimi korzeniami czytałam, że należy ją wyjąć na 2-3 cm (tak, żeby nie "wygrzebać" ziemi) i obciąć korzenie. Jeśli będę wykonywała takie zabiegi często, to "napapram" w akwarium?
Chciałabym na wierzch położyć bazalt, bardzo podoba mi się ciemne tło z zielonym "trawniczkiem". Jakiej ziarnistości powinnam szukać? Jak sądzicie, ile kg wejdzie do 250-tki? W najgorszym wypadku na dno dam żwir kwarcowy, a na to trochę bazaltu.
To chyba tyle. Jak sobie coś przypomnę, będę na bieżąco pytać :)
Ma ktoś jakieś sugestie? Głównie piszę z prośbą o rady natury technicznej a także szczere oceny i opinie o low tech, a także opis własnych doświadczeń. Mam jeszcze mnóstwo wątpliwości co do fauny i flory, będę oczekiwała jeszcze pomocy, ale póki co zaczynam od podstaw :)

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Re: Low Tech - jak założyć

Post autor: Łoren » 2012-03-08, 16:30

AkwaŻaba pisze:Od pewnego czasu jestem posiadaczką 250l baniaka. Jako że jestem osobą staranną i wolę wszystko 10 razy przemyśleć niż później żałować, zakładam ten oto wątek.
Chwała Ci za to :)
AkwaŻaba pisze:Zastanawiam się czy nie warto byłoby umieścić ziemi w jakiejś niskiej skrzynce, to pomogłoby przy odzyskiwaniu żwirku przy ewentualnym restarcie.
Chyba nie ma to sensu - moim zdaniem
AkwaŻaba pisze:Na to umieścić jakąś siateczkę, może być to stara firanka, osobiście chyba użyłabym siatki podtynkowej, wyjdzie w praniu
Ta siatka ma służyć w przyszłości odzyskaniu żwirku? Jeśli tak to jest to jedyny argument przemawiający za jej zastosowaniem - osobiście odradzałbym ten pomysł - oczywiście można samemu później sie przeonać jak to jest kiedy usiłując podciągnąć roślinę do wycięcia , ciągniemy 1/4 akwarium - ja także mam akwarium na ziemi i żadnych siatek bym nie załozył - ale to już tylko moja opinia w tej kwestii.
AkwaŻaba pisze:kładziemy żwirek - no właśnie, ile, żeby ziemia nie wychodziła? Myślę, ze ok 4-5cm.
to dobra ilość
AkwaŻaba pisze:To zalewamy płytko wodą, sadzimy rośliny, odciągamy mulastą wodę i zalewamy odstaną wodą. Wg. tego co czytałam takie akwarium jest od razu gotowe na przyjęcie ryb. Nie przekonuje mnie ta opinia
z tym odciąganiem wody - chyba nie bedzie takiej potrzeby no chyba że planujesz przekopać cały zbiornik ;) jak sie normalnie sadzi rośliny szczypcami czy pincetą nic sie nie dzieje resztę załatwi filtr. Co do natychmiastowego wpuszczania ryb byłbym ostrożny akwarium powinno pochodzić co najmniej tydzień a bezpieczny czas na wpuszczanie obsady to ok 10 dni.
Co do samej obsady sie nie wypowiadam bo sie g..na tym znam :)
AkwaŻaba pisze:Moje wątpliwości krążą także wokół podmian wody- raz na pół roku 50%? I całe to przedsięwzięcie samo się oczyści?
teoretycznie tak a w praktyce proponowałbym podmianę co najmniej raz w miesiacu ok 30-40%
AkwaŻaba pisze:-filtr... Podoba mi się FILTR AQUAEL UNIFILTER 1000 UV POWER czy wystarczy na taki baniak? To ma być low tech, chyba wystarczy taki "kombajn" (zależy mi na UV )
Że tak zapytam w jakim celu chcesz stosować UV ?
AkwaŻaba pisze:-światło... Nie mam zielonego pojęcia ile, może mnie ktoś oświecić?
Pożądane by bylo mieć tak 0,3W na litr polecam zwykłe świetlówki 865 ew jedną groluxa czy też fluorę
AkwaŻaba pisze:Jak wygląda sprawa przesadzania roślin? Raz na jakiś czas lubię dużo pozmieniać, tzn wykopuję jedną roślinkę, sadzę drugą... O przesadzaniu roślin z długimi korzeniami czytałam, że należy ją wyjąć na 2-3 cm (tak, żeby nie "wygrzebać" ziemi) i obciąć korzenie. Jeśli będę wykonywała takie zabiegi często, to "napapram" w akwarium?
No raczej nie będzie to wpływało korzystnie na stabilność zbiornika proponuję raczej zrobić dobry projekt i raczej się tego trzymać .
Proponuję nie mieszać żwirku kwarcowego z bazaltem..dziwnie to wygląda. Granulacja którą polecam to 2-3mm. Potrzeba Ci będzie ok 40-50kg żwirku z uwzględniłem tego że tylna cześć akwarium będzie miała podłoże nieco wyższe ok 10cm a przód ok 5-6cm
AkwaŻaba pisze:Mam jeszcze mnóstwo wątpliwości co do fauny i flory, będę oczekiwała jeszcze pomocy, ale póki co zaczynam od podstaw
Proponuję najpierw zrobić plan i się określić konkretnie co w tym akwarium ma być - jaka roślinność ( to podstawa LT) później do tego będziemy dobierać całą resztę - tak bym proponował.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

AkwaŻaba
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Justyna

Post autor: AkwaŻaba » 2012-03-16, 23:59

Ufff mimo problemów natury technicznej udało mi się znowu pojawić na forum ;)
Pomysł skrzynki umarł śmiercią naturalną, to blokada do rozrostu korzeni roślin.
Siatka też coraz mniej mi się podoba. Ziemia jak będzie miała się wydostać to i tak wypłynie, jak coś spartolę. A tak to przy wyciąganiu roślin, przycinkach itp tylko niepotrzebnie szarpie się wszystko pod spodem.

UV w filtrze jest... dla zaspokojenia poczucia, że w razie inwazji glonów robię wszystko co możliwe, oprócz wlewania chemii ;) W sumie to taki badziew, taka mała diodka na 250 - to jak dyskoteka z jedną latarką :)

Kwestia oświetlenia. Nie mam o tym zielonego pojęcia. W domu stoją akwa ze zwykłymi meblowymi świetlówkami, szału ni ma. Rośliny rosną stosunkowo dobrze (choć nie wszystkie). Czy rozwiązanie świetlówek z elektrycznego to dobra opcja? Jak zapytałam w zoologicznym o ceny świetlówek akwarystycznych to myślałam, że się przewrócę :oczka: Nie od dziś wiem, że zdzierają tam skórę z człowieka :) Nie mam za bardzo jak stawiać akwarium przy oknie. Pozostaje pojechać gdzieś do większego miasta i popytać lub zamówić z allegro. Oświetlenie chciałabym jakieś 0.5W ;) Kto pomoże mi dobrać świetlówki? Jaką firmę wybrać, jaki model?

Na pytania o biotopy będzie jeszcze czas jak załatwię sprawę światła... :)

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-03-17, 06:55

AkwaŻaba pisze:UV w filtrze jest... dla zaspokojenia poczucia, że w razie inwazji glonów robię wszystko co możliwe, oprócz wlewania chemii
W razie inwazji glonów lampa UV nie pomaga - służy do wybicia pierwotniaków i bakterii. A chemią można zwalczać jedynie skutki inwazji glonów a nie przyczynę którą jest brak zbilansowanego nawożenia.
AkwaŻaba pisze:lampa UV w sumie to taki badziew
jestem tego samego zdania :)
AkwaŻaba pisze:Czy rozwiązanie świetlówek z elektrycznego to dobra opcja? Jak zapytałam w zoologicznym o ceny świetlówek akwarystycznych to myślałam, że się przewrócę Nie od dziś wiem, że zdzierają tam skórę z człowieka
To jedyne rozsądne wyjście - jeśli ma być tanio proponuję świetlówki o oznaczeniu 865 , Można też zastosować świetlówki pobudzające wzrost roślin np Osram Fluora również do kupienia w sklepach z elektrycznymi historiami trochę droższe niż 865 ale cenę można jakoś przetrawić.
Można też celować w nieco wyższą półkę i zrobić oświetlenie na świetlówkach T5 - dają mocniejszy strumień światła pobierając prądu mniej niż T8 (są na statecznikach elektronicznych) i są bardziej trwałe od T8 - wszystko zależy od zasobności portfela.
AkwaŻaba pisze: Nie mam za bardzo jak stawiać akwarium przy oknie
dobrze się składa bo gloniska miałabyś zapewnione :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

ODPOWIEDZ