Od pewnego czasu jestem posiadaczką 250l baniaka. Jako że jestem osobą staranną i wolę wszystko 10 razy przemyśleć niż później żałować, zakładam ten oto wątek.
Akwa 250l, standard 100x50x50, osprzęt... zobaczymy jak to będzie
Akwarium zamierzam urządzić jako low tech, czego mimo doświadczenia akwarystycznego (no powiedzmy, że jestem już lekko-zaawansowana w te klocki :lapa:) jeszcze nigdy nie robiłam. Przedstawię co wiem:
Na dno akwarium należy położyć najzwyklejszą ziemię ogrodową, kupioną lub wykopaną z ogródka, można ją "poprzetykać" kulkami gliniano-torfowymi. Nasypać podłoża na wysokość ok 3cm. Należy pamiętać o tym, żeby ziemia nie sięgała do samych szyb akwarium, zachować kilkucentymetrowy odstęp od brzegów. Zastanawiam się czy nie warto byłoby umieścić ziemi w jakiejś niskiej skrzynce, to pomogłoby przy odzyskiwaniu żwirku przy ewentualnym restarcie. Ale skąd wytrzasnąć taką brytfankę o wymiarach 90x40

Na to umieścić jakąś siateczkę, może być to stara firanka, osobiście chyba użyłabym siatki podtynkowej, wyjdzie w praniu. Na tak przygotowaną ziemię kładziemy żwirek - no właśnie, ile, żeby ziemia nie wychodziła? Myślę, ze ok 4-5cm. To zalewamy płytko wodą, sadzimy rośliny, odciągamy mulastą wodę i zalewamy odstaną wodą. Wg. tego co czytałam takie akwarium jest od razu gotowe na przyjęcie ryb. Nie przekonuje mnie ta opinia ;)
Wykonanie wydaje się być raczej proste, ale mam kilka uwag natury praktycznej.
Wszędzie gdzie czytałam podkreśla się: "stosowanie wody o twardości ośmiu °n i większej". Akwarium planowałam raczej pod obsadkę apistogramma (jeśli uda mi się jakieś załatwić)

Moje wątpliwości krążą także wokół podmian wody- raz na pół roku 50%? I całe to przedsięwzięcie samo się oczyści?
Sprzęt:
-grzałka 300W z termostatem
-filtr... Podoba mi się FILTR AQUAEL UNIFILTER 1000 UV POWER czy wystarczy na taki baniak? To ma być low tech, chyba wystarczy taki "kombajn" (zależy mi na UV ;))
-światło... Nie mam zielonego pojęcia ile, może mnie ktoś oświecić? ;)
Co powinnam zakupić?
Jak wygląda sprawa przesadzania roślin? Raz na jakiś czas lubię dużo pozmieniać, tzn wykopuję jedną roślinkę, sadzę drugą... O przesadzaniu roślin z długimi korzeniami czytałam, że należy ją wyjąć na 2-3 cm (tak, żeby nie "wygrzebać" ziemi) i obciąć korzenie. Jeśli będę wykonywała takie zabiegi często, to "napapram" w akwarium?
Chciałabym na wierzch położyć bazalt, bardzo podoba mi się ciemne tło z zielonym "trawniczkiem". Jakiej ziarnistości powinnam szukać? Jak sądzicie, ile kg wejdzie do 250-tki? W najgorszym wypadku na dno dam żwir kwarcowy, a na to trochę bazaltu.
To chyba tyle. Jak sobie coś przypomnę, będę na bieżąco pytać

Ma ktoś jakieś sugestie? Głównie piszę z prośbą o rady natury technicznej a także szczere oceny i opinie o low tech, a także opis własnych doświadczeń. Mam jeszcze mnóstwo wątpliwości co do fauny i flory, będę oczekiwała jeszcze pomocy, ale póki co zaczynam od podstaw