No ja białego bazaltu jeszcze w życiu nie widziałem a mam do czynienia z kamieniem naturalnym od kilkunastu lat z racji wykonywanego zawodu. Bazalt to skała magmowa i ma kolor czarny , grafitowy lub z odcieniem zielonkawym w zależności od zawartości związków żelaza . - a jak chcesz sprawdzić to wyciągnij kilka ziarenek na jakiś spodek lub wrzuć do fiolki z kwasem- może być to ocet choć lepsze efekty by dały nieco mocniejsze kwasy i przypuszczam ze będzie się pienić i to całkiem przyzwoicie

Co do Twojego nawożenia cytuję za producentem Twojego nawozu i podkreślam bzdury które wypisuje w instrukcji przez co wprowadza kupujących w błąd.
"Sera florena to specjalistyczny nawóz dla roślin w akwarium słodkowodnym. Zawiera on wszystkie (nie prawda bo nie zawiera fosforanów) mikro i makroelementy, które są niezbędne do prawidłowego i bujnego wzrostu roślin,(oczywiście nie podając ile czego jest ,nawet w ilościach % czystych pierwiastków) przede wszystkim żelazo w formie przyswajanej przez rośliny, a także pozbawiony jest fosforanów, które to w głównej mierze są odpowiedzialne za wzrost niepożądanych glonów."
To już jest totalna bzdura! Rośliny
muszą mieć dostarczone
wszystkie niezbędne makro i mikro elementy aby móc normalne funkcjonować. Braki fosforu uniemożliwiają wchłanianie azotu który jest drugim co do ilości niezbędnym pierwiastkiem do prawidłowego wzrostu masy roślinnej - więcej niż azotu rośliny potrzebują tylko węgla. Braki fosforu skutecznie jak widać wpływają na wzrost roślin w Twoim przypadku. Tu może nieskromnie odsyłam do mojego artykułu który popełniłem jakiś czas temu który traktuje o nawożeniu roślin wodnych i zależności poszczególnych pierwiastków w środowisku wodnym.
http://e-akwarystyka.pl/topics3/18038.htm
I tak jak napisałem wcześniej - bez wykonania podstawowych testów choćby na ilość NO3 i PO4 możemy bawić się w zgadywanie jeszcze długo....długo .