Budowa dużego zbiornika

Moderator: ModTeam

MareczekT
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marek

Budowa dużego zbiornika

Post autor: MareczekT » 2012-04-01, 17:41

Witam wszystkich.To mój pierwszy post na tym forum.Mam już od wielu lat akwarium 200 litrów jednak mam w planach budowę zbiornika 250 cm długości.Chciałbym kolegów prosić o jakieś sugestie,podpowiedzi jednym słowem pomoc.Co do szerokości i wysokości to na allegro standardowe są wymiary 250x70x60. Ja jednak chciałbym żeby miało szerokość 50cm a wysokość 60 a najlepiej 70cm.Nie wiem czy to wykonalne.Zadałem pytania sprzedawcą czy taki zrobią.Stelaż zrobił bym sobie sam z profilów zamkniętych.Mam kolegę stolarza to by mi ją zabudował.Tylko jak zrobić pokrywę? Sam nie mam pomysłu na to.Na pewno musi być pełne zakrycie szybami żeby nie puchła płyta mdf.Prosił bym o radę jaką filtrację zastosować.Osobiście zastanawiam się nad sumpem.Jaka wielkość?Jak go zbudować z akwarium.Czy da się to zrobić samemu tzn wklejenie szyb? Co do zbiornika to komin albo w środku albo krótszy zbiornik bo nie ma już miejsca.Za wszystko z góry dziękuje
Pozdrawiam Marek

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Budowa dużego zbiornika

Post autor: Morter » 2012-04-01, 22:30

myślę, ze tak duże akwa zostawił bym otwarte i oświetlenie dał z halogenów nad nim.

jeśli będziesz miał robione akwa na zamówienie, to warto zastanowić się nad sumpem, ale niech Ci od razu zrobią razem z akwarium, jeśli nie, to duże kubły.

polecam poczytać wątek kolegi Daltara jak u niego wyglądała z walka z jeszcze większym zbiornikiem. sporo ciekawych porad i sugestii tam znajdziesz.
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-04-02, 07:19

Ja mam nieco mniejszy zbiornik bo ma 200cm długości i powiem co ja przećwiczyłem na sobie i co dzisiaj bym zrobił :)
Odnośnie filtracji - przy długości 250cm na pewno decydowałbym się na budowę sumpa o pojemności ok 150l - w akwarium dwa kominy. Albo dwa filtry wewnętrzne mechaniczne Najlepsze moim zdaniem Juwela z serii bio-flow 800-1000l/h plus minimum jeden kubeł o bardzo dużej ilosci złoży filtracyjnych - tu żeby nie przepłacać mój wybór by padł na unimax700 (dwa wejścia i dwa wyloty- filtr pracuje na podwójnej turbinie) plus do tego jakiś mały cyrkulator wody np JVP taki jak do morskich ale o wydajności ok 1000-2000l(nie więcej bo będziesz miał pralkę "franie" w akwarium"
Kwestia pokrywy - moim zdaniem rozwiązanie nie jest trafione - robiłbym akwarium otwarte ewentualnie można zastosować szyby kompensacyjne zeby dużo wody nie parowało. Albo jeśli juz pokrywa "musi" być to zrobiłbym koronę z płyty meblowej i przykryć to taką płytą aluminiową używaną do zabudowy elewacji - nie mogę cholera przypomnieć sobie jak ta płyta się nazywała.. ale jest coś takiego - musisz pogooglować trochę. Z tym że jeśli już pójdziesz w stronę pokrywy - HQI odpada - na dodatek będzie konieczne zrobienie systemu chłodzenia - bo takie oświetlenie daje duuużo ciepła i w zimie będzie dogrzewało wodę ale w lecie.. będzie spory problem.
Oświetlenie - jeśli wysokość zbiornika do 50cm to lampy ze świetlówkami T5 lub HQI - ze wskazaniem na HQI , przy wysokości powyżej 50 tylko HQI( ewentualnie +T5) - inaczej go dobrze nie doświetlisz - zależy co tam zechcesz mieć jak roślinne to raczej innej alternatywy nie będzie - no chyba ze zdecydujesz się na diody mocy CREE - ale to na dzień dzisiejszy wydatek dwukrotnie większy niż HQI - żadne paski ledowe i inne chińszczyzny nie wchodzą w rachubę - szkoda na to kasy.
Co do stelaża to trzeba zadbać o to zęby miał jak najwięcej punktów podparcia a ciężar rozłożył się równomiernie na całej powierzchni.
Przy zabudowie pomyśl nad wysuwanym spod akwarium dodatkowym krótkim blacie - taki na rolkach podobny do szuflady - bardzo przydatna rzecz - nie musi być szeroki 30cm wystarczy z powodzeniem - jest na czym postawić klamoty jak się coś robi.
No i tyle jeśli to co mi przychodzi do głowy na razie :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-04-02, 08:26

Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

ODPOWIEDZ