witam od jakiegoś czasu borykam się z glonami nie jestem pewna co to są za glony są nitkowate umocowane na liściach roślin są ciemnozielone i trudno się je ściąga z liści . Parametry wody w normie mierzę paskami podmiana wody 40 % co tydzień akwarium 112l oświetlenie dwie żarówki t 8 filtr aqua szut turbo 750 grzałka z termostatem . Obsada to
parka gurami marmurkowe
9 neonków innes
1+2 mieczyki
zbrojnik niebieski
3 kiryski
1+2 gupiki
proszę o pomoc
witam
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Edyta
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: witam
Daj zdjęcie tych glonów.
P.S. 40% podmiany na tydzień to za dużo. 20-25% to sensowna ilość.
P.S. 40% podmiany na tydzień to za dużo. 20-25% to sensowna ilość.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
No nie powiem ...ładne ;) To są glony z rodzaju Compsopogon - tak sie to dziadostwo nazywa. Występują najczęściej w wodzie twardej , przy zachwianych proporcjach azotanów do fosforanów. W 90% przypadków powstają przy niedoborach fosforu i/lub przedobrzeniu z nawozami mikro.
Podaj dokładnie oznaczenie symbol świetlówek które masz w akwarium , napisz jakie masz podłoże - bo widzę tam jakieś białe kamyczki - czy jest coś pod nimi? Wyjmij kilka, dokładnie wysusz rozkrusz i wrzuć do kieliszka z octem - jak zaczną bomblować to podłoże jest do wymiany, jak często i czym karmisz ryby, czy zostaje niezjedzony pokarm? Czy akwarium jest nawożone? Jeśli tak to czym i w jakich ilościach?
Podaj dokładnie oznaczenie symbol świetlówek które masz w akwarium , napisz jakie masz podłoże - bo widzę tam jakieś białe kamyczki - czy jest coś pod nimi? Wyjmij kilka, dokładnie wysusz rozkrusz i wrzuć do kieliszka z octem - jak zaczną bomblować to podłoże jest do wymiany, jak często i czym karmisz ryby, czy zostaje niezjedzony pokarm? Czy akwarium jest nawożone? Jeśli tak to czym i w jakich ilościach?
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
-
- Nowicjusz
świetlówki mam t8/d pod kamyczkami mam piasek taki jak w piaskownicy , nawożę nawozem AKWAN Basic+ przy podmiance 10 ml na 100 litrów