Zakwit wody a sole
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Zakwit wody a sole
Witam!
Mam w baniaku zakwit wody od około 7 miesięcy. Wystąpił po dwóch dniach kiedy podałem pierwszy raz gotowe makro i już został.
Obecnie zauważyłem dziwną rzecz - kiedy mnie nie było (nie podawałem nawozów) przez 4 dni po powrocie zakwit był
wyraźnie słabszy - woda była prawie klarowna! Kiedy zacząłem dozować sole znowu się nasilił.
Mam wrażenie że te glony z toni czymś się żywią z dozowanych sól.
Jakiś pomysł??
Info o dozowaniu:
NO3 - na poziomie 10-25 mg/l (podbijam o 1mg/l dziennie)
Potas - po 2,5 mg/l dziennie
Fosfor - po 0,6 mg/l dziennie (dziś zrobiony test wykazał ponad 2mg/l)
Mikro - po 0,5 ml dziennie
Co2 z butli
Woda:
GH 16, KH 9, Ph 7.0
Mam w baniaku zakwit wody od około 7 miesięcy. Wystąpił po dwóch dniach kiedy podałem pierwszy raz gotowe makro i już został.
Obecnie zauważyłem dziwną rzecz - kiedy mnie nie było (nie podawałem nawozów) przez 4 dni po powrocie zakwit był
wyraźnie słabszy - woda była prawie klarowna! Kiedy zacząłem dozować sole znowu się nasilił.
Mam wrażenie że te glony z toni czymś się żywią z dozowanych sól.
Jakiś pomysł??
Info o dozowaniu:
NO3 - na poziomie 10-25 mg/l (podbijam o 1mg/l dziennie)
Co2 z butli
Woda:
GH 16, KH 9, Ph 7.0
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Re: Zakwit wody a sole
Zakwit ma kolor zielony? czy białawy? Czy coś się osadza na roślinach , korzeniach , szybach?
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Zakwit to zielone cząsteczki w wodzie. Nic się nie osadza. W akwarium niestety są też inne glony (odrobinę zielenic, miejscami szare kępki /jak jeże/, i sporo jakichś czarnych pędzelkowaty oraz szare/czarne niteczki na karwedziach liści).
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Przyjaciel forum
Jarus pisze:NO3 - na poziomie 10-25 mg/l (podbijam o 1mg/l dziennie)
Ponieważ ten sposób podawania informacji wprowadza zamęt i niejasności ustalamy że wszystkie dane podajemy w dawkach tygodniowych bo podajesz że NO3 masz na poziome 10-25mg/l (to według testu czy dawkowania? bo niestety nic z tego nie wiadomo.) do tego "podbijanie" o 1 mg/l dziennie ? to znaczy ze dziennie podajesz ile?
Ta sama sytuacja dotyczy fosforu 2,5mg/l dziennie - to znaczy że łącznie dziennie podajesz tą ilość pomnożoną przez ilość litrów akwarium?
Przypuszczam ze ten zielony utrzymujący się zakwit wynika tylko i wyłącznie z niewłaściwego podawania nawozów. żeby jednak wiedzieć co jest nie tak musisz podać wszystkie informacje - jak zrobiłeś te roztwory i ile ich dozujesz - wtedy może będziemy bliżej prawdy. Bo na razie zupełnie nie wiem o co chodzi.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ok wyjaśniam. Wiec tak:
Korzystam z TEGO kalkulatora.
NO3:
Test dziś wyszedł mi na poziomie 10-25 mg/l.
Mój roztwór KNO3 to 25g rozpuszczone w 500ml wody. Dla 55l wody w akwarium 1 ml podbije NO3 o 0,55 mg/l.
Dawkuje po 2 ml dziennie czyli 14 ml tygodniowo.
POTAS:
Mój roztwór K2SO4 to 25g rozpuszczone w 400ml wody. Dla 55l wody w akwarium 1 ml podbije Potas o 0,51mg/l.
Dawkuję po 5 ml dziennie czyli 35 ml tygodniowo.
FOSFOR:
Mój roztwór KH2PO4 to 5ml rozpuszczone w 500ml wody. Dla 55l wody w akwarium 1 ml podbije Fosfor o 0,12 mg/l.
Korzystam z TEGO nawozu MIKRO i podaję 0,5 ml dziennie.
Sorki za zamieszanie - mam nadzieje że teraz wyjaśniłem wszystko
.
Korzystam z TEGO kalkulatora.
NO3:
Test dziś wyszedł mi na poziomie 10-25 mg/l.
Mój roztwór KNO3 to 25g rozpuszczone w 500ml wody. Dla 55l wody w akwarium 1 ml podbije NO3 o 0,55 mg/l.
Dawkuje po 2 ml dziennie czyli 14 ml tygodniowo.
POTAS:
Mój roztwór K2SO4 to 25g rozpuszczone w 400ml wody. Dla 55l wody w akwarium 1 ml podbije Potas o 0,51mg/l.
FOSFOR:
Mój roztwór KH2PO4 to 5ml rozpuszczone w 500ml wody. Dla 55l wody w akwarium 1 ml podbije Fosfor o 0,12 mg/l.
Korzystam z TEGO nawozu MIKRO i podaję 0,5 ml dziennie.
Sorki za zamieszanie - mam nadzieje że teraz wyjaśniłem wszystko

112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Przyjaciel forum
No to ja już tu widzę spore rozbieżności . Namieszałeś strasznie i błędów jest dużo Roztwory porozrabiane różnie , co przekłada się potem na wspólny wynik. Należy pamiętać o tym że np w KNO3 nie występuje wyłącznie sam azot - występuje także potas co wpłynie na jego poziom końcowy - bo dodajemy też K2SO4 , a także KH2PO4 ...wszędzie ten potas nam sie pojawia i na koniec on nam się sumuje - rozrabiając teraz roztwory każdy z innej "Mańki" końca nigdy nie dojdziemy.
Zacznijmy od tego że ustalamy docelowe wartości w Twoim akwarium w dawkach tygodniowych :
NO3 - 10mg/l
PO4 - 1mg/l
K+ 20mg/l
Mg+ 3mg/l (max)
Żeby ten wynik osiągnąć podam Ci wyliczenia według innego kalkulatora którym ja się posługuję i sumują sie wszystkie wyniki . Nie wiem jak ten kalkulator którym Ty się posługiwałeś działa ale mnie powychodziły całkiem inne wartości.
Zakładamy że - wykonujemy wszystkie roztwory po 500ml i dozujemy dziennie po 5ml każdego roztworu
Wykonując roztwory po 500ml powinieneś użyć i przy dawkowaniu 5ml da nam to:
KNO3 - 12,8g co daje nam dawkę dzienną 1,47mg/l tygodniowo 10,31mg/l
KH2PO4 - 1g - co daje nam dawkę dzienną 0,14mg/l tygodniowo 1mg/l
K2SO4 - 14,5g - co daje nam dawkę dzienną 2,24mg/l tygodniowo 15,68mg/l
MgSO4x7H2O - 23,9g co daje nam dziennie 0,28mg/l tygodniowo 1,93mg/l
Do tego jeszcze jak doszlo mikro zagadkowe...bo nie wiem co to jest - to całkiem możliwe ze od 7 miesięcy nie możesz dojść końca w zbiorniku.Zrób sobie nowe roztwory według moich wyliczeń , kup mikro intermagu 100ml będziesz miał na 3 lata i da się to także prawidłowo wyliczyć. Przed podaniem nowych roztworów podmiana wody , potem zaciemnienie na trzy doby , podmiana wody 40% i zaczynamy nawozić.
Zacznijmy od tego że ustalamy docelowe wartości w Twoim akwarium w dawkach tygodniowych :
NO3 - 10mg/l
PO4 - 1mg/l
K+ 20mg/l
Mg+ 3mg/l (max)
Żeby ten wynik osiągnąć podam Ci wyliczenia według innego kalkulatora którym ja się posługuję i sumują sie wszystkie wyniki . Nie wiem jak ten kalkulator którym Ty się posługiwałeś działa ale mnie powychodziły całkiem inne wartości.
Zakładamy że - wykonujemy wszystkie roztwory po 500ml i dozujemy dziennie po 5ml każdego roztworu
Wykonując roztwory po 500ml powinieneś użyć i przy dawkowaniu 5ml da nam to:
KNO3 - 12,8g co daje nam dawkę dzienną 1,47mg/l tygodniowo 10,31mg/l
KH2PO4 - 1g - co daje nam dawkę dzienną 0,14mg/l tygodniowo 1mg/l
K2SO4 - 14,5g - co daje nam dawkę dzienną 2,24mg/l tygodniowo 15,68mg/l
MgSO4x7H2O - 23,9g co daje nam dziennie 0,28mg/l tygodniowo 1,93mg/l
Do tego jeszcze jak doszlo mikro zagadkowe...bo nie wiem co to jest - to całkiem możliwe ze od 7 miesięcy nie możesz dojść końca w zbiorniku.Zrób sobie nowe roztwory według moich wyliczeń , kup mikro intermagu 100ml będziesz miał na 3 lata i da się to także prawidłowo wyliczyć. Przed podaniem nowych roztworów podmiana wody , potem zaciemnienie na trzy doby , podmiana wody 40% i zaczynamy nawozić.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Łoren dla ilu litrów wody w akwa liczyłeś swój roztwór NO3??
Bo jakoś nie jestem przekonany czy aby na pewno źle liczy ten mój kalkulator.
Sprawdzałeś - na pewno inne podaje wyniki??
Sporo osób go używa.
Bo jakoś nie jestem przekonany czy aby na pewno źle liczy ten mój kalkulator.
Sprawdzałeś - na pewno inne podaje wyniki??
Sporo osób go używa.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Przyjaciel forum
Ja liczyłem na 55 litrów . Nie twierdzę ze ten kalkulator źle liczy - pewnie dobrze - mogą być niewielkie różnice w zaokrągleniu liczb ale nie mam pojęcia czy ten używany przez ciebie sumuje wszystko. Do tego wszystkiego jak policzyłeś rożne objętości pojedynczych roztworów i różne ich ilości do dozowania to moja wiedza nie sięga tak daleko żebym doszedł końca. Ja używam kalkulatora zulixa http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=6445 i wyniki są do sprawdzenia. Kliknij w zakładkę "makro" i możesz sobie sam policzyć.Wystarczy podstawić twój roztwór KNO3 do litrażu i jego dozowania a wartości wychodzą całkiem inne. Ja swego jestem pewny na 100%.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Pytam bo nie bardzo mi pasi robić nowe roztwory.
Co do sumowania K to ten mój kalkulator podaje o ile KNO3 oraz KH2PO4 podbija K więc mogę to uwzględnić u siebie w obliczeniach (do tej pory to olewałem - nie sądziłem że to takie istotne).
Wiem że wymyślam, ale musiałbym wylać 4 butelki nawozów i kupić wagę jubulerską żeby odważyć to w podanych przez Ciebie ilościach.
Skoro wiem dokładnie (zapisuje!) ile mam czego w jakiej ilości wody to moge sobie przeliczyć ile tego dozować żeby UZYSKAĆ podane przez Ciebie ilości w ciągu dnia.
Mi to bez różnicy czy będę lał wszystkiego po 5 ml czy jednego 2,3 ml a drugiego 5,8 ml.
Co o tym sądzisz?
Co do sumowania K to ten mój kalkulator podaje o ile KNO3 oraz KH2PO4 podbija K więc mogę to uwzględnić u siebie w obliczeniach (do tej pory to olewałem - nie sądziłem że to takie istotne).
Wiem że wymyślam, ale musiałbym wylać 4 butelki nawozów i kupić wagę jubulerską żeby odważyć to w podanych przez Ciebie ilościach.
Skoro wiem dokładnie (zapisuje!) ile mam czego w jakiej ilości wody to moge sobie przeliczyć ile tego dozować żeby UZYSKAĆ podane przez Ciebie ilości w ciągu dnia.
Mi to bez różnicy czy będę lał wszystkiego po 5 ml czy jednego 2,3 ml a drugiego 5,8 ml.
Co o tym sądzisz?
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Przyjaciel forum
Więc tak zrób jak Ci wygodnie - jeśli jesteś w stanie sobie to policzyć - to w czym problem ?
Ale zawsze podawaj wielkości dawek tygodniowych jeśli będą jakieś problemy.

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Oki - dzięki piękne!!
Woda na jutrzejszą podmianę już stoi.
Możesz napisać pokrótce jak będzie całość operacji wyglądać?
Znaczy po drugiej podmiance 40% od jakiej dawki zaczniemy dozować, bo zakładam że nie od pełnej (?).
Ile bedę miał świecić? Mam 34W na 63l (24W świetlówka i 10W żarówki enegrooszczędne)
I przez jak długo - w znaczeniu ile tygodni.
Możesz jakoś nakreślić?
Pytam bo gdyby Cię za jakiś czas nie było na forum (może Ci coś wyskoczy) to ja się znowu rozłoże bo nie będę wiedział przez ile dawać takie dawki i przez ile po tyle tyle świecić.
Woda na jutrzejszą podmianę już stoi.
Możesz napisać pokrótce jak będzie całość operacji wyglądać?
Znaczy po drugiej podmiance 40% od jakiej dawki zaczniemy dozować, bo zakładam że nie od pełnej (?).
Ile bedę miał świecić? Mam 34W na 63l (24W świetlówka i 10W żarówki enegrooszczędne)
I przez jak długo - w znaczeniu ile tygodni.
Możesz jakoś nakreślić?
Pytam bo gdyby Cię za jakiś czas nie było na forum (może Ci coś wyskoczy) to ja się znowu rozłoże bo nie będę wiedział przez ile dawać takie dawki i przez ile po tyle tyle świecić.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Przyjaciel forum
Nie przesadzajmy - przecież oprócz mnie jest tu trochę ludzi z dużą wiedzą i na pewno by Ci pomogły. A fak jest faktem ze teraz przez lato bedę mial dużo mniej czasu na siedzenie na forum - czas zarobkowania nadszedł
Po podmianie nawożenie bym zaczął..normalnie od pełnej dawki. No może pierwsze dwa dni troszkę mniej Oświetlenie 10godzin dziennie i to wszystko

Po podmianie nawożenie bym zaczął..normalnie od pełnej dawki. No może pierwsze dwa dni troszkę mniej Oświetlenie 10godzin dziennie i to wszystko

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ok - bo ja to wiesz jestem totalny 'lajkonik' w tej materii i strasznie się boję coś robić 'na oko'. Jak ktoś mówi że tak będzie dobrze to jestem spokojniejszy. Dzięki raz jeszcze.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
Że tak się wtrącę nieśmiało ;)Łoren pisze:Po podmianie nawożenie bym zaczął..normalnie od pełnej dawki. No może pierwsze dwa dni troszkę mniej Oświetlenie 10godzin dziennie i to wszystko
Ja bym zaczął od testów na azot i fosfor i wtedy bym podejmował decyzję co do nawożenia.
Loża Szyderców
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Łoren czy podane przez Ciebie dawki są jakieś uniwersalne dla baniaka 63l? Bo w drugim baniaku też bym chciał ustabilizować poziomy nawozów i nie wiem od czego zacząć. Tam mam inne rośliny i zbiornik jest młodszy.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!