JBL CristalProfi e-900 media do filtra.
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jaro
JBL CristalProfi e-900 media do filtra.
zakupilem wlasnie pierwszy filtr zewnetrzny JBL CP e-900 pierwszy dzien pracy po sukcesywnej instalacji przyniusl rozczarowanie - filtr z zaskakujacej cichej pracy zaczal bardzo gwizdac wiec musialem zareklamowac od reki bez problemu wymienili mi na nowy. Zaskakujaca cicha praca i nie naganne filtruje. W srodku 4 koszyczki w 3ch gabka a na spodnim 4tym jest sporo ceramicznych rurek. Jednak ta cala gabka nie wyglda mi na technologie 21 wieku. Chcialbym ulepszyc mozliwosci filtracyjne filtra zastanawiam sie czy nie lepiej bylo by dolozyc zamiast gabki jeszcze jeden koszyczek ceramiki? Czy ktos moglby opisac za co odpowiada ta ceramika i jakie tez inne media moglym zastosowac. Jakie media i ich skutecznosc w skali 1-5 (5 bardzo dobra). Pewne mozna dostac na ebay ale niestety nie wiem za co ktore media sa odpowiedzialne wiec szukanie po omacku. Jaki zestaw mediow bedzie najlepszy????
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: JBL CristalProfi e-900 media do filtra.
Możesz zamienić gąbkę na ceramikę...większe złoże biologiczne...ale gąbkę o otwartych oczkach dałbym wtedy na wlot filtra żeby jednak coś wyłapywało nieczystości mechaniczne...
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jaro
widze ze ceramiczka jest tania i ogolnie dostepna ,jeszcze jakasc warstwa z kamyczkow by sie przydala.
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Im większe złoże tym większa powierzchnia filtracyjna...zależy na czym Ci zależy...