w jakiej postaci przyrządza się takie dania?blue_betta pisze:trzeba im dawać sporo owoców, warzyw, szpinaku w liściach, w lecie pokrzywy
Biotop: rzeka w Płd-Wsch Indiach
Moderator: ModTeam
- gorantb
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Tomek
Re: Biotop: rzeka w Płd-Wsch Indiach
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Owoce (jabłko, czereśnia, arbuz) surowe, warzywa takie jak marchew, seler, pietruszka, itp gotujesz. Ogórek zielony, cukinia może iść do baniaczka surowa.
- gorantb
- Stały bywalec
czy dobrze myślę, że jest to raczej urozmaicenie diety niz podstawa? "standardowo" karmic je np. takim czymś:
allegro.pl/zestaw-pokarmow-dla-krewetek-bws-mosura-ebi-gold-i2246713352.html
czy jedza poprostu to co spadnie z uczty ryb?
allegro.pl/zestaw-pokarmow-dla-krewetek-bws-mosura-ebi-gold-i2246713352.html
czy jedza poprostu to co spadnie z uczty ryb?
-
- Moderator
- Kontakt:
Krewetki tak naprawdę zjedzą chyba wszystko
Mosura to pokarmy z wyższej, krewetkowej półki, więc widzę, że u Ciebie głodować na pewno nie będą 

- gorantb
- Stały bywalec
Testy po 6 dniach od założenia. Do tej pory dałem 2 dni 1/3 dawki PO4 i 1 raz 1/3 dawki K i NO3...
pH - 7,6
KH - 14
GH - 22
PO4 - 1,5
NO3 - 5
czy dawać w takim razie PO4 codziennie skoro w założeniach kalkulatora mamy 1?
Co do roślinek w akwa to jedne widać, że odbijają (rotale, barclaya, hygrophila) natomiast co niektóre jakby pomarniały (Cryptocoryne walkeri, blyxa czy marsilea). Po takim czasie już to coś mówi czy ta gorsza kondycja może być po prostu "odchorowaniem" zmiany warunków?
Wczoraj nie wytrzymałem i odessałem gluty z korzenia (przy niewielkiej podmianie - ok 8l), ale widzę że one dają radę, dziś dodatkowo są jakby jakieś zbrązowiałe wąsy...
W takim razie nie ma co chyba czekać ze zwierzyną? Po jakim czasie w teorii można wpuścić ryby czy krewetki??
PS jakieś opinie o glonojadzie syjamskim?
pH - 7,6
KH - 14
GH - 22
PO4 - 1,5
NO3 - 5
czy dawać w takim razie PO4 codziennie skoro w założeniach kalkulatora mamy 1?
Co do roślinek w akwa to jedne widać, że odbijają (rotale, barclaya, hygrophila) natomiast co niektóre jakby pomarniały (Cryptocoryne walkeri, blyxa czy marsilea). Po takim czasie już to coś mówi czy ta gorsza kondycja może być po prostu "odchorowaniem" zmiany warunków?
Wczoraj nie wytrzymałem i odessałem gluty z korzenia (przy niewielkiej podmianie - ok 8l), ale widzę że one dają radę, dziś dodatkowo są jakby jakieś zbrązowiałe wąsy...
W takim razie nie ma co chyba czekać ze zwierzyną? Po jakim czasie w teorii można wpuścić ryby czy krewetki??
PS jakieś opinie o glonojadzie syjamskim?
-
- Moderator
- Kontakt:
Brązowe włoski? A czy one przypominają małe pędzelki?
Obsadę wpuszczamy po około 3 tygodniach. Jako pierwsze wpuść krewetki, żeby poznały teren, kryjówki, etc. Jak krewecie pobędą tydzień w akwarium, to wpuszczaj ryby
Glonojad syjamski raczej potraktuje krewetki jako przekąskę.
Obsadę wpuszczamy po około 3 tygodniach. Jako pierwsze wpuść krewetki, żeby poznały teren, kryjówki, etc. Jak krewecie pobędą tydzień w akwarium, to wpuszczaj ryby

Glonojad syjamski raczej potraktuje krewetki jako przekąskę.
- gorantb
- Stały bywalec
...na zdjęciach...blue_betta pisze:Brązowe włoski? A czy one przypominają małe pędzelki?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Wyglądają trochę bardziej jak pleśń niż na krasnorosty... Niech się jeszcze inni wypowiedzą.
- gorantb
- Stały bywalec
co jest mniejszym złem? troche mnie martwi te obrastanie korzeniaAkwarybka pisze:Wyglądają trochę bardziej jak pleśń niż na krasnorosty...
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Pleśń to normalka przy nowych korzeniach. Z czasem przestanie się pojawiać, a krewetki i ślimaki chętnie zjedzą wszelkie niedobitki. Co innego z krasnorostami... Pojawiają się gdy w wodzie jest za dużo rozkładającej się materii organicznej (DOC), najczęściej w miejscach o największym prądzie wody. Te tępi się poprzez przedawkowywanie Easy Carbo, poprawienie jakości wody i usuwanie mechaniczne.
-
- Moderator
- Kontakt:
I niektóre ryby - otoski, zbrojniki.Akwarybka pisze:[...]Z czasem przestanie się pojawiać, a krewetki i ślimaki chętnie zjedzą wszelkie niedobitki.[...]
- gorantb
- Stały bywalec
...dlatego pytałem o tego glonojada syjamskiego, ktorego wyautowalismyblue_betta pisze:I niektóre ryby - otoski, zbrojniki.Akwarybka pisze:[...]Z czasem przestanie się pojawiać, a krewetki i ślimaki chętnie zjedzą wszelkie niedobitki.[...]

kiedy nalezy zrobic wieksza podmiane?
-
- Moderator
- Kontakt:
Krewetki i ślimaki spokojnie dadzą sobie radę 

- gorantb
- Stały bywalec
krewetki chciałbym filtrujące,pinokio i moze babautli - na jaka ich ilość powinienem sie nastawic? czytalem zeby nie byly pijedyncze ale czy to znaczy ze np po dwie pary bylo by akurat?blue_betta pisze:Krewetki i ślimaki spokojnie dadzą sobie radę
jesli chodzi o ślimaki doradzil bys cos? znan jedynie helene ale widzialem ze potrafi krewecie wciąć... :/
-
- Moderator
- Kontakt:
Ja bym proponował tak:
filtrujące: kilka sztuk
pinokio: spokojnie kilkadziesiąt
babaulti: na początek możesz zacząć ok 30-40, później będziesz miał kilkaset, bo bardzo szybko się mnożą
Helena musi być bardzo zagłodzona, żeby rzuciła się na żywą krewetkę. Ale tak: są neritiny, ampularie, batmany, świderki, tylomelanie, brotie. Jeżeli chciałbyś mieć takie ślimakarium to odradzam heleny, bo nie pójdą na kompromis.
Z innej beczki - małże słodkowodne
filtrujące: kilka sztuk
pinokio: spokojnie kilkadziesiąt
babaulti: na początek możesz zacząć ok 30-40, później będziesz miał kilkaset, bo bardzo szybko się mnożą

Helena musi być bardzo zagłodzona, żeby rzuciła się na żywą krewetkę. Ale tak: są neritiny, ampularie, batmany, świderki, tylomelanie, brotie. Jeżeli chciałbyś mieć takie ślimakarium to odradzam heleny, bo nie pójdą na kompromis.
Z innej beczki - małże słodkowodne