Witam,
akwarium 65 litrów posiadam od 3 stycznia 2012,
popełniłem jednak kilka błędów na początku co zaowocowało słabym wzrostem roślin + atakiem glonów (zielenice i okrzemki) .
Większość kamyczków ma brązowo-czarny nalot tak samo rośliny. Przedłużałem naświetlanie - bezskutecznie.
Teraz chce całkowicie zmienić obsadę i pozbyć się glonów .
zamiast lichej ilości kamyczków plus żwirku chce na dno dać ziemi ogrodniczej (3 cm) na to dopiero żwirek akwariowy (różna ziarnistość - 4 cm). Do tego dojdzie korzeń i rośliny .
Moje stare roślinki moczą się w roztworze kwasku cytronowego, usunąłem też gąbką cały nalot z szyb akwarium, umyłem filtr aquael fan 1 w wodzie z akwa. Zrobiłem podmianę 20% ( do tej pory robiłem tak raz na 2 tygodnie , teraz będzie co tydzień)
Przyniosłem też trochę rogatek które pomogą mi w walce z glonami .
Kiedy z tym się uporam spuszczę wodę z akwa , rybki do wiaderka z tą wodą i zrobię nową aranżację w sposób jak opisałem powyżej .
no więc do rzeczy kiedy już nie będzie glonów , zrobię wszystko tak jak chce, posadzę roślinki to jaki nawóz zacząć stosować ?
znalazłem na allegro coś takiego : http://allegro.pl/nawoz-symfonia-zlota- ... 44620.html - będzie to według Was działać ? cena jest niska wiec warto spróbować ?
przy podmianach stosuję uzdatniacz do wody plus minerały dla roślin i rybek - mam tak robić nadal ? Do tego oczywiście dam w dno kulki gliniano-torfowe - ale jaką ilość ich dać ?
Przepraszam ,że się tak rozpisałem ale musiałem wszystko opisać :-)
Czy to dobry nawóz ?
Moderator: ModTeam