Sama się nie ustabilizuje - lejąc jakieś preparaty też nie - to tylko chwilowy zabieg likwidujący skutki. Przyczyna leży po stronie niewłaściwego nawożenia jak napisała Basia i zdecydowanie potwierdzam że glony zaczynają wzrost w sytuacji niedoborów któregoś pierwiastka a nie w sytuacji nadmiarów.(dotyczy to oczywiście akwariów roślinnych) . Co do całej reszty - przy restarcie proponuję użycie jednorodnego żwirku o granulacji 2-3 mm - sprawdza się doskonale - szczególnie jeśli pod spodem ma być ziemia. Prawidłowo przeprowadzony restart akwarium to 90% sukcesu - trzeba się do tego dobrze przygotować - zrobić to raz i będzie dobrze . Możesz poczytać wątek kol OTTO - stan początkowy był takielandisan pisze:póki co czekam aż ustabilizuje się sytuacja z tymi cholernymi glonami ,
restart baniaka ?
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Re: restart baniaka ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 65
- Imię: Kuba
- Kontakt:
efekt niesamowity.
no więc sami widzicie dopiero czytając informacje od ludzi którzy mają o tym pojęcie można zauważyć ile się błędów popełniło.
Dzisiaj zrobiłem podmiankę o kolejne 20 % . Cieszy mnie , że ryby wyglądają na zdrowe są ruchliwe , ganiają się po baniaku itp. .
Zakupiłem już biały żwirek i żwirek bazaltowy. Zamówiłem też nawóz : http://allegro.pl/nawoz-symfonia-zlota- ... 44620.html .
Jak będę miał wszystkie elementy to mam już wizję jak będzie to miało wyglądać i zrobię restart.
Ten żwirek który chce przenieść z obecnego baniaka wyparzyć ?
i co z wodą ? wszystko totalnie świeże ?
no więc sami widzicie dopiero czytając informacje od ludzi którzy mają o tym pojęcie można zauważyć ile się błędów popełniło.
Dzisiaj zrobiłem podmiankę o kolejne 20 % . Cieszy mnie , że ryby wyglądają na zdrowe są ruchliwe , ganiają się po baniaku itp. .
Zakupiłem już biały żwirek i żwirek bazaltowy. Zamówiłem też nawóz : http://allegro.pl/nawoz-symfonia-zlota- ... 44620.html .
Jak będę miał wszystkie elementy to mam już wizję jak będzie to miało wyglądać i zrobię restart.
Ten żwirek który chce przenieść z obecnego baniaka wyparzyć ?
i co z wodą ? wszystko totalnie świeże ?
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Hmm... Osobiście nie polecam mieszania dwóch różnych żwirków. Najlepszym rozwiązaniem byłby albo kwarc ALBO bazalt ;) Wymieszane po prostu prezentują się nie za fajnie...
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
nie będą wymieszane, chciałbym osiągnąć mniej więcej taki efekt :
chodzi mi o oddzielenie korzeniem części gdzie jest dużo roślinek - żwirek bazaltowy od części tak jak na zdjęciu z lewej gdzie będzie biały żwirek
.

chodzi mi o oddzielenie korzeniem części gdzie jest dużo roślinek - żwirek bazaltowy od części tak jak na zdjęciu z lewej gdzie będzie biały żwirek

- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Aha, już rozumiem
Je lepiej jednak byłoby zrobić plażę z piasku niż żwirku?

-
- Zainteresowany
- Kontakt:
no to jest piasek :-) źle się wyraziłem nazywając go żwirkiem 

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
IMO lepszy wybór niż żwir. Tylko musisz uważać przy sypaniu plaży, żeby piasek nie wymieszał się ze żwirem, bo taki efekt nie wygląda atrakcyjnie.
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
coś tam wymyślę,
restart planuje po długim weekendzie, muszę zorganizować wszystkie potrzebne roślinki,
znaleźć zastępczy dom dla rybek (większość i tak robi papa z akwarium ),poczekać aż dostanę paczkę z nowazami i carbo w płynie .
teraz już moczę najbardziej zainfekowane glonami kamienie w kwasku cytrynowym ,
baniak jest w opłakanym stanie, cóż te 2 tygodnie musi to wszystko jakoś przetrwać,
możecie mi pomóc w identyfikacji roślinek jakie mam obecnie ? foto poniżej , chciałbym aby one zostały po restarcie (przydadzą się podpowiedzi gdzie jak co rozplanować) :
planuje jeszcze te :
pierwszy plan :
Hydrocotyle japan
Eleocharis parvula
drugi :
Hedyotis salzmanii
Bacopa caroliana
ANUBIAS NANA
+ moje roślinki
obsada :
10 x neon innesa może coś zamiast neonków ?
1 x bojownik
5 x kirysek spiżowy
fototapeta będzie zastąpiona czarnym tłem
restart planuje po długim weekendzie, muszę zorganizować wszystkie potrzebne roślinki,
znaleźć zastępczy dom dla rybek (większość i tak robi papa z akwarium ),poczekać aż dostanę paczkę z nowazami i carbo w płynie .
teraz już moczę najbardziej zainfekowane glonami kamienie w kwasku cytrynowym ,
baniak jest w opłakanym stanie, cóż te 2 tygodnie musi to wszystko jakoś przetrwać,
możecie mi pomóc w identyfikacji roślinek jakie mam obecnie ? foto poniżej , chciałbym aby one zostały po restarcie (przydadzą się podpowiedzi gdzie jak co rozplanować) :

planuje jeszcze te :
pierwszy plan :
Hydrocotyle japan
Eleocharis parvula
drugi :
Hedyotis salzmanii
Bacopa caroliana
ANUBIAS NANA
+ moje roślinki
obsada :
10 x neon innesa może coś zamiast neonków ?
1 x bojownik
5 x kirysek spiżowy
fototapeta będzie zastąpiona czarnym tłem
-
- Moderator
- Kontakt:
Od lewej: zwartka (drugi plan), hygrophila difformis (trzeci plan), marny echinodorus (trzeci plan), na górze pływa rogatek. Przydałoby się coś jeszcze trochę roślin (zwłaszcza szybko rosnących na start), np. limnophila sessiliflora, hygrophila polysperma, nurzaniec, moczarka.
Zamiast neonów może rasbory klinowe?
Zamiast neonów może rasbory klinowe?
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
dość ciekawe te rasbory , zobaczymy co na to żona
.
roślin dokupię na pewno , jak będzie korzeń to planuje do niego przywiązać rogatka i kilka mchów - jaki byłby dobry na początek ?
czy te roślinki które mam teraz w całości mogę ,,rozdzielać" by posadzić co kawałek ? liczę na to ,że gdy będę próbował im utrzymać dobre warunki(i będą miały odpowiednie podłoże) to się rozrosną.
zastanawiam się też nad zrezygnowaniem z kirysków .
może zamiast tego kilka otosków.
do restartu jeszcze przemyślę ostateczny skład.

roślin dokupię na pewno , jak będzie korzeń to planuje do niego przywiązać rogatka i kilka mchów - jaki byłby dobry na początek ?
czy te roślinki które mam teraz w całości mogę ,,rozdzielać" by posadzić co kawałek ? liczę na to ,że gdy będę próbował im utrzymać dobre warunki(i będą miały odpowiednie podłoże) to się rozrosną.
zastanawiam się też nad zrezygnowaniem z kirysków .
może zamiast tego kilka otosków.
do restartu jeszcze przemyślę ostateczny skład.
-
- Moderator
- Kontakt:
Mech w zasadzie każdy - java, taiwan, weeping, willow, flame, christmas, etc. etc. 
Rozdzielić zwartki? Jeżeli jest tam kilka roślin to oczywiście, że tak i jest to nawet wskazane.
Otoski bardzo fajne ryby, tylko musisz uważać, bo są dość wrażliwe na złe parametry wody i na ich nagłe skoki.

Rozdzielić zwartki? Jeżeli jest tam kilka roślin to oczywiście, że tak i jest to nawet wskazane.
Otoski bardzo fajne ryby, tylko musisz uważać, bo są dość wrażliwe na złe parametry wody i na ich nagłe skoki.
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
wszystko byłoby dobrze gdyby nie to ,że nie mam gdzie kupić roślin, w moim mieście są 3 sklepy zoo gdzie sprzedający sami nie wiedzą jakie mają rośliny a jak już jest coś co mnie interesuje to ceny są z kosmosu , zależało by mi na nurzańcu , zwartkach i do tego jakiś mech .
-
- Moderator
- Kontakt:
Zawsze pozostaje allegro, etc. Wyjdzie taniej i to jeszcze z przesyłką 

-
- Zainteresowany
- Kontakt:
obsada będzie wyglądała tak :
fauna :
10x neon innesa
po ustabilizowaniu baniaka dojdą krewetki
flora :
tutaj planuje zakup zestawu z allegro,
http://allegro.pl/zestaw-roslin-latwych ... 07504.html
czy to byłoby ok ?
czy może ten zestaw byłby lepszy : http://allegro.pl/super-zestaw-roslin-s ... 41847.html
te z pierwszego linku bardziej mi się podobają
fauna :
10x neon innesa
po ustabilizowaniu baniaka dojdą krewetki
flora :
tutaj planuje zakup zestawu z allegro,
http://allegro.pl/zestaw-roslin-latwych ... 07504.html
czy to byłoby ok ?
czy może ten zestaw byłby lepszy : http://allegro.pl/super-zestaw-roslin-s ... 41847.html
te z pierwszego linku bardziej mi się podobają

-
- Moderator
- Kontakt:
Z tych dwóch aukcji bardziej opłacalna będzie druga. W pierwszej jest kilka gatunków roślin po gałązce, w drugiej aukcji jest tego jednak ciut więcej.
IMO najlepiej byś zrobił, gdybyś nie kupował zestawów, a 3-4 gatunki roślin w porządnej ilości
IMO najlepiej byś zrobił, gdybyś nie kupował zestawów, a 3-4 gatunki roślin w porządnej ilości