Zrobiłem tak. Podmieniłem 30 % wody. Wyczyściłem rurki od deszczowni i tylną szybę zbiornika z glonów. Wyszorowałem korzeń .Zaglonione rośliny wymoczyłem w kwasku cytrynowym , [ wg przepisu Kol. Łorena ],wcześniej ile się dało wyczyściłem ręcznie. Następną podmianę 30% zamierzam zrobić we środę.
Parametry wody mierzone przed podmianą:
PO4 = 0,7mg/l
NO3 = 10mg/l
Jutro planuję podać:
Fosfor - zwiększam do 8ml [ z 6ml ]
Potas bez zmian 6ml
E Carbo 12ml
A teraz mam takie pytania:
1.Czy nawozy powinno się podawać zaraz po podmianie wody,aby od razu uzupełnić to co zostało wylane z podmienianą wodą , czy na drugi dzień rano tak jak zwykle , [ w przypadku gdy nawozy podaje się codziennie]. I czy ilość nawozów podawanych zaraz po po podmianie należy zwiększyć o % wylanej wody np.20 % czy 30%.
2.Czy 10mg/l NO3 to nie jest za mało , czy nie trzeba zacząć podawać KNO3 tak do wartości ok 20mg/l. Średnie moje stężenie NO3 bez podawania KNO3 wynosi ok.15mg/l. Przypomnę że zawartość NO3 w mojej wodzie kranowej wynosi 24mg/l .Czy w moim przypadku w ogóle nie podawać KNO3 nawet jeżeli NO3 spadnie do poziomu ok 10 mg/l.
3. Kiedy i w jakiej ilości należy zacząć podawać mikro [ we wtorek będzie dwa tygodnie od restartu]. Micro jakie posiadam to micro Intermagu plus 100ml , które należy rozpuścić w wodzie w stosunku 1:9
Zamiast być coraz ładniej - REAKTYWACJA
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Re: Zamiast być coraz ładniej - REAKTYWACJA
Ja podmiany zazwyczaj robię po południu/ wieczorem - a nawozy podaję wcześnie rano - podaję normalną dawkę dziennąDasti pisze:1.Czy nawozy powinno się podawać zaraz po podmianie wody,aby od razu uzupełnić to co zostało wylane z podmienianą wodą , czy na drugi dzień rano tak jak zwykle , [ w przypadku gdy nawozy podaje się codziennie]. I czy ilość nawozów podawanych zaraz po po podmianie należy zwiększyć o % wylanej wody np.20 % czy 30%.
Trzeba po prostu pilnować żeby ten azot był i żeby nie brakło fosforu - nie ma co popadać w skrajności - to nie badania nad bombą wodorową że jeśli w pewnym momencie będziemy mieli ciut więcej azotu albo ciut więcej fosforu to coś wybuchnie...nic się nie stanieDasti pisze:2.Czy 10mg/l NO3 to nie jest za mało , czy nie trzeba zacząć podawać KNO3 tak do wartości ok 20mg/l. Średnie moje stężenie NO3 bez podawania KNO3 wynosi ok.15mg/l. Przypomnę że zawartość NO3 w mojej wodzie kranowej wynosi 24mg/l .Czy w moim przypadku w ogóle nie podawać KNO3 nawet jeżeli NO3 spadnie do poziomu ok 10 mg/l.

Dasti pisze:3. Kiedy i w jakiej ilości należy zacząć podawać mikro [ we wtorek będzie dwa tygodnie od restartu]. Micro jakie posiadam to micro Intermagu plus 100ml , które należy rozpuścić w wodzie w stosunku 1:9
50ml mikro +450ml wody RO i dozowanie 1ml dziennie na 100l wody w akwarium. Dozowanie można rozpocząć już - dawkując nawóz co 3 dzień dzienną dawkę i zwiększać częstotliwość do pełnej dawki w ciągu 3 najbliższych tygodni.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm