Problem z wodą

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Psota68
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marta

Problem z wodą

Post autor: Psota68 » 2012-05-03, 01:20

Witajcie

Mam problem z wodą :( Zmętniała i strasznie śmierdzi ziemią (mułem). Co prawda zakładałam je w dużym pośpiechu, wczoraj - dowiedziałam się od znajomego że jego sąsiad likwiduje swoje akwarium (przeprowadzał się ) i ryby o zgrozo chce wrzucić do ubikacji :( Trzymał je już w małym 10 litrowym wiaderku. I jakbym nie zareagowała smutny byłby ich los.
Dlatego szybciutko sprzątnęłam swoje 240 l akwarium (ponad rok stało puste bez obsady i roślin)
Dokładnie wypłukałam żwirek, filtr kubełkowy Fluval 305 i wyszorowałam szkło ale ten mułowaty zapaszek jednak został.
Po kliku godzinach wpuściłam rybki:

2 x pyszczak Maylandia
11 x pyszczak Johanna

Mam nadzieję że nie napisałam źle nazw bo dopiero je poznaje :)
Kilka jest naprawdę ładnych i dużych prawie po 10 cm. O dziwo jak na właściciela który chciał się ich pozbyć w tak okrutny sposób rybki są w dobrej kondycji. Może troszeczkę były wygłodniałe bo rzuciły się na jedzenie jak szalone.

Rano jak wstałam i zobaczyłam wodę i bardzo się zmartwiłam - woda zrobiła się mętna a zapach wody jeszcze bardziej się wzmocnił.
Wrzuciłam kamyczek żeby bardziej natlenić wodę ale nic to nie pomogło :(

Może ktoś mi podpowie co z tym począć???

Mam 2 akwaria 240 i 120 w tym mniejszym trzymam pielęgnice papuźią - dorodna, mądra i piękna rybka, ma już 25 cm. W tym akwarium woda czyściutka jak źródlana ale w drugim coś jest nie tak.

Akwarium
240 l
temperatura
28 stopni
Ph
7,5-8,0
Grzałka z termostatem
pompka napowietrzajaca

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Problem z wodą

Post autor: blue_betta » 2012-05-03, 11:27

Czy to zmętnienie wygląda jakby woda zmieniła się w mleko?

Psota68
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marta

Re: Problem z wodą

Post autor: Psota68 » 2012-05-03, 12:33

Tak wygląda jakby była delikatna mgiełka. Choć dzisiaj wydaje się troszkę mniejsza ale ten zapach :(

Przy okazji zapytam - nie miałam jeszcze pyszczaków czy one pływają cały czas po akwarium czy wolą siedzieć w skałkach. Mam atrapy 2 skałek i przeważnie siedzą w nich - wypływaja jak podejdzie się do akwarium
Albo siedzą na dnie - nie jest to dobre zachowanie??

ODPOWIEDZ