200l - początek

Moderator: ModTeam

waldiwaldi
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Waldek

200l - początek

Post autor: waldiwaldi » 2012-05-08, 00:57

2,5 tygodnia temu założyłem akwarium 200l (100x40x50H).
Zaznaczam że jest to moje pierwsze akwarium, także wszystko robię pierwszy raz.
- Filtr zewnętrzny kubełkowy Unimax 250 - AQUAEL.
- oświetlenie w pokrywie 2x30W T8 (grolux + aqua) Przymierzam się za jakiś czas do wymiany na 2x45W T5
- podłoże: AquaArt AQUA SUBSTRATE II+
- roślinki jakie wsadziłem na początku:
a) Anubis nana (te roślinki udało mi się w całej okazałości przetrwać dojrzewanie)
b) Bacopa caroliniana (na początku wyglądały ładniej, ale są w całości zachowane)
c) 3 gatunki cryptokorynek (wszystkie padły - zgniły, teraz nie mam żadnej)
d) Ludwigia perennis (te roślinki sporo potraciły listków, pogniły, generalnie widać że roślinki żyją tylko od wysokości ok.15 cm od dna. Roślinkę wziąłem na próbę i widzę że nie nadaje się do mojego zbiornika)
e) Ludwigia spec. Cuba (te roślinki też mi się udały, nawet szybko rosną, szybciej niż w opisach)

Przebieg dojrzewania:
- pierwsze dni wszystko ładnie, pięknie,
- ok.3 dnia dokładam korzeń ze sklepu (wygotowany kilkakrotnie w wodzie z solą)
- pierwszy tydzień - generalnie zauważyłem początek gnicia listków roślinek.
- ok.6-7 dnia na niektórych listkach zobaczyłem coś białego, nie było tego dużo i tylko na 3 rośłinkach
- 8 dnia na korzeniu pojawiła się pleśń
- 9-10 dnia atak pleśni na korzeniu, prawie cały biały.
- 11 dnia wyjmuję korzeń do czyszczenia, ale nie mam możliwości wyczyszczenia go dobrze, bo ma mnóstwo różnych wgłębień, korzeń nie wraca do akwarium
- wyjeżdżam na 3 dni
- 14 dnia po powrocie widzę że w akwarium jest mnóstwo unoszących się i falujących jakby włosków. Drobny nalot (malutkie krótkie włoski - jakby kurz) jest też na wewnętrznej stronie akwarium.
- 15 dnia znajduję i wyławiam 5 ślimaczków, otoczaków
- 16 dnia znajduję i wyławiam 6 ślimaczków, otoczaków
- 17 dnia wpuszczam 4 ślimaki Helenki
- 17 dnia badam wodę, jako że nie stać mnie w tej chwili na testy kropelkowe, badam wodę metodą paskową. Po badaniu wychodzi, że akwarium jest dojrzałe
- 18 dnia wpuszczam do akwarium 2 malutkie glonojady (zbrojniki niebieskie)
- 19 dzień (właśnie się zaczął), zgasiłem na noc oświetlenie.

Temperatura wody przez 1 tydzień była około 26 stopni, drugi tydzień aż do tej pory temperatura jest cały czas 28 stopni. Grzałka nastawiona jest na 25 stopni i z tego co zauważyłem , na początku włączyła się pare razy. Teraz nie ma nawet potrzeby by chodziła :/

I jeszcze jedna uwaga, która być może spowodowała to wszystko. Oświetlenie podczas dojrzewania świeciło się cały czas. Tak mi zostało doradzone. A z tego co teraz tu wyczytuję, to porady wskazują na ok.10-12 godzin.

Co ja mam teraz zrobić bo już się pogubiłem. Wydaje mi się że wszystko robiłem według porad, poradników, a tu coś nie tak.
- woda nie wydaje się taka krystaliczna jak na początku, na szkle, wewnątrz akwarium jest pełno tych włosków, przy roślinkach poprzyczepiane są cienkie długie jakby włoski. Nie wiem, czy to jest pleśń czy jakaś sinica. Nie wygląda to ładnie.
- Nie wiem co robić z korzeniem, czy go z powrotem wkładać do akwarium.
- Testy pokazują na dojrzałe akwarium, nie wiem czy wpuszczać dalej rybki czy nie.
- Może wyjąć wszystkie roślinki, oczyścić listki i poprzemywać z tego badziewia i z powrotem zasadzić? Ale jak zrobię wirówkę to znowu zacznie wszystko pływać to co poosiadało w kątach, w krzakach, na dnie.
- Co się dzieje z moim akwarium? Co robić dalej? Pomocy!

Awatar użytkownika
emces
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 54
Imię: maciek
Nazwisko: rodowe :)
Kontakt:

Re: 200l - początek

Post autor: emces » 2012-05-10, 17:27

Co do oświetlenia akwarium w czasie dojrzewania to tak jak piszesz, ktoś Ci źle poradził, nigdy nie świeci się całą dobę :niewolno:

Jeżeli chodzi o korzeń to może on być źle lub wcale nie spreparowany, dlatego pojawia się biały nalot. Spróbuj go wyszorować i ponownie wygotować w wodzie z dużą ilością soli, wypłukać i wsadzić do akwarium, jeśli problem powróci to masz dwie opcje, albo przeczekać(być może problem minie samoistnie), albo już spisać go na straty.

Następną sprawą są te nitki o których piszesz, najlepiej by było gdybyś wstawił zdjęcia tego problemu...nikt nie powie Ci co to może być nie widząc tego...to samo tyczy się nalotu na korzeniu. Wtedy diagnoza będzie na pewno lepsza niż moje gdybanie :niewiem:

Mi się po prostu wydaje, że akwarium jeszcze nie jest dojrzałe, wiedz że czym większe akwarium tym dłużej musi dojrzewać, a glony to nieodłączny towarzysz każdego baniaka...
Obrazek

waldiwaldi
Nowicjusz
Imię: Waldek

Post autor: waldiwaldi » 2012-05-10, 21:42

te śmieci są w tym temacie
http://e-akwarystyka.pl/topics36/18325.htm
a także o parametrach i też kolejnych dziwnych glonach? tutaj
http://e-akwarystyka.pl/topics37/18327.htm

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2012-05-11, 10:25

Ustaw właściwe oświetlenie ok. 10 godzin na dobę. To na pewno pomoże, a i rośliny... odżyją :)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ